Gecen yıldan beri 2015’in videoların yılı olacağını konuştuk.

Bundan hareketle yeni uygulamalar teknolojik hayatımıza girdi. Facebook hesabımızla bağlanıp video akımları yaratabileceğimiz Riff, Twitter hesabımızla bağlanıp canlı yayın yapabileceğiniz Periscope ve onun en yakın rakibi “kullanıcıya video cekimlerini bulunduğu yerden başkalarıyla kolayca paylaşma imkanını getiren” Meerkat, bu uygulamaların en başında geliyor.

Sosyal medyada canlı yayın donemi başladı. Bu acıdan Periscope ve Meerkat arasında kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı muhakkak.

Bu uygulamaların yaygınlaşması icin kullanımlarının cok yonluluğunu ortaya koymak acısından reklam ajanslarına ve celebrity’lere buyuk iş duşuyor. Potansiyelin herkes farkında ancak henuz peşinden bir kitleyi surukleyecek ve bu uygulamaların kullanımını yaygınlaştıracak bir calışma (henuz) bulunmuyor.

Sonucta canlı yayın riskli bir durum. Tum gercekliğinizle ve yapacağınız olası hatalarla izleyenlerin karşısındasınız. Belki de bu yonu bu iki uygulama konusunda duyulan merak ve heyecanı arttırıyor ama doğallığı ve samimiyeti de beraberinde getiriyor.

Riff’le ilgili yazdığım yazıyı belki hatırlarsınız. İlerleyen gunlerde oldukca yaratıcı calışmalar icin kullanılabileceğini duşunuyorum. Meerkat ve Periscope’un ozelliklerine ve farklılıklarına gelince…

Meerkat ne ilk canlı yayın uygulaması ne de bu alanda ilk sosyal medya paylaşım ağı. Ancak geniş katılımlı konser, film, festival gibi etkinliklerde rağbet goruyor.

Meerkat’ın Ozelliklerine gelince,

Meerkat’ın sembolu Afrika kokenli bir etobur olan Mirket. Mirketler koloni halinde yaşayan, sosyal canlılar. Bu sosyal yapıları sebebiyle uygulama icin sembol olarak kullanılıyorlar.

Canlı yayın, takipcilere bildirim ile duyuruluyor.

Yayınların tekrarı yok, izleyiciler yayını kendi takipcilerine izletebiliyor.

Planlanmış olarak bildirilen yayınlar takipcilere bildiriliyor.

Canlı yayınlar telefona kayıt edilebiliyor ancak bulut ortamında saklanamıyor.

Yayın yaptıkca puan topluyor ve sıralamalarda ust sıralara doğru ilerliyorsunuz.

Meerkat şimdilik sadece iOS cihazlarda kullanılabiliyor

Periscope’a gelince,

Periscope, canlı yayın yapabileceğiniz ve yapılan canlı yayınları izleyebileceğiniz bir Twitter uygulaması.

Uygulama uzerinden dilerseniz sadece istediğiniz kişilere canlı yayın yapma şansınız bulunuyor.

Canlı olarak izlenemeyen yayınların daha sonra izlenmesi mumkun kılınıyor.

Periscope’u kullanmak icin twitter hesabınız olması gerekiyor. Ucretsiz uygulamayı indirdikten sonra, twitter hesabınızla giriş yapıyorsunuz.

Acılan ekran uzerinde yayın sembolune tıkladığınızda mevzut yayınları gorup, izleme şansınız bulunuyor.

Share Broadcast seceneğine dokunarak Priscope’da herhangi bir canlı yayını paylaşabiliyorsunuz.

Periscope’da canlı yayın yapan herhangi bir kullanıcı ile sohbet etmek icin “Say something” metnine dokunmanız yeterli.

Bu uygulama ile yapılan canlı yayınlar tum Periscope kullanıcıları tarafından gorulebilir

Periscope ile paylaşacağınız canlı yayınları belli kişilerin izlemesini istiyorsanız “Search People” bolumunden kişi secimi yapmalısınız.

Twitter adınız ne ise Periscope uygulamasında o kullanıcı adı gorunuyor, dolayısıyla kullanıcı adı değişikliği yapmak icin twitter kullanıcı hesabınızı da değiştirmeniz gerekiyor.

Her iki uygulamanın da one gecebilmek icin farklılık sunması gerekiyor. Bu konuda Meerkat’ın yenilikler icin hazırlandığı konuşulmaya başladı bile.

Ben şimdilik uygulamalardaki canlı yayınları uzaktan izlemeyi tercih ediyorum ancak yayın konusunda Meerkat’ı global acıdan da bir tık daha onde buluyorum.

Riff konusunda ise bir deneme yaptım ancak ne ilgi gordu ne de klibime eklenen arkadaşım oldu. Belki bunun sebebi ilgi cekmeyecek bir calışmaya yer vermiş olmamdır kim bilir?

Gecmişte canlı yayın konusunda ustream’in başarılarılarını ve bu alana katkılarını biliyoruz. Yurttaş gazeteciliği konusunda hepimizi heyecanlı ve yayın dolu gunler bekliyor.

Onumuzdeki gunlerde bu uc uygulamanın cok konuşulacağını ve yaratıcı calışmaları besleyeceğini duşunuyorum. Şimdilik bekleyip goreceğiz