Hicbir bilgisayar sonsuza kadar calışmaz, yukseltmeler ve onarımlar, cihazınız biraz daha uzun sure kullanmanıza yardımcı olur, ancak belirli bir noktada, bakım icin paranızı toparlamak yerine yeni bir bilgisayara yatırım yapmak gerekir. Her bilgisayar, ortalama beş – yedi yıl once yaptığınız aynı şeyleri yapsanız bile yavaşlar.

Windows guncellemeleri, uygulamaları guncellemeleri bilgisayarınızı zamanla bu guncellemelerin gerisinde bırakır. Ziyaret ettiğiniz web sayfaları eskiden olduğundan daha fazla kaynak gerektirebilir. Web sayfa guncellemeleri bile zamanla bilgisayarı gecmişte bırakacaktır.

Sorun Tespiti Yap
Bilgisayarınız, her biri kendi ozel amacına sahip olan birden cok bileşen icerir. Bunlardan herhangi biri veya daha fazlası yavaşlama veya diğer sorunlara neden olabilir. Paranızı doğru harcama konusunda emin olmak icin sorunun kaynağını tespit etmeniz gerekir.

Oncelikle, bunun bir yazılım sorunu olmadığından emin olun. Bir virus veya kotu amaclı yazılım testi yapmak her zaman iyidir ve arka planda hicbir enfeksiyon bulunmadığından emin olun. Programların kaynak kullanımını da kontrol edebilirsiniz: Bir bilgisayarda, Windows Gorev Yoneticisi’ni acın Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın ve Daha Fazla Ayrıntı’ya tıklayın. Bir CPU ya da RAM’in hepsini toplayan bir program goruyorsanız, onu kaldırarak ve bir alternatifle değiştirdiğinizde, bir şeyler hızlandırabilirsiniz.

İşletim sistemini de kontrol edin, işletim sistemini uzun zaman once yuklediyseniz bu da bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olur. Bu nedenle değişime girmeden once bilgisayarınıza fortmatlayarak işletim sistemini yeniden yukleyin sorunların devam edip etmediğini kontrol edin.

Şirketlerin zaman icerisinde işletim sistemlerinin guncellemeleri durdurması da değiştirme zamanını gosterir. Bilgisayarınız yeni işletim sistemi versiyonlarını desteklemiyor ise ve mevcut işletim sisteminizin guncellemelerinin durdurulması da bilgisayarın değiştirilmesi gerektiğinin işaretidir. Ornek zamanın Windows 98 donanımını ile calışan bilgisayar şuanda yeni nesil işletim sistemlerini calıştırmaz. Elinizde donemin Windows XP destekli bilgisayarları var ise bilgisayarınızı değiştirme zamanı geldi geciyor demektir.

Ayrıca,donanım bileşenlerinden birinin de arızalı olması da mumkundur. Ucretsiz deneme surumu olan HD Tune gibi bir programla sabit disk testi yapın.

Potansiyel sorunlarından biri de, RAM’dir. RAM arızası bilgisayarı yavaşlatır, bilgisayarınızın acılmasını dahi engelleyebilir veya rastgele kapanabilir.

RAM performansı kesinlikle artırır ve mekanik sabit diskten SSD’ye yukseltmek bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yoludur. İşlemciyi daha yeni bir modelle değiştirdiğinizde, uyumluluğun sağlanması icin coğu zaman diğer donanım bileşenlerini de değiştirmelisiniz. Bu noktada, yeni bir bilgisayar satın almalısınız.

Bir yukseltmenin paranıza değip değmeyeceğini belirlemek icin, ne kadar tutacağına bakın ve bunu bilgisayarın yaşına gore karşılaştırın. Bilgisayar yedi yaşında veya daha fazlaysa ve yeni bir bilgisayarın maliyetinin yuzde 25’inden daha fazlasına sahip bir onarım gerektiriyorsa değiştirmeyi duşunmeye başlayabilirsiniz. Bilgisayarınız uc ile dort yaşındaysa, yukseltmeye goz atmak icin duşunebilirsiniz. Yukseltme elbette karşınıza cıkacak maliyet onemlidir. Maliyet karşılaştırmasını kesinlikle yapın. Bu sayılar satın aldığınız donemin orta duzey bilgisayarı olarak değerlendirilmiştir. Donemin en son teknolojik donanımına sahip bir bilgisayar bir kac yıl daha uzun omurlu olacaktır.

Onarım veya değiştirme işleminizin net bir maliyeti soyleyebilmek harika olurdu. Ancak bilgisayarın donanım ozelliklerine gore ve donanımların bir birlerine uyumuna gore farklılıklar gosterir. Orneğini bir donanım arızalı olmasa da eğer uyum sorunu varsa değiştirmek gerekir bu da maliyeti artırır. Değiştirmezseniz performansınızda bir değişiklik olmaz. Bu nedenle cok yonlu duşunmeniz gerekir.

Genel olarak, tek bir donanımın bilgisayarınızı yavaşlattığını biliyorsanız, bu parcanın yukseltilmesi muhtemelen makinenizin omrunu bir kac yıl uzatabilir. Cok sayıda donanım soz konusu ise muhtemelen yeni bir PC satın almak daha iyidir.