Ticaret Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan İletim Yonetim Sistemi, gunun hakkında en cok arama yapılan konuları arasında yer alıyor. Ticari Elektronik İleti Yonetim Sistemi sayesinde vatandaşlar, verdikleri tum ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan gorebilecek.
Onayları kontrol edip reddetme hakkını kullanabilecek. Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını 8 Ocak'tan itibaren 16 Şubat 2021'e kadar e-Devlet uzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.
Sistem ile onaysız iletilerin tuketicilere gonderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaclanıyor.
[h=3]İSTENMEYEN MESAJLAR NASIL İPTAL EDİLİR?[/h]SMS ve arama iptali icin e-Devlet uzerinden veya www. iys.org.tr adresinden tercihlerinizi duzenleyebilirsiniz.
[h=3]İLETİ YONETİM SİSTEMİ (İYS) NEDİR?[/h]İYS uygulaması, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet sureclerinin yonetilmesine imkan tanıyan sistemdir. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla cağrı merkezi uzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti gondermek icin alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yonetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yonetebilmesine imkan tanıyor.
[h=3]İLETİ YONETİM SİSTEMİ (İYS) NASIL KULLANILIR?[/h]İleti Yonetim Sistemi`nin internet sitesine girdiğinizde karşınıza cıkan sayfada oncelikle "Vatandaş Girişi" kısmına tıklamanız gerekiyor.
[h=3]İLETİ YONETİM MERKEZİNDEN SMS İPTALİ EKRANI İCİN TIKLAYIN[/h]Daha sonra acılan sayfada telefon numaranızı ekleyebileceğiniz bir alan bulunuyor. Buraya numaranızı ve gelen doğrulama kodunu girmelisiniz.
Bir sonraki sayfada ise "Aydınlatma Metni" cıkıyor. Bunu okuduktan sonra, "Okudum, anladım" kutusunu işaretlemelisiniz.
Daha sonra, size elektronik ileti gonderme iznine sahip firmaları tek tek inceleyebilirsiniz. Mesaj ve arama iznini guncelleyip kaydedebilirsiniz.
[h=3]E- DEVLET İLE İSTENMEYEN SMS İPTALİ NASIL YAPILIR?[/h]e-Devlet uzerinden de bu işlemi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken sisteme girip "Ticari Elektronik İleti Yonetim Sistemi"ni aratmak.
Daha sonra "Yeni İletişim Adresi Ekle" kısmından telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Burada da Aydınlatma Metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor.
e-Devlet uzerinden tek tek onaylarınızı inceleyip duzenleyebilirsiniz.
150 bin adedin ustunde ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcıların sisteme verilerini yuklemesi icin farklı sureler belirlendi.
Belirlenen surelerde vatandaşın ret hakkını kullanmaması halinde, sisteme aktarılan veriler onaylı sayılacak.
Vatandaşlar istedikleri zaman ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecek.