? MasterChef neden bu kadar cok izlendi?
Oncelikle programın arkasında cok iyi bir ekip var. İkincisi de herkesin kendini bulabileceği, ortak bir paydadır yemek. Elbette pandeminin de cok izlenmede etkisi var. Mesela gecen yıla gore bu yıl başvuran da cok fazlaydı. Duşunsene, 100 bine yakın başvuru vardı!

? Bu gece final var. Serhat ve Barbaros kapışacak. Favorini soyleyecek misin?
Tabii ki hayır! (guluyor). Ama ikisi de birbirine cok yakın, başa baş giriyorlar finale.
İkisi de yarışmayı domine eden karakterler. Serhat daha modern şef havasında. Teknikleri acısından. Yurtdışında eğitim gormuş. Barbaros ise iyi restoranlarda calışmış, kendini geliştirmiş bir şef. Şoyle diyebilirim: Biri teknikte (Serhat) diğeri lezzette (Barbaros) ustun.
? O zaman ya teknik ya da lezzet kazanacak diyebilir miyiz?
Bu geceki performanslarına, yapacakları tabaklara bağlı. Ozellikle de son tabak. Cunku kendilerini anlatan imza yemeklerini yapacaklar canlı yayında.
İMZA YEMEĞİM, KİLİS PIE
? İmza yemek demişken, seni anlatan imza yemek hangisi?
Eskiden olsa kadayıflı karides derdim. 14 yıl once yaptığım bir yemekti ve biraz da uzerime yapıştı. Şimdilerde beni anlatan imza yemek "Kilis Pie".
Turk mutfağıyla yabancı mutfakların lezzetlerini birleştirdiğim tabakları seviyorum.
Kilis Pie da onlardan biri.
Klasik Kilis tavayla İngiliz mutfağındaki Shepherd's Pie'ın bir karışımı.
? İki ulkede yaşıyor olmanın getirdiği bir sonuc galiba bu Kilis Pie. Ne dersin?
Evet, bir bakıma oyle. Ama genel olarak mutfakları melezlemeyi seviyorum. Mesela Asya ulkelerinde cok fazla calıştığım ve dolaştığım icin Asya lezzetleriyle Turk mutfağını karıştırmak da hoşuma gidiyor.
DONERİ PAZARLAMAK İSTİYORUM
? Peki Turkiye'ye geldiğinde "Her zaman yerim" dediğin yemek hangisi?
Doner! İyi bir doner icin gitmeyeceğim lokanta yok. Sırf bu doner tutkum nedeniyle yurtdışında donerin yeni nesil pazarlaması uzerine bir şey yapmak istiyorum.
? Şahaneymiş. Peki biz Turk mutfağını neden bir Peru ya da Tayland mutfağı gibi populer kılamıyoruz dunyada?
Cunku ciddi pazarlama sorunlarımız var. Genel olarak Turk mutfağı burokratik kanallardan pazarlanmaya calışılıyor. Oysa yurtdışında calışan cok iyi Turk şefler var. Tanıtım onlar uzerinden yapılmalı. Onlara destek olunmalı. İlla maddi destekten bahsetmiyorum, manevi destek de cok onemli.
HER AN SURPRİZ YAPABİLİRİM
? Turkiye'de restoran acacak mısın?
Evet, teklifler var. Her an bir surpriz yapabilirim.
? Finalden sonra Sidney'e mi donuyorsun?
Evet, hem restoranlarımdaki işler hem de cocuklarımı gormek icin gideceğim. Ama mayıs gibi yeni MasterChef icin geri doneceğim.
? Programdaki partnerlerini uc kelimeyle ozetlesen. Once Danilo...
Enerjik, her daim pozitif duşunceli ve tabii eğlenceli.
? Mehmet Şef?
Disiplinli, durust ve yardımsever.
? Kendinle ilgili en beğendiğin ve beğenmediğin ozelliğin nedir?
En beğenmediğim ozelliğim cok sabırsız olmam! En beğendiğim ozelliğim ise yaratıcı olmam.
? MasterChef Junior da başladı. Nasıl geciyor cekimler? Cocuklar nasıl?
Ortamımız hayli gurultulu (guluyor). Ozellikle Mehmet Şef'i cocukları disiplinli olmaya davet ederken gormek cok eğlenceli oluyor.
YANLIŞ BEKLENTİLERE KAPILMASINLAR
? Aşcılık son donemin yukselen mesleklerinden oldu. MasterChef de bu ilgiyi daha cok parlattı. Aşcılar popstar gibi artık. Ne dersin?
Doğru, ama bu işe girmek isteyen genclerin yanlış beklentilere kapılmaması lazım.
Cunku bu aynı zamanda cok zahmetli bir iş. İnsanlar eğlenirken sen mutfakta, cok sıcak bir ortamda, uzun saatler ayakta calışmak zorunda kalıyorsun. Unlu olmak ve sadece TV'ye cıkmak icin şef olmayı duşunmek, iyi araba kullandığı icin Formula 1'de yarışacağını duşunmek gibi anlamsız bir hayal. Yemek yapmanın icinde bitmeyen bir tutku olması lazım. Ben başka bir iş yapamam mesela.
Diğer taraftan da aşcılık dunyadaki en gecerli mesleklerden biri. Dilini dahi bilmeden bir ulkeye gidip oranın mutfağında calışabilirsin.
? Sen hangi ulkeye gidip oranın restoranlarında calışmak isterdin?
Japonya! Eğer bir yıllık bir boş vaktim olsaydı, hic duşunmeden Japonya'ya gidip sıfırdan oranın mutfağının inceliklerini oğrenirdim. Cunku Japon mutfağında bir ahilik geleneği var. Urune, ustaya saygı cok guzel ve anlamlı.
Kaynak: Hurriyet