Cocuğunuz konuşmayı doğal olarak yakın cevresinden oğrenecektir. Eğer cocuğunuzla yeterli miktarda konuşamazsanız konuşmayı asla zamanında ve uygun şekilde oğrenemez.
Cocuğunuza bir nesneyi, bir eylemi tanıtırken veya direktif verirken her zaman aynı kelimeleri kullanmaya ozen gosterin. Cocuğunuz istediği nesneyi işaret ettiğinde, onu ...verirken mutlaka adını da soyleyin. Cok sayıda kelimelerle ve cok cabuk konuşmayın. Cocuğunuz ilgisini kaybedip dinlemeyi bırakabilir.
Olabildiğince tane tane ve sakin bir şekilde konuşmaya gayret edin. Mutfakta, banyoda, odada nerede olursanız olun cocuğunuzla birlikte iken yaptığınız işlemler hakkında basit kelimelerle tarif ederek konuşun. Arada konuşmanızı tamamlayıp bekleyin ve cocuğunuza cevap vermesi icin zaman tanıyın. Cocuğunuz yerine kesinlikle cevap vermeyin. Onun cevabı basit bir ses cıkarmak şeklinde olabilecektir, Kendisini anladığınızı ifade edip anlatmaya devam edin. Değişik iki veya uclu sozcuk gruplarını tekrar tekrar kullanarak cocuğunuza yardımcı olabilirsiniz; suyunu ic, sutunu bitir, paltonu giy, ayakkabını cıkar, uyku vakti, buyuk kırmızı araba, kitabı oku, gibi.
Basit emirleri yerine getirmek icin cocuğunuzun zamana ve denemeye ihtiyacı olacaktır. “Paltonu giy, gazeteyi anneye ver, telefonu babaya getir, ayakkabılarını getir” gibi basit emirleri her zaman kullanın. Bunları anlayıp yerine getirdiği zaman kendisini uygun bir şekilde odullendirin ve bu davranışlarını teşvik edin. Cocuğunuzun konuşması icin ortam oluşturmaya calışın.
Unutmayın ki sevdiği ve zevk aldığı şeyi tekrarlamak isteyecektir. Konuşma konusundaki gayretlerini her zaman takdirle karşılayın. Sonuclar mukemmel olmasa bile cabasını bir alkış veya opucukle odullendirin. İstediğini soylemesi icin onu destekleyin, yureklendirin. Hikayesini kendi tarzında, kendi kelimeleri ile soylemesi icin bekleyin. Eğer soylediğini anlamadıysanız sabırlı olun ve onu bir daha anlatması icin denemeye teşvik edin.