Suclayıcı tavırlar evlilik kurumuna ciddi olcude zarar veriyor, uzmanlar eşlere 'birbirinizi yargılamayın' uyarısında bulunuyor.
Evlilkte mutlu olmanın temel prensiplerini acıklayan Dr. Cem Kece, ciftlere, 'Emir cumlesi kullanmayın, yargılayıcı ve suclayıcı olmayın, rolleri paylaşın, iletişime ve karşılıklı anlayışa onem verin, kıyaslamayın, cinsel hayatınızı renklendirin gibi bazı onemli onerilerde bulunuyor.

Kultur farkı sorun yaratabilir
Kultur, anlayış ve davranış farklılıkları da evliliklere zarar veriyor. Ciftlerin coğunluğunun birbirilerini fazla tanımadan, duygularının etkisiyle yakınlaşıp, her şeyin toz pembe gideceği hayaliyle evlendiğini anlatan Kece, bunun da mutsuz yuvaların kurulmasına yol actığını ifade ediyor. Kece, 'Eşlerinden ayrılmayı duşunen veya anlaşamadıkları icin mutsuz olduklarını ifade eden bu ciftlerin başa cıkılmaz olarak gordukleri sorunlar, buyuk oranda karakter, kultur, anlayış ve davranış farklılıklarıdır' değerlendirmesini yapıyor. Sorun yaşayan ciftler, 'Eşim beni anlamıyor', 'Eşim cok değişti', 'Artık beni sevmiyor', 'Daha fazla dayanma gucum kalmadı', 'Evlenmeden once daha iyiydik' ve 'Ne yapmam lazım bilemiyorum' şeklinde yakınmalarda bulunuyor. Kece bu tur yakınmalar icin de şunları soyluyor 'Bu yakınmaları soyleyen ve evlenene kadar hicbir problem yaşamadıklarını ifade eden ciftler, evlendikten sonra var olan her anlaşmazlığın ve tartışmanın kaynağını acımasızca evlilik kurumuna bağlama yanlışlığına da duşuyorlar. Bir sure sonra 'belki de evlenmeseydik bunlar başımıza gelmezdi' diye duşunuyorlar.

Ciftler yardım almaya cekiniyor
Ancak inatlaşmaları, karşılıklı atışmaları, ego tatminsizliklerini veya karakter farklılıklarının doğurduğu mutsuzlukları goremeyen ciftler evlilik kurumunun değil, kendilerinin sorun yarattığını kabul etmek de zorlanıyorlar.

İşte bu nedenlerden dolayı evlilik danışmanlığının amacı, ciftlerin kendi başlarına cozemedikleri her turlu problem ve catışmaları terapist ile beraber anlamaya calışmaları ve cozum yollarını en iyi şekilde oğrenmeli.