Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Onlenmesine İlişkin Kanun, Resmi Gazete'nin mukerrer sayısında yayımlandı.
Kanunla, Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi (BMGK) kararlarında belirtilen organizasyonların veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen ya da bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşların yasaklı işlem ve faaliyetlerde bulunduklarına ilişkin makul sebeplerin varlığı halinde, Turkiye'deki mal varlıkları gecikmeksizin dondurulacak.
BMGK kararlarında belirtilen madde, malzeme ve ekipmanın ithali, ihracı, transiti ve teknolojinin transferi veya nukleer faaliyetlere ya da nukleer silah atma sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması veya destek verilmesi yasak olacak.
Kanunun uygulamasıyla ilgili Denetim ve İşbirliği Komisyonu oluşturulacak.
İnternet ortamında izinsiz yardım toplanmasının engellenmesi ile toplumda var olan yardımlaşma duygusunun istismar edilmesinin onlenmesi amacıyla valilik veya İcişleri Bakanlığının talebi uzerine hakim kararıyla soz konusu faaliyetlere ilişkin iceriğe erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
İzinsiz yardım toplayanlara 5 bin Turk lirasından 100 bin Turk lirasına kadar idari para cezası verilecek.
İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde 10 bin Turk lirasından 200 bin Turk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.
İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Turk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak.
Mal varlıkları dondurulabilecek
Ticaret Bakanlığı, pay defteri, yonetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve muzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasını zorunlu kılabilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliğe gore, yurutulen soruşturma veya kovuşturmalar bakımından muhafaza altına alınan veya el konulan mal varlığı değerlerinin kıymeti tespit edilecek.
Mahkemelerce teror orgutu olduğuna kesin olarak karar verildikten sonra terorizmin finansmanı sucu kapsamına giren fiilleri gercekleştirdiği hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden kişi, kuruluş veya organizasyonların Turkiye'de bulunan mal varlığının dondurulmasına karar verilebilecek.
Terorizmin finansmanı sucu, orgutu kuran veya yoneten ya da orgut uyesi tarafından gercekleştirilmesi halinde, bu kişiler hakkında orgut kurmak, yonetmek veya orgute uye olmak sucları uyarınca verilecek ceza ucte birine kadar artırılacak.???????
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Tosun