soz dinlemeyen cocuk cocuğumu nasıl eğitmeliyim soz dinlemeyen cocuğa nasıl davranılmalı cocuklarımızı eğitmeliyiz
Yemeğe cağırdığınızda gelmezler odasını toplamasını soylediğinizde duymazdan gelir ev işleri icin ufak tefek yardım istediğinizde suratlarını asıp “ne karşılığında ?” diye sorarlar.

Ebeveynlerin ise cocuklarının bu tepkilerine karşı duşunduğu tek bir şey vardır; “neler oluyor ben nerede yanlış yaptım?” eğer sizin cocuğunuz da bu tepkileri gosteriyor ve sizde aynı duşuncelere neden oluyorsa telaşlanmayın ve yureğinizi serin tutun; butun bu olanlar cok doğaldır. Okul cağı cocuklarının buyuklerinin sınırlarını ve beklentilerini zorlamaya calışmaları cok normaldir.

Uzmanlar bu donemde soz dinlememenin cocuğun kişiliğini ortaya koymasının bir yolu olduğunu savunuyorlar. Cocuğunuz olgunlaştıkca ve cevresi hakkında daha cok bilgilendikce kurallar ve ilişkiler hakkında kendi duşuncelerini oluşturmaya başlarlar.Sizi dinlemiyorsa cok uzulmeyin. Peki neler yapabilirsiniz? Aşağıdaki sıraladığımız kucuk onerileri dinleyin size yardımcı olacağını goreceksiniz.

-Cocuğunuzu yemeye cağırdınız ve her zamanki klasik cevabı verdi; “şimdi olmaz” onu zorla sofraya getirmek yerine kendinizi onun yerine koymaya calışın. Eğer arkadaşlarıyla oynuyorsa ona oynamak istediğini bildiğinizi ancak yemeğinde hazır olduğunu soyleyin. Burada onemli olan on sorunun bir parcası olduğunuzu değil yanında olduğunuzu gostermeniz.

-Sinirlenmemeye calışın; yumuşak ama kararlı olun Limitler koyun Okul cağındaki cocuklar limitlerini bilmek isterler. Bunları “iznim olmadan telefonla konuşamazsın” yada “seni ilk cağırdığımda gelmelisin “ gibi cumlelerle onlar acıklayın. Butun bu yaş cocukları gibi sizin cocuğunuzda bunlara uymakta zorlanıyorsa zorlamak yerin cozum yollarını araştırın.

-Onunla konuşun ve soz dinlememesinin nedenlerini araştırın. Odevini yapmak istememesi belki de oynamaya yeteri kadar zamanı olmamasındandır. Sorunlarını cozmeye yardımcı olacağını anladığında daha uyumlu olacaktır.

-Onu odullendirin Cocuğunuz sizi dinlemediğinde ona bağırarak karşılık vermemek cok guc olabilir ancak kendinizi tutun. Bilin ki cocuğunuz isyankar davrandığında zaten kendini kotu hissediyor ve ona kendini daha kotu hissettirerek iyi davranmasını sağlamanız olanaksız. Bunun yerine onun iyi davranışlarını vurgulamak ve bu konularda onu sıkca cesaretlendirmek cok daha yararlı. Unutmayın okul cağındaki cocuklarınız icin disiplin onu kontrol etmeniz anlamına gelmez.

-Ceza onu istediğiniz şekilde davranmaya itebilir. Ancak bu sadece korktuğu icin olacaktır. Cocuğunuz icin en iyisi doğru olanı kendi istediği icin yapmasıdır. Bu onun icin hayatı daha da eğlenceli bir hale getirecektir. Yine de bir kuralı ciğnediği zaman on bunun sonucları olacağını gosterin ancak cezalandırıcı bir tavır takınmayın.

-Ona guc verin Cocuğunuza bağımsızlığını kullanabileceğini ve kendini ifade edebileceği imkanlar yaratın. Mesela ne giyeceğini kendisinin secmesine izin verin. Ona akşam etin yanında hangi sebzeleri yemek istediğini sorun. Bu yaklaşım ona ve ihtiyaclarına saygı duyduğunuzu gosterir. Ona kendini guclu hissettirmeniz bir diğer yolu da ne yapamayacağını değilneler yapabileceğini soylemeniz. Orneğin’’evde top oynayamazsın’’ demek yerine ‘’bahcede oyna’’ diyebilirsiniz.

-Bazen gormemezlikten gelin Eğer cocuğunuz yeşil tişortunu turuncu şortuyla giymek istiyorsa ona karışmayın. Bazen başınızı obur tarafa cevirip gormemezlikten gelin. Orneğin sacını taramadığında yada oyuncaklarını cekmecesine kaldırmak yerine toplayıp yatağın altına koyduğunda…

-Yaşına ve icinde bulunduğu dunyaya saygı gosterin Cocuğunuza yatağını toplamasını soylediğinizde bunu nasıl yapacağını bildiğinden emin olun. Ona zaman ayırıp sorumluluklarını nasıl yerine getirebileceğini oğretin. Son olara okul cağındaki cocuğunuzun dunyasına saygılı olun.

Oyunu bırakıpsize sofrayı hazırlamanıza da hemen yardım etmesini beklemek yerine ona zaman tanıyın; ‘’beş dakika icinde yemek yiyeceğiz yavaş yavaş oyunu bırakıp bana yardım eder misin?’’ Bu onun surat asmasına engel olacaktır ancak sabırlı ve kararlı olursanız cocuğunuz sonunda soz dinlememenin onu bir yere goturmeyeceğinin farkına varacaktır.