ADANA'da Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdem Ender Sonmez, son donemlerde kolay ulaşılabilmesi ve ucuz olması nedeniyle cakmaz gazı kullanımının yaygınlaştığını dikkat cekerek, "Polikliniğimize bu maddeler yuzunden başvuranların yaş ortalaması ne yazık ki 10 yaşa kadar indi" dedi.
Uyuşturucu olarak da kullanılan ve daha once bircok olume neden olan cakmak gazı kullanımının yeniden arttığı belirtildi. Zehirlenme sonucu beyne buyuk oranda hasar vermesi nedeniyle bağımlılıklar arasında en oldurucu maddeler arasında yer alan cakmak gazı bağımlılığı nedeniyle psikiyatri servislerine başvuruların son zamanlarda arttığı bildirildi. Adana'da ozel bir hastanenin Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdem Ender Sonmez, ucucu maddelerin zararlarına dikkat cekerek, "Polikliniğimize bu maddeler yuzunden başvuranların yaş ortalaması ne yazık ki 10 yaşa kadar indi" dedi.

Ebeveynlerin madde kullanımı konusunda cok dikkatli ve gozlemleyici olması konusunda uyaran Dr. Sonmez, cocuklarda saldırganlık, uyku bozukluğu, icine kapanıklık gibi durumlar gozlenmesi durumunda madde kullanımından şuphelenilmesi gerektiğini soyledi. Dr. Sonmez, "Orneğin, kıyafetlerinde yapıştırıcı lekeler, ağız cevresindeki birtakım yaraların gorulmesi durumu da madde ve ucucu madde soluyan cocuklarda gorulen fiziksel gozlemlerdir" diye konuştu.'VUCUTTAKİ ETKİSİ 2 AY'Cocukların ucucu madde kullanmasının en buyuk nedeninin cevre ve sosyal yaşantıda kabul gorme icgudusu olduğunu aktaran Dr. Sonmez, bu durumdan cocuklarını kurtarmak isteyen anne ve babaların en yakın zamanda psikiyatri kliniğine goturmeleri gerektiğini anlattı. Erken başvurulmasının onemine dikkat ceken Dr. Sonmez, "Bu maddelerin vucuttaki etkisi 2 ay surebiliyor. Bu nedenle de iyi bir arındırma tedavisinden gecmeleri gerekiyor. Tabi ki bu tedavi tek başına bir işe yaramıyor. Anne ve babalar bu surecte cocuklarıyla arasındaki iletişimi arttırıp, cocuklarla sosyal aktivitelere katılmaları lazım" ifadelerini kullandı.'CAKMAK GAZINA ULAŞMAK COK KOLAY'Cakmak gazlarının ulaşılabilir ozelliğinin cok kolay olduğunu soyleyen Dr. Sonmez, "Cakmak gazları bakkallardan bile temin edilebilen cok kolay bir urundur. Bu urunlerin cok ciddi akciğer ve beyine zararları var. Bu nedenle madde kullanımlarında hemen tedavi edilmesi lazım. Tedavi edilmediği takdirde olumculluk oranı cok yuksek. Cunku icilen maddeler bir nevi zehir niteliği taşıyor. Eğer bu kişiler endişe ve korkuya kapılıp tedavi olmayı kabul etmeyip, 'Urunler ucuz, kullanırız, bir şey olmaz' gibi bir duşunceye kapılırlarsa ilerleyen donemlerde geri donuşu olmayan zararlar gorebilirler" dedi.'HER ŞEY BEYİNDE BİTİYOR, BEN BİTİRDİM'7 yıl cezaevinde kaldığını ve kucukluğunde arkadaş ortamı nedeniyle cakmak gazı kullandığını soyleyen Burak Karagoz (26), "Cahilliğimden ve arkadaş ortamından dolayı cocukken kullandım. O donemler İstanbul'da yaşıyordum. Sokaklarda kaldığım gunlerde oldu. Her şey beyinde bitiyor. Ben bitirdim. Şu anda kadın kuaforuyum. Kesinlikle cocukların kullanmasını istemem. Cok zararlı bir şey. Arkadaşlar lutfen yapmayın, bırakın" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Yusuf KANTARLI