Kırgızistan'daki cumhurbaşkanı secimi ve referandum Haberi, referandum Haber'>referandum surecini izlemek uzere başkent Bişkek'e gelen Turk Dili Konuşan Ulkeler Parlamenter Asamblesi (TURKPA) Secim Gozlem Heyeti Başkan Vekili ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, "Kırgızistan'da secimler sakin ve huzurlu gecti." dedi.
Şeker, AA muhabirine yaptığı acıklamada, dijital ortamların geliştirildiği secim sandıklarında parmak izi ve hızlı okuma sistemlerinin aktif olarak kullanıldığını gozlemlediklerini belirterek, "Ulkede secimlerin huzurlu ve sakin gectiğini gorduk. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun." ifadesini kullandı.

Heyette yer alan MHP Milletvekili Yaşar Karadağ da 10 Ocak'ta cumhurbaşkanı secimi ve ulkenin yonetim şeklinin belirlenmesi icin referandum yapıldığını hatırlatarak, "Referandumdaki amac, parlamenter yonetim sisteminden başkanlık sistemine gecişi sağlamaktı. Bence, Kırgızistan halkı, başkanlık sistemine gecişi ile ilgili kararını verdi ve yeni cumhurbaşkanını secti. Kardeş Kırgız halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz." diye konuştu.
Kırgızistan Merkez Secim ve Referandum Komisyonunun verilerine gore, kayıtlı 3 milyon 563 bin 574 secmenden 1 milyon 417 bin 202'sinin oy kullandığı ulkede kesin olmayan sonuclara gore eski Başbakan Sadır Caparov oyların yuzde 79,18'ni alarak ulkenin 6. cumhurbaşkanı oldu.
Cumhurbaşkanlığı secimi ile eş zamanlı olarak ulkenin yonetim şeklini belirlenmesi icin yapılan referandumda da secmenlerin yuzde 80,98'i "devlet başkanlığı" sisteminden yana tercih kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nazir Aliyev Tayfur