Trabzon'un Akcaabat ilcesinde uretici İsa Luleci, fındığın yanında ek gelir elde etmek icin 13 yıl once bahcesine diktiği Trabzon hurması ağaclarından yılda 10 ton urun elde ediyor.
İlcenin Kurucam Mahallesi'nde yaşayan 49 yaşındaki Luleci, AA muhabirine, 2007 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansınca (JICA), Doğu Karadeniz Projesi Bolge Kalkınma İdaresi (DOKAP) bolgesindeki 6 ilde yurutulen "Doğu Karadeniz Bolgesindeki Kucuk Olcekli Ciftcilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi"ne katıldığını belirtti.
Proje kapsamında bahcesine 200 Trabzon hurması fidanı diktiğini ifade eden Luleci, 2010'da Turkiye Cumhuriyeti ve JICA işbirliğiyle yurutulen "Genc Lider Ciftci Projesi" kapsamında Japonya'ya giderek kooperatifleşme, urun işleme ve pazarlama konularında eğitim sonucu ceşitli sertifikalar almaya hak kazandığını anlattı.
Luleci, projenin 2014'te bittiğini ancak uretime halen devam ettiğini kaydederek, Trabzon hurmasının yetişmesi icin Karadeniz ikliminin oldukca uygun olduğunu, diktiği fidanlardan da 3 yıl sonra urun elde ettiğini soyledi.
Japonya'da aldığı eğitimlerin tarım faaliyetlerinde kendisine oldukca katkı sağladığını dile getiren Luleci, şoyle devam etti:
"Sağlık acısından cok faydalı bir meyve. Pazarlama ve tanıtım noktasında yetkililerin desteğine ihtiyacımız var. Fındığın yanında ek gelir getirici urun olarak ilcemizde yetiştiriyorum. Meyveden oldukca iyi verim alıyoruz. Urun cok guzel yetişti. Ayrıca maviyemiş, cilek, stevia, ağac murveri ve aronya da uretiyorum."
Luleci, Trabzon hurması icin ozel muşterileri olduğunu belirterek, ayrıca internet uzerinden de meyvenin satışını yaptığını kaydetti.
Akcaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyupoğlu da ilcenin mikro klima iklimine sahip olduğunu belirterek, "Burada, tarımsal anlamda butun uretimler yapıldığı gibi Trabzon hurması da yetişiyor. Pazarlama noktasında ureticilerimize kivide elimizden geldiği kadar destek olmaya calışıyoruz." diye konuştu.
Eyupoğlu, Akcaabat Belediyesi ile birlikte ortak bir proje icerisinde olduklarını da ifade ederek, "Ureticilerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitesi uzerinden uye olup kayıt yaptırarak, urunlerinin satışlarını yapabiliyorlar. Ama belediyemizle birlikte kurutma tesisini faaliyete gecirebilirsek ureticilerimizin bu gibi sorunlarını en aza indirmiş olacağız." dedi.