Kırklareli'nin Vize ilcesine bağlı bir koyde yaşayan fiziksel ve gorme engelli Umut Batar'ın azmi oğretmenlerini yureklendiriyor.
Cavuşkoy'de yaşayan ve bir sure okula ailesinin yardımıyla giden Umut, gorme yetisini tamamen kaybetmesiyle okula gidemez oldu. Bu surec sonrası oğretmenleri Umut'un yaşadığı koye gidip gelerek ona dersler vermeye başladı.
Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını doneminde de ilce merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Cavuşkoy'de Batar ailesine maske, mesafe kuralına uygun olarak belli aralıklarla konuk olan oğretmenler, Umut'un eğitimini Braille alfabesiyle surduruyor.
Vize Milli Eğitim Muduru Rışvan Dundar da zaman zaman bu derslere katılıp, armağan ettiği kitaplarla Umut'un "oğretmen olma hayalinin" peşinden koşma motivasyonunu pekiştiriyor.
Milli Eğitim Bakanı Selcuk'la tanışmak istiyor
Umut Batar, AA muhabirine, tum engellere rağmen oğrenmeyi cok sevdiğini soyledi.
Oğretmenlerinin kendisi icin buyuk fedakarlıklar yaptığını ifade eden Batar, oğretmenlerini evinde gorduğu zaman cok mutlu olduğunu anlattı.
İcinde okuma hevesinin her zaman var olduğunu dile getiren Batar, "Hedefim oncelikle okulumu bitirip sonrasında oğretmen olabilmek." dedi.
Oğretmenlerinin eve gelişini camdan bakarak heyecanla beklediğini anlatan Batar, "Onları gorunce cok mutlu oluyorum ve derslerimi yapıyorum." ifadesini kullandı.
Kendisini bu zor gunlerde bile oğretmenlerinin yalnız bırakmadığını belirten Batar, "Ben okuyup topluma faydalı bir birey olmak icin elimden geleni yapacağım. Oğretmenlerimin emeklerinin karşılığını bir gun vereceğime inanıyorum." diye konuştu.
Batar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk ile tanışıp, kendisine bu imkanları sağladığı icin teşekkur etmek istediğini sozlerine ekledi.
- "Adı gibi umudu cok fazla"
Vize Milli Eğitim Muduru Rışvan Dundar ise Umut'un cok zeki bir oğrenci olduğunu soyledi.
Umut'un hayallerini gercekleştirmesi icin ne gerekiyorsa yapmaya calıştıklarını vurgulayan Dundar, şoyle devam etti:
"Hem gorme hem de bedensel engelli olduğunu gorduğumde cok duygulandım. Umut'a ses kaydı, eğitim oğretiminde yardımcı olarak haritalar ile gorme engelliler icin duzenlenen alfabeyle yazılan kitaplar, hikaye setleri ve aletler aldık. Adı gibi umudu cok fazla. Umut'ta değişik bir enerji var. Bir oğretmenin hissedeceği oğrenme hissi Umut'ta var."
Salgın doneminde eğitimlerin uzaktan devam etmesine rağmen Umut'un ozel durumunu da goz onune alarak ona uzaktan değil yakından eğitim verdiklerini aktaran Dundar, "Biz Umut'un eğitimine katkı sunmak hem de yalnız bırakmamak istediğimiz icin yuz yuze eğitimlerimize devam ediyoruz. Umut sanal ortamdan gorme engeli nedeniyle faydalanamadığı icin birebir eğitim vermek zorundayız." dedi.
Umut'un oğrenme arzusunun kendilerini de cesaretlendirdiğini ifade eden Dundar, Umut'un herkese umut olması gerektiğini kaydetti.