Ağır kaldırma, sağa sola tekrarlayan hareketlerde bulunma, duşme gibi sebeplerle ortaya cıkan, aşırı ağrı ve hissizlik gibi sonuclara neden olan Donuk Omuz Sendromu, kişinin kendi kanından elde edilen iyileştirici guce sahip hucrelerin ayıklanarak, omuza enjekte edilmesiyle kısa surede tedavi ediliyor. Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Omer Faruk Şendur, kan icerisindeki trombositten zengin plazma sıvısının, tendon, kıkırdak ve kas gibi yapıların hucrelerini uyararak iyileşmeyi hızlandırdığını ifade etti.
İzmir'de yaşayan ve son 2 aydır şiddetli omuz ağrısından yakınan 54 yaşındaki Veda Aytekin, bu ağrıları uşutmeye yorsa da, ağrıların bir turlu gecmemesi, hatta ağrının şiddetinden gozlerine kan oturması gibi belirtiler ortaya cıkınca hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde Veda Aytekin'in Donuk Omuz Sendromu'na yakalandığı ortaya cıktı. Aytekin "Sağ kolumun ağrısından sol kolumu hissetmiyordum. Kollarımı asla indirip kaldıramıyordum. Kolum olduğunu bile hissedemiyordum. Kıpırdatsam bile canım yanıyordu. His kaybı da vardı, bazen elimdeki eşyaları duşuruyordum" diyerek şikayetlerini dile getirdi. Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Omer Faruk Şendur'un PRP tedavisi uyguladığı Aytekin, sadece 10 gunde sonuc aldıklarını soyleyerek, kolunu artık hissedebildiğini ifade etti.

DONUK OMUZ SENDROMU NEDİR?
Omuzda gecmek bilmeyen ağrı ve tutulma hissiyle ortaya cıkan Donuk Omuz Sendromu'nu omuzu harekete geciren kaslarda yapışıklık olması, omuz kaslarını calıştıran aralığın kısıtlanması olarak tanımlayan Prof. Dr. Omer Faruk Şendur, "Calışan kasların zarar gormesi, ağır kaldırma, omzu tekrarlayan hareketlerle sağa sola hareket ettirme, duşme gibi nedenle meydana gelebilir. Bir sure sonra omzun hareketleri zorlaşmaya başlar. Omuz eklemlerinin belli kısımları ice cekilerek buzulur. Tedavi edilmeyen durumlarda omuz eklem hareketlerindeki kısıtlılık kalıcı olabilir" dedi.
ULTRASONLU PRP TEDAVİSİ
Donuk Omuz Sendromu'nun tedavisinin yine kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma ile sağlandığını belirten Prof. Dr. Omer Faruk Şendur, "PRP ilac değildir. Vucudun kendi urettiği kan icerisinde bazı hucreler var. Bu hucreler iyileştirici etkiye sahiptir. Dokuda iyileşmeye katkıda bulunurlar. Kas, tendom, kıkırdak ya da eklem icerisindeki hucreleri uyararak bolgedeki iyileşmeyi hızlandırır. Bu hucreler kan icerisinde mililitrede 400 bin civarındadır. Yapılan calışmalarla bu sayı 1 milyonun uzerine cıkarılıyor. Ultrason yardımıyla, hastaya enjekte edilen PRP, korlemesine değil de gorerek doğru yere nokta atışı yapılmalıdır. Bununla birlikte hastada takip eden iki hafta icerisinde duzelme başlar." şeklinde konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı