Okulların ilk gunu, ozellikle birinci sınıfa başlayan cocuklar icin urkutucu bir surectir. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Aslıhan Kurt, cocuğun okula alışması surecinde anne ve babaya duşen gorevleri anlattı...
Cocuklarımızın sosyalleşmeye başladıkları ilk yer, şuphesiz ailedir. İkinci durak ve en onemli basamak da okul hayatıdır. Konu 1. sınıf olunca bu, kimi cocuklar icin iple cekilen bir başlangıc iken kimi cocuklar icin ise korkulu bir bekleyiş haline gelir. Bu cok normaldir.
Aileden cıkıp, farklı sosyal cevrelere girmek, o cevrenin bir parcası olmaya başlamak, oyun doneminden yeni cıkmış 6-7 yaş cocuğu icin oldukca zor bir surec olabilir. Bu ilk gun krizlerinin cozumu, olayı doğal akışı icinde, idealize etmeden ve sabırla beklemekten gecer. Cocuğunuza bunun icin zaman tanıyın. Cocuğunuzun okula alışması sırasında şunlara dikkat edin.
- Oncelikle ilk gunlerde anne-baba sakin ve soğukkanlı olmalı. Cunku ailenin verdiği tepkiler onemli. Cocuk bu tepkilere bakarak, aynı kaygıyı ve paniği yaşamaya başlayabilir.
- Herkesten once cocuğu en iyi tanıyan anne ve babadır. Bu yuzden anne ve babalar, okullun ilk gunlerinde onun heyecanını ve kaygılarını azaltabilecek ve sakinleştirebilecek yollar bulmalılar.
- İlkokul, eğer cocuk anaokuluna da gitmemişse, aileden sonra sosyalleşmeye başlanılan ilk yerdir. Ve artık orada farklı bir dunya onu beklemektedir. Oğretmenler, diğer cocuklar, calışanlar, mudurler... Ailelere duşen gorev okul başlamadan once cocuklarına okulun nasıl bir yer olduğunu ve oranın korkulacak bir yer olmadığını anlatmaktır.
- Okula gitmesi konusunda ailenin her uyesinin tutarlı bir tutum takınması, cocuğun bu konuda cesaretlendirilmesi gerekmektedir.
- Cocukla her zaman acık ve anlaşılır tarzda konuşulması onemlidir. Okula gitmek istemiyorsa acıkca bu korkusunun nedenleri ve endişeleri uzerine konuşulmalıdır. Ancak bunu yaparken, kesinlikle aşağılayıcı ve kucuk duşurucu tarzda olmamasına ozen gosterilmelidir.
- Sadece onun değil her cocuğun bunu yaşayabileceği soylenebilir.
- Cocuklar icin en onemli şey, guvendir. Anne-babalar cocuklarına guven versinler. “Buralardayım..” “Cıkışta seni alacağım” “Beni goreceksin” “Kapıda olacağım” gibi cumlelerle cocuk sakinleşebilir. Okulların bir hafta erken acılması cocukların adaptasyonu icin duşunuldu. Anne babalar okullara gitsinler. Cocuk onları gorsun. Kendini guvende hissetmesi icin ilk gunler buna ihtiyac duyar. İlk gunlerde cocuklarını okullarda yalnız bırakmamaları cocukların guvenlerini kazanmaları acısından gereklidir.
- Ayrıca, anne-babalar kesinlikle karşılaştırıcı bir tutum icinde olmamalıdırlar. Başkalarının cocuklarını “iyi ornek” olarak gostermemelidirler.
- Okulun ilk gunlerinde ve daha sonralarında da, okul ve oğretmenle işbirliği icinde olunması onemlidir. Ailelere, okuldaki profesyoneller ve rehber oğretmenler tarafından bu adaptasyon surecinin ne zaman sonlandırılması konusunda bilgi verilir.
- Tum bunların dışında cocuk hala aşırı bir korku duyuyorsa mutlaka bir uzmandan profesyonel yardım alınmalıdır.