Bilgisayar oyunlarındaki şiddet iceriğinin, cocuklar uzerinde olumsuz etkiler yaparken saldırgan eğilimlerin de ortaya cıkmasına sebep olduğu belirtildi.
Ege Universitesi (EU) İletişim Fakultesi Radyo Televizyon ve Sinema Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Alev Fatoş Parsa, "Bilgisayar oyunları ağırlıklı olarak gorsel zekaya hitap etmektedir. Bu da beynin sağ lobunun yonettiği bir alandır ve bu bolge duygusal tepkilerle yakından ilişkilidir. Bu sebeple şiddet oyunları, cocukların beyinlerindeki ofke merkezini de tetikleyebilmektedir." dedi.
Gunumuzde televizyondan CD'ye, bilgisayardan video oyunlarına sayısız elektronik aracla yuzyuze olan cocukların etrafının sanal imgelerle ve bu imgelerin şiddet dolu anlatım yapısıyla kuşatıldığını belirten Yrd. Doc. Dr. Parsa, "Onları bu kuşatmadan kurtaracak gercekliklerden biri, hayal guclerinin harekete gecirilmesi olmalıdır. Oysa bilgisayar oyunlarında bu bir yana, oyunun kuralları kapitalist duzende tuketim toplumunun gereklerine uygun olarak belirlenmiştir. Şiddet olgusu henuz gercek ve fantezi ayrımını yapamayan kucuk yaştaki cocukları olumsuz etkilerken aslında dunyanın guvensiz bir yer olduğuna ilişkin bir onerme de aşılar." şeklinde konuştu. İletişim teknolojisindeki son gelişmelerin, teknolojinin yaygınlaşması ve ucuzlamasıyla bilgisayarın cocukların dunyasında cabuk yer edindiğini vurgulayan Parsa, "Bilgisayarların eğitim dışında eğlence amaclı kullanımının artmasının ardından internet bağlantıları da cocukların iletişim dunyasına bireysel olarak katılmasını sağlamıştır. Sanal gercekliğin yaşandığı bilgisayar oyunlarındaki dijital imgeler, son 15 yılda cocuk oyunlarının doğasında bir donuşum yapmıştır. Bugun bilgisayar ekranı, televizyon veya video oyunları cocukları birbirine yabancılaştırmaktadır. Sosyal değerlerini sanal ortamlarda yitirmektedirler." dedi.
Amerikan Cocuk Hekimleri Akademisi'nin onerisine gore cocukların her gun bir veya iki saatten fazla elektronik ekranların onunde zaman gecirmemesi gerektiğini belirten Yrd. Doc. Dr. Parsa, "Bu sınır, haftada ortalama 7 ile 14 saattir. Cocuk doktorlarının yuzde 98'i, şiddet dolu medyaların cocuklar uzerinde olumsuz etkileri olduğuna inanmaktadır. Yine bir araştırma, bilgisayar oyunlarının cocukları saldırgan, hantal ve saygısız hale getirdiğini saptamıştır. Aşırı saldırgan ve **** oğeleri taşıyan oyunların, kucuk yaştaki cocukların eline gecmesi sakıncalı bulunmaktadır. Bircok bilgisayar oyununda sadece ateş edilmediği, işkence, bombalama ve benzeri şiddet unsurlarının belli sınırların cok ustunde olduğu acıkca gorulmektedir." diye konuştu.
Ailelerin cocuklarının oynadığı video ve bilgisayar oyunlarının iceriğinde **** ve şiddet olguları bulunmamasına ozen gostermesi gerektiğini belirten Alev Fatoş Parsa, "Eğitim amaclı olduğu surece oyunların olumlu etkileri de olduğu bir gercektir. Aileler, cocuklarını ekran onunde başıboş bırakmamalı, mutlaka kendi gozetimlerinde belli sureyle oynamalarına izin vermelidir. Oyunların iceriğine de sınırlamalar getirmelidirler." dedi
Oyunlar cocukları saldırganlaştırıyor
Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı0 Mesaj
●56 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Oyunlar cocukları saldırganlaştırıyor