Okula giden cocukların beslenme saatleri de duzenlenmeli. Beslenme cantalarındaki gıdalar cocukların gelişimleri acısından buyuk onem taşıyor.Beslenme saatleri ve duzenine uyum icin anne babalara onemli gorevler duşuyor.

Cocuk beslenmesinde de bireyin yaşına ve olması gereken ağırlığa uygun bir diyetle beslenmesi sağlanmalı, yanlış beslenme alışkanlıkları duzeltilmelidir.

Beslenmede yarış olmaz
Surec gerektiren beslenme eğitimi icin oncelikle cocuklara ısrarcı olunmamalıdır. Anneler arasında yapılan en buyuk yanlış başka cocuklarla kendi cocuklarını karşılaştırmaktır. Beslenme bir yarış, odul ya da cezalandırma değildir. Besin secimlerinde her oğunde dort besin grubunun (sut ve sut urunleri; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık, vb; taze sebze ve meyve; tahıllar (ekmek, pirinc, bulgur, biskuvi vb.) beraber tuketilmesine ozen gosterilmeli, beslenme cantası hazırlarken buna dikkat edilmelidir.


Ara oğunler icin taze meyve, cok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiye veya sebzeli / peynirli poğacalar veya ucgen sandvicler doğru alternatiflerdir. Ana oğun icin ise bozulacak yemeklerden kacınmalı, cok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandvicler (iceriğine her gun farklı bir malzeme katarak bıkkınlık onlenmelidir), taze / mevsiminde meyve, yoğurt, soğuş yenebilecek sebzeler, UHT kutulu sutler veya katkısız meyve suları, kuru yemişler, kuru meyveler tercih edilmelidir. Buyume yoğurtları olarak satılan gelişime katkı sağlayan sut urunleri de guzel tatlı alternatifleri olabilir.

Kahvaltı cok onemli
Araştırmalar, okula kahvaltı ederek giden cocukların başarısının, kahvaltı etmeyenlere oranla cok daha yuksek olduğunu gosteriyor. Benzer şekilde ceşitli bilimsel calışmalar, zamansızlık ya da kilo vermek amacıyla kahvaltıyı atlayan yetişkinlerde gun icinde performans duşukluğu gorulduğune işaret ediyor. Bunun icin bu yaşlarda cocuklara kahvaltı etme alışkanlığının kazandırılması cok onemlidir.

Salam ve sucuk sakıncalı
Her cocuğun besin ihtiyacı farklı olduğu icin kahvaltı monuleri icin de belli bir recete vermek mumkun değildir. Ancak besin ceşitleri ile ilgili onerilerimiz olabilir. Et grubundan ceşitli peynir turleri tercih edilmeli, sosis, salam, sucuk gibi şarkuteri urunlerinden uzak durulmalı, yumurtaya mutlaka yer verilmelidir. Sut şekersiz, tat katmak isteniyorsa ballı ya da pekmezli tuketilmelidir. Meyve butun halde tuketilmeli ya da katkısız, taze meyve suları secilmelidir. Sebze olarak C vitamini yuksek gıdalar alınmalıdır.


Okuldan donen cocuklar uzun ve yorucu gecen bir gunun ardından cok acıkmış olabilirler. Bu durumda okul donemine ozgu yeni oğun saatlerini yeniden planlamalısınız.

Alışkanlık yaratılmalı


 Cocuklara iyi bir rol model olmak icin tum aile uyeleri doğru beslenme alışkanlıkları izlemelidir. Tum aile bireylerinin bir arada sofrada oturarak beslenmesi de alışkanlık haline getirilmelidir. Gazlı iceceklerin zararını, icilmemesi gerektiğini savunan bir ebeveynin gazlı icecek tuketmesi orneğinde olduğu gibi 'dediğimi yap, yaptığımı yapma' mantığı gutmek doğru sonuclar doğurmayacaktır.

 Yemek ceza veya pazarlık aracı olmamalıdır. Cocuğa yemeğin gelişimi icin onemli olduğu anlatılmalıdır.

 Oyun oynarken, televizyon izlerken beslenmek cocuğun farkında olmadan fazla besin tuketmesine ya da iştahsız cocuklarda doygunluk hissinin cabuk oluşmasına neden olabilir.