Coğu zaman cocukların hic sıkılganlık duymadan akıllarına geldiği şekilde davranmalarından yakınıyoruz. Ozgur yetişen yarının buyuklerinde utanma duygusuna yer olmadığına inanıyoruz. Ama ne yazık ki utangaclık cocuklar arasında cok yaygın bir huy. Cocuğun bugun utangac olması onun yetişkinlik cağında başarı elde etmesini engelleyebili...r. Kendini gosterme şansından yoksun kalır. Kısacası cocuklarda utangaclığın giderilmesi icin elden ne geliyorsa yapılmalı.

Utangac bir cocuk, elbette ailede endişe yaratır. Ama bu endişeyi, cocuğa kardeşini ornek gostererek dile getirmek cok yanlıştır. Cok cocuklu ailelerin bu tur konularda son derece dikkatli davranmaları gerekiyor. Anne ve babaların iyi niyetle soyledikleri sozler ters bir tepki yaratabilir.

Utangac cocuğu fazla zorlamak da doğru değildir. Belki anne, cocuğunun tıpkı kendisine benzediğini duşunur ve de onu kendisinin yaşadığı sıkıntılardan kurtarmak icin acil onlem almak ister. Belki baba, cocuğunun utangac olmasının, ilerde başarı sağlamasını engelleceğine hukmeder ve cocuğun bir an once utangaclıktan kurtulması icin hemen onlem almaya bakar. Bazı cocuklar gurultu koku, dokunma, yeni yuzler ve gunluk alışılmış programda yapılan değişikliklerden cekinebilirler. Cocuk yeni bir ortama gireceği zaman onun karşısında bulduğu yeniliklere alışmasına yardım edilmeli. Orneğin altı yaşında bir cocuk bir doğum gunu partisine katılacaksa, cocuğun yeni arkadaşlarına uyum sağlaması icin partinin yapıldığı yere biraz erken goturmeli. Diğer cocuklar geldikce, o da yeni yuzlerle teker teker tanışıp kaynaşma olanağı bulur.

Soylenen sozlere dikkat

Utangac cocuk, bir koşeye cekilip oturmaktan mutluluk duyabilir. Buyuklerin cocukla mumkun olduğu kadar cok konuşmaları, utangaclığın giderilmesinde onemli rol oynar. Cocuk, duygularını, sıkıntılarını ve isteklerini buyuklerine rahatca anlatabilmeli. Boylece icine kapanık bir cocuk olmaktan da kurtulur. Buyukleriyle rahat rahat konuşmaya başlayan cocuk utanma duygusundan yavaş yavaş vazgecer. Cocuğun utangaclığı bırakma yolunda attığı her adım ovguyle karşılanmalı. Kucuk utangacın yavaş yavaş normale doneceğine buyukler inanırsa, cocuk da kendini daha cabuk değiştirebilir. Buyukler, ona her zaman yardımcı olmalı, utangaclığı bırakması sağlanmalı.
Claudia cok utangacmış!
Dunyaca unlu Alman manken Claudia Schiffer, cocukluğunda cok utangac olduğunu, okul yıllarının da kompleksli gectiğini soyledi. Schiffer, Alman Stern dergisinin son sayısında yer alan roportajında, “Evimize misafir geldiğinde, hep perdenin arkasına saklanırdım. Okul yıllarım ise kompleksli gecti. Cunku herkesten daha uzun ve cok sıskaydım. Goze batmaktan korktuğum icin, hep arka sırada otururdum’’ diye konuştu.
“İki defa esrar ictim”
Mankenler arasında alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygın olduğunu belirten Schiffer, kokain, ecstasy ve diğer uyuşturuculardan uzak durduğunu kaydetti. Sadece iki kez ‘’esrar cektiğini’’, bunun da cok onemli bir deneyim olmadığını soyleyen Schiffer, ‘’sadece (denedim) diyebilmek icin ictim’’ dedi. Yoğun iş temposu nedeniyle ‘’cok şey kacırdığını’’ belirten Schiffer, onumuzdeki hafta cuma gunu 30 yaşını bitireceğini, bu yaşına kadar arkadaşlarına fazla zaman ayırmadığını belirtti.

Başarılı kadınları ornek alıyor
Schiffer, yaşlanmaktan korkup korkmadığı yonundeki soruya ise “yaşlanmaktan korkmadığını”, yaşlı kadınların da başarılı olabildiğini kaydederek, Lauren Hutton, Isabella Rosselini ve Bo Derek gibi başarılı kadınları ornek aldığını soyledi.
Cep bilgisayarı ureten bir firmayla calıştığını belirten Schiffer, kadınlar icin mavi renkte uretilen ve Claudia adı verilen cep bilgisayarının sonbaharda piyasaya cıkacağını hatırlattı.
Bilgisayar kullanmasını yeni oğrendiğini kaydeden unlu manken, artık internete girebildiğini ve elektronik mektup gonderebildiğini soyledi.
Bankada ne kadar parasının olduğunu bilip bilmediği sorusuna, ‘’evet biliyorum’’ cevabını veren Schiffer’in yıllık kazancının 20 milyon mark (6 trilyon lira), mal varlığının da 120 milyon mark (36 trilyon lira) civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yuzde kızarıklık
Hassas, utangac, edepli, kendine guveni az olan kimselerde uygun olmayan ortamda uygunsuz bir soz veya hareket olursa yuzde kızarma olur. Heyecanlanır, sesi kısılır, gozleri sulanır. Boğazı gıcıklanır. Bu psiklojik bir durumdur. Kendi kendinize guvenmeyi oğrenin, kişiliğinizi geliştirin. Bol bol kitap okuyun. Kucuk gruplarda liderliğe oynayın. Hep on planda olmaya calışın. Eğer başaramaz iseniz bir psikiyatri uzmanına gidiniz vereceği tedaviyi uygulayınız. Manevi yonunuzu kuvvetlendirmeye calışınız