
3’uncu Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında calışmalarını surduren Erciyes Universitesi Veteriner Fakultesi Patoloji Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Latife Cakır Bayram, dunya uzerinde daha once tanımlanmamış olan bakteri turleri keşfetti. Penguenlerin goz lezyonu uzerinde mikrobiyolojik araştırmalar yapan Bayram, tespit ettiği bakterilerin daha once tanımlanmamış ve sınıflandırılmamış olduğunu soyledi.
3’uncu Ulusal Antarktika Bilim Seferi, gectiğimiz yıl 4 Ocak-14 Şubat tarihleri arasında gercekleştirilmişti. Antarktika'ya giden bilim insanları arasında yer alan Latife Cakır Bayram, burada 100 penguen uzerinde detaylı inceleme imkanı yakalamış, Gentoo turu penguenlerin sağ gozunde bir dokunun varlığını keşfetmişti. Hala devam etmekte olan patoloji calışmaları, bu yeni bakteri turlerinin keşfedilmesini sağladı.
[h=2]"Araştırmanın en zor yanı, penguenlerden ornek toplamaktı"[/h]

Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan Prof. Dr. Latife Cakır Bayram, araştırma surecinin nasıl gercekleştiğini anlattı. 100 penguen uzerinden 5'er adet numune almanın hayli zorlu bir surec olduğunu soyleyen bilim insanı, araştırma yapabilmek icin Şilili bir gruba dahil olduğunu, onların inceleme icin yakaladığı penguenlerden kendisi icin numuneler topladığını belirtiyor. Bir penguenden numune alabilmek icin en az 3 kişinin bulunması gerektiğini vurgulayan Latife Cakır Bayram, penguen başına 5-6 dakika zamanı olduğunu, calışmanın oldukca yorucu gectiğini, penguenlerin paytak paytak yuruyuşleri cok tatlı olsa da bu canlıların bir o kadar da guclu olduğunu, gozden numune toplamanın daha da zor bir calışma olduğunu ifade ediyor.
Bilim insanı, topladığı numunelerin araştırmalar icin yeterli olduğunu soyluyor. Bugune dek elde ettiği bulguları Gen Bank isimli veritabanında sorguladığını ifade eden Bayram, yuzde 98.75'in daha altında benzerlik oranının yakalandığını, bu da soz konusu bakterilerin yeni bir tur potansiyelinde olduğu anlamına geldiğini acıkladı. Yapılan calışmaların devam ettiğini acıklayan bilim insanı, kısa bir sure sonra ismini dunyaya duyurabilir.