Evlilik; karmaşık, surekli değişen ve iki kişinin daha once hic karşılaşmadıkları sorunları beraberce cozmek zorunda oldukları bir ilişkiler sistemidir. Bu sistemin icinde eşin yanı sıra, yakınlar ve cocuklar yeni sorumluluklarla birlikte yeni iletişim alanları da oluştururlar. Birlikte yaşamanın getireceği yeni kuralların ve bu yeni kurulan sistemin icinde, elbette catışmalar, kızgınlıklar, sorunlar yaşayabiliriz. Ancak yaşanabilecek bu olumsuz olayların ustesinden gelmek de yine bizim elimizdedir. Eşler, ilişkilerinde ortaya cıkan sorunlar karşısında, bu belirli kurallar geliştirirler.
-Eşlerin birbirleriyle uzerinde konuşabildikleri kurallar. Orneğin; erkeğin akşamları dışarı cıkma isteği, alışverişi kimin, ne zaman, nasıl yapılacağı, gibi.
-Eşlerin uzerinde konuşamadıkları; fakat bir gozlemci tarafından belirtildiğinde kabul edilebilir kurallar. Orneğin; onemli konularda eşlerin birlikte karar vermesinin gerektiğinin yeniden vurgulanması, gibi.
-Bir gozlemci tarafından gozlenen, ancak eşlerin kabul edemedikleri kurallar. Orneğin; erkeğin, surekli karşından ustunmuş gibi bir tavırla davranması, gibi.
-Her evlilikte belirlenmiş veya sınırları tam olarak belirlenemeyen kurallar vardır. Sorun, aslında bu kurallara uyulması değil, bu kuralları kimin koyması gerektiği konusunda eşler arasında bir uzlaşmaya varılamamış olmasıdır. Evliliğin ilk gunlerinde eşler, birbirlerine karşı hoşgorulu davranmalarına rağmen, zamanla; kimin neyi, ne olcude kontrol etmesi konusunda bir anlaşmazlık icine duşebilirler.
Evlilikte İletişimin amacı; Eşlerin birbirlerini anlamaları ve paylaşıcı olmalarıdır. Uzlaşmanın olabilmesi icin de; oncelikle eşlerin, birbirlerini dinlemeleri ve anlamaları gerekmektedir.
Evlilikte İletişim Hataları
Yıkıcı Eleştiri: Eşlerin, birbirlerinin olumsuz yonlerine odaklanmaları ve olumlu yonlerini gorememeleridir. Orneğin, "Sen beni incitmekten zevk alıyorsun."
Genelleme: Eşlerin birbirlerinin kişilik ozelliklerini iceren yargı, eleştiri ve genellemeler yapmaları durumudur. "sen zaten hep bencilsin"
Akıl okuma ve yıkıcı niyet geliştirme: Eşler birbirlerinin soylediklerinden cok, soylemediklerini anlamaya ya da soylenenlerin arkasındaki niyeti anlamaya calışırlar. Orneğin "Bu benim iyiliğim icin yaptığını soyluyorsun ama senin asıl niyetin beni aşağılamak"
Gecmişi getirme: Eşlerin, gecmişte yaşanan olayları hatırlatarak iletişimi kesmeleridir. Orneğin"Evliliğimizin ilk yıllarında ailenin bana yaptıklarını asla unutmayacağım"
Kendini butunuyle haklı gorme: Kendini butunuyle haklı, eşini ise butunuyle haksız konuma duşurme cabası sonucu iletişimin kesilmesidir. Orneğin "Evliliğimiz boyunca hicbir tartışma benim yuzumden başlamadı"
Eşlerin kendi davranışları ile ilgili olarak sorumluluk almaması: Eşlerden birinin kendisinin yaptığı butun hataların ve davranışların sorumluluğunu kabul etmemesi sonucu iletişimin kesilmesidir. Orneğin"Beni kızdırıyorsun ve ben de işte bu yuzden saldırgan oluyorum."
İşi yokuşa suren ifadeler: Orneğin "Şimdi caba gosteriyorsun ama artık cok gec bunları 5 yıl once yapmalıydın."
Mantığı silah olarak kullanma: Orneğin "Madem aynı goruşte değiliz, o halde benim dediklerimi curut, senin dediklerini yapalım."
Ses tonunu yukseltme: Eşlerin ses tonunu yukseltmesi sonucu ilişkinin kesilmesidir.
Eşlerden birinin danışman rolunu ustlenmesi: Orneğin "Senin durumunu anlıyorum, bundan sonra doğruyu bulmana yardımcı olacağım." Yıkıcı iletişim bicimlerinin, yapıcı ve kabul edilebilir bir bicime sokulması zaman alacak bir surectir. Bu alanda, ihtiyacımız olan bilgi ve yardımı konunun uzmanı olan kişilerden sağlayabiliriz.
İletişim Hatalarını Duzeltmeye Yonelik Ornekler
"Sen beni incitmekten zevk alıyorsun." yerine "SENDEN BUNLARI DUYMAK BENİ COK İNCİTTİ. "
"Beni, her zaman başkalarının yanında aşağılıyorsun. " yerine "GECEN GUN, BAŞKALARININ YANINDA SOYLEDİKLERİN BENİ COK UTANDIRDI."
"Benî kızdırıyorsun ve ben de işte bu yuzden saldırgan oluyorum." Yerine "BAZEN OFKEME SAHİP OLAMIYORUM."
"Madem aynı goruşte değiliz, o halde benim dediklerimi curut, senin dediklerini yapalım." yerine "SENİN SOYLEDİKLERİN AKLIMA YATMASA DA, EĞER COK İSTİYORSAN BUNU SENİN İCİN YAPABİLİRİM."
Şimdi caba gosteriyorsun ama artık cok gec, bunları 5 yıl once yapmalıydın." yerine "BES YILDIR YAPMADIĞIN DAVRANIŞLARI BUGUN YAPIYOR OLMAN BENİ COK MUTLU EDİYOR. "
Yukarıda verilen şekildeki cumleler kullandığımızda hayatımızın daha da kolaylaşacağı ve iletişimimizin zenginleşeceğini duşunmeliyiz.
Unutmayınız !!!
Ofke, kızgınlık, korku, sevinc gibi olumlu ve olumsuz duyguların paylaşılması gerekir.
-Eşlerimizin de konuşmaya, dinlenilmeye ve anlaşılmaya ihtiyacları vardır.
-Ortaya cıkacak sorunlarda, sorunu birlikte cozmek en gecerli yoldur.
Unutmayalım !!!
Eşlerimizle gecireceğimiz zaman boşa harcanan zaman değildir. Bizim ona,onun da bize ihtiyacı vardır. __________________
Evlilikte Doğru İletişim
Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Evlilikte Doğru İletişim