Almanya'da yayınlanan ve Avrupa'nın en buyuk haftalık yayınlarından olan Der Spiegel, 2021 yılının ilk kapağını, geliştirdikleri koronavirus aşısı ile hepimize umut olan Ozlem Tureci ve Uğur Şahin'e ayırdı.
Dergiye verdikleri roportajda aşı konusunun ozellikle Avrupa'da hala tam olarak sorunlardan arınmadığını belirten Şahin ve Tureci, onceliklerinin yeterli dozda aşı uretimi olduğunu ifade ettiler.
[h=2]Avrupa'da aşı yetersizliği sorunu var:[/h]

Aşılar geliştirildi, pek cok ulke farklı şirketlerden aşı alımlarını gercekleştirdi. Ancak Uğur Şahin'e gore aşı uretimi konusunda sorunlar mevcut. "Şu an durum tozpembe gorunmuyor. Başka onay alan aşı olmadığı icin acık oluşmaya başladı ve biz kendi aşımızla bu acığı da kapatmak zorundayız" sozleriyle durumu ozetleyen Şahin, bu sorunların altını cizdi.
Avrupa'da aşı yetersizliği durumu yaşandığını belirten Şahin, ''Bircok farklı firmanın yeterli sayıda aşı ureteceğinden yola cıkıldı. Sanırım, 'yeterince aşı temin ederiz, durum o kadar da kotuye gitmez ve her şey kontrolumuz altında' gibi bir hava oluştu. Bu beni şaşırttı" şeklinde konuştu ve durumun AB'nin satın alma politikasından kaynaklandığını belirtti.
Ozlem Tureci ise konuyla ilgili olarak "bir noktadan sonra bircok şirketin zamanında teslimat yapamayacağının anlaşıldığını ve o acığı başka bir firmanın urunu ile kapatabilmek icin de gec kalındığını" ifade etti.
[h=2]ABD, 600 milyon doz aşı siparişi verdi:[/h]

Der Spiegel'de yer alan bilgilere gore ABD BioNTech'e gectiğimiz temmuz ayında 600 milyon doz aşı siparişi verdi. Avrupa ise ilk olarak kasım ayında 300 milyon doz sipariş verdi. Uğur Şahin bu durum ile ilgili olarak "Avrupa'da surec, diğer ulkelerle olduğu kadar seri ve dolaysız işlemedi" şeklinde konuştu.
[h=2]Aşı uretimi duşunulduğu kadar kolay değil:[/h]

Uğur Şahin aşı uretimi ile ilgili "Dunyanın dort bir yanında, bugunden yarına aşıyı gerekli kalitede uretebilecek şekilde uzmanlaşmış, kullanılmayan fabrikalar bulunmuyor. İlac uretiminde bir anda Aspirin'den ya da oksuruk şurubundan aşı imalatına gecemezsiniz. Bu surec yıllar suren bir uzmanlaşma ve gerekli inşaat ve teknoloji donanımı gerektirir" şeklinde konuştu ve uretimde yaşanması olası sorunlara acıklık getirdi.
Ozlem Tureci ise BioNTech'in Avrupa'da beş uretici ile aşı uretimini desteklemeleri konusunda anlaşmaya vardığını acıkladı.
[h=2]Ulkemizde uretim calışmaları icin goruşmeler devam ediyor:[/h]

Gectiğimiz gun Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı bir acıklamada BioNTech ile ortak uretim icin goruşmelerin başladığını belirtmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da konuyla ilgili yaptığı acıklamada "'Beraber bir uretim tesisini Turkiye’de kurabilir miyiz' diye bizzat gidip goruşmesini istedim. Uğur Hoca, Turkiye ile ilgili guzel cumleler kurdu. Gercekten burada ortak bir Ar-Ge merkezi kurmak istiyor" şeklinde konuşarak ulkemizde uretim icin onemli bir adım atıldığını belirtmişti.