Not: Birazdan okuyacağınız makale, biraz daha ufak caplı e-ticaret sitelerine hitap edebilir. Amacım hızlıca sonuc verecek konuları anlatmak!
Anlatacağım cok şey var hadi hemen başlayalım
1 – Pazar Yerleri

Ozellikle yeni kurulan e-ticaret siteleri, web sitelerini acar acmaz satışların siteye yağacağını sanır. O buyuk acılış gunune hazır olmak icin cok caba sarf ederler. Oysa ki durum ne yazık ki cok farklı.
Yeni kurulan kucuk veya orta caplı web sitelerin, acılır acılmaz sipariş alması cok zor. Hatta reklamla bile oldukca zor. Dolayısıyla sıcak satışın gelebileceği kanallara hemen entegre olmakta fayda var.
Nedir bu kanallar? Tabii ki pazar yerleri.
Pazar yerlerinin komisyon oranları bircok firmaya oldurucu gozukur. Bana da cok korkutucu geliyor valla
Neden mi? Hemen anlatayım…
Sipariş sıkıntısı ceken online firmalar, ciro dışında da bircok konuda dezavantaj yaşarlar. Hizmet verdiğimiz firmalarda karşımıza cıkan dezavantajları sıralamak gerekirse:
** Yuksek alım yapamadıkları icin fiyat avantajı kayboluyor.
** Operasyon olarak kendilerini pek geliştiremiyorlar
** Muşteri sayısı cok az olduğu icin muşteri memnuniyeti konusunda geride kalıyorlar
** Personel yonetimi cok zor oluyor. Eleman ya boş boş oturuyor ya da firmada gelecek gormuyor ve istifa ediyor.
** Sabit giderler, gelir olmadığı icin iyice goze batmaya başlıyor
** Altın değerindeki zamanımız verimsiz geciyor.
** Her şeyi gectim sıkıntıdan motivasyonunuz kayboluyor.
işte bu sebeplerden oturu pazar yerlerini yuksek komisyon odemekten cekinmeyin. Siz hele bir satmaya başlayın surec icerisinde satışları pazar yerlerinden web sitenize kaydırmanın yollarını da bulacaksınız. (Hatta ileride bu konu ile ilgili de bir makale yazsam iyi olacak
Ek bilgi: Piyasada harika entegrasyon programları var. Bu programlar ile web sitenizde yapacağınız bir değişiklik, pazar yerlerine saniyesinde yansıyor. Yani size web sitenizdeki bir urunun fiyatını guncelliyorsunuz, tık butun pazar yerlerinde fiyat guncelleniyor. Hatta pazar yerlerindeki rakipleriniz fiyat arttırdığında sizin fiyatınız otomatik guncellenebiliyor. Aklınızda bulunsun
2 – Ozel Kampanyalar
Emre, e-ticaret satış arttırma yontemleri dedin, işin gucun bize para harcatmak dediğinizi duyar gibiyim ama ancak ne yazık ki elinizi cebinize atmaya devam edeceksiniz

Ucretsiz Kargo Seceneği
Diğer ulkelerde bu iş nasıl gidiyor cok bilmiyorum ama bizim ulkemizde ucretsiz kargo seceneği cok ilginc sonuclar veriyor.
Size başımıza gelen bir orneği anlatmak istiyorum:
Bir muşterimiz 40 TL ye sattığı bir urun icin 7 TL kargo ucreti talep ediyordu. Ortalama gunde 7-10 arası satan bu urunun tedarik ve kargo sureci biraz zorlu olduğu icin firma sahibi bu urunden vazgecmek uzereydi. Son bir şans vermek adına ucretsiz kargo seceneğini kullanmak istedik. Hem de fiyatı 47 TL’ye cekerek. Biz bu calışmayı yaptıktan cok kısa bir sure icerisinde urun gunde 15-20 arası sipariş almaya başladı. Toplam fiyat aynı olmasına rağmen bu yaşanana inanabiliyor musunuz?
Cıkarılacak ders: Bizim millet kargo ucreti vermeyi sevmiyor.
Kupon:
Muşterilerinize kupon vermekten cekinmeyin. Alışveriş esnasında avantajlı bir durumda olduğunu duşunen bir kullanıcı, sizin daimi muşteriniz olabilir.
Yapılabilecek kupon taktikleri:
** Uye ol, 10 TL kupon kazan
** Arkadaşını uye yap 10 TL kupon kazan
** 100 TL harca bir sonraki alışverişinde 10 TL kupon kazan
** Aldığın urunu sosyal medyada paylaş 5 TL kupon kazan
gibi gibi gibi…
Lead Kampanyaları
Sizin icin bir uye kazanımı belki gelecek bir satıştan cok daha değerli. Bunu gercekten inanarak ve bilerek soyluyorum.
Eticarette uye kazanamı konusunda yaşanan cok temel 3 problem var. Bunlar:
1 – Uye kazanımı icin maliyet hesabı yapmayı pek bilen yok (Bknz: adwords reklam maliyeti duşurme )
2 – Uye nasıl kazanılır pek bilen yok
3 – Kazanılan uye nasıl sadık bir muşteriye doner bilen yok.
(Buyuk e-ticaret firmaları bu konuları cok iyi biliyor tabii, benim bugunku konum biraz kucuk e-ticaret sitelerine…)
Peki ne yapmak lazım?
Eğer eticaret konusunda pek deneyimimiz yoksa cok basit bir kampanya ile uye kazanım calışmalarına hemen başlamalıyız. Ornek: “Bultenimize kayıt ol, ilk alışverişinde %10 indirimi kap” kampanyası. Lead kampanyaları en iyi sosyal medyada calıştığı icin de hızlıca bir Facebook / Instagram kampanyası acabilirsiniz.
Uye edinme maliyetiniz = Facebook reklam maliyetiniz / uye sayısı + satın alınan urunden yaptığınız %10’luk indirimin parasal karşılığı. Yani eğer reklama 10 tl harcayıp, iki tane email elde ederseniz ve bu iki kişi yapacakları alışverişten 5’er tl indirim kazanırlarsa, bir uye edinme maliyeti: 10/2 + 5= 10 TL olacaktır.
Peki şimdi? Şimdi işin durtme kısmı başlıyor: Mailing!
Duzenli ve doğru saatlerde gondereceğiniz emailler, eticaret satışlarınızı onemli olcude arttırabilir. Zaten sizden daha once alışveriş yapmış birisini yeni bir alışverişe ikna edebilmek sandığınızdan daha kolay olacaktır. 10 TL ye kazandığınız bir muşteriyi 10 ay sitenizden alışverişe ikna ettiğinizi duşunsenize!
Not: Benim orneğim 10 TL. İnanın bunu 50 TL bile cıkarabilirsiniz.
Yukarıda anlattıklarıma ek olarak; ucretsiz iade seceneği, kapıda odeme kolaylığı, capraz satış teknikleri gibi bircok satışa yonlendirici taktiği de kullanmanızı oneririm.
3 – Google AdWords Reklamları
Google reklamları konusunda cok fazla detaya girmeden direkt sonuc verecek kampanya modellerini size anlatmak istiyorum
– Alışveriş Reklamları
Google alışveriş reklamları en cok satışın gercekleştiği reklam modellerinden birisi. Bunun sebebi de gorsel zekamızın tercihlerimiz uzerindeki etkisi. Yani insanlar yazı okumaktansa resimleri incelemeyi daha fazla seviyor.
Alışveriş reklam orneği verelim bir tane:

Yani eğer cok ciddi butceniz yoksa arama ağı reklamları veya goruntulu reklam ağına hic girmeden direkt alışveriş reklamlarını deneyebilirsiniz.
– Dinamik Yeniden Pazarlama Reklamları
Goruntulu reklam ağına hic bulaşmayın dedim ama dinamik reklamlar gercekten de harika. Google sitenizdeki urunleri cekip, otomatik reklam oluşturup sitelerde cok guzel bir gorunum ile sergiliyor. Siz hiccc uğraşmıyorsunuz.
Size onerim bu reklam modelini kullanacaksınız direkt yeniden pazarlama kitlenizi hedeflemeniz. Yani siteniz ile daha once bir ilişkide bulunan kişilere reklamlarınızı gosterebilirsiniz.
Bir tane de dinamik reklamlara ornek verelim. Aşağıda goreceğiniz gibi cok basit ve sonuc odaklı!

4 – SEO
Bu Emre nasıl oldu da hala SEO’ya girmedi dediniz değil mi
Ama bugun bir surpriz yapacağım ve bu konuya direkt sonuc odaklı yaklaşacağım. Yani konuya cok derinlemesine inmeyip, nokta atışı yapmaya calışacağım. (Eticaret SEO hakkında cok detaylı bir makale okumak isterseniz karşınızda: E Ticaret SEO)
Eğer yeni kurulmuş veya ufak bir eticaret sitesi iseniz:
1 – Sitenizin genel SEO problemlerine odaklanın
2 – Sitenin SEO acısından uygun olduğundan emin olun
3 – Akıllı anahtar kelime secimi yapın ve bu sayıyı 3-5 tanede tutun
4 – Anahtar kelimedeki hedefiniz 1. sıra olsun
5 – İlk sayfada n11, hepsiburada, gittigidiyor gibi rakipler varsa anahtar kelimelerinizi değiştirin
5 – Sosyal Medya
Sosyal medyayı kesinlikle cok iyi kullanmalısınız. Neden mi? İşte size ufak bir veri:

Turkiye Facebook kullanmayı gercekten seviyor! Biraz daha veri isterseniz internette kısa ve temiz bir veri buldum, okumak icin tıklayınız.
Peki ne yapmak gerekiyor?
Yapmanız gerekenler:
- Facebook sayfanızın beğeni sayısını arttırmaya calışın
- Instagram sayfanızın takipci sayısını arttırmaya calışın
- Sıra dışı ve kimliğinizi yansıtan paylaşımlarda bulunun.
- Şaşırttın, eğlendirin, merak uyandırın
Kullanıcı deneyimi konusunda yapmanız gerekenleri hızlıca sıralıyorum:
Hız: Web siteniz roket gibi olsun. Sitenizin hızlı acılması icin gereken neyse yapın. Hep şu tarz konuşmalara denk geliyorum: – site bana biraz yavaş acılıyor gibi geliyor, sana da oyle geliyor mu?
Bu tarz konuşmaların icerisindeyseniz siteniz yavaş demektir. Sonuc: para kaybediyorsunuz!
Yonlendirici Butonlar: Call to action butonları diye bilinen, kullanıcıları alışveriş yapmaya yoneltecek butonlar kullanın.
Nedir bu butonlar? Hemen al, fırsatı yakala, Hemen incele gibi…
Zengin İcerik: Sitenizde zengin gorseller ve videolar kullanın. Boylece rakiplerinize kıyasla onemli bir konuda one gecmiş olacaksınız.
Blog: Web sitenizin mutlaka bir blogu olmalı. Bu blogu adeta ayrı bir projeymiş gibi ele almalı ve iceriğe cok dikkat etmeliyiz. E-ticaretin yarattığı soğukluğu, blog cozebilir. Bknz: İcerik pazarlama
Canlı Yardım: Web sitenizde mutlaka canlı yardım olmalı. Ziyaretcilerinizin kafasına takılan konular olursa, canlı yardım aracılığı ile bu konuları cozebilir, e-ticaret satışlarınızı arttırabilirsiniz. Siteye canlı destek ekleme cok onemli
Beni bıraksanız daha anlatacağım ama yazının bu satırına kadar gelebildiyseniz gercekten de konu ilginizi cekmiş demektir.
Bir Makale Daha?
Kaynak: https://www.seosozluk.com/e-ticaret-...ma-yontemleri/