Kulaklara kazınan şarkıları, zarifliği ve bircok başarılı eseri ile bilinen Guldur Guldur Yılbaşı ozel programı konuğu Gulden Karabocek kimdir? Gulden Karabocek yaşı, nereli? Gulden Karabocek şarkıları, albumleri, hayatı!
[h=3]GULDEN KARABOCEK KİMDİR?[/h]Saniye Gulden Gokturk, ya da bilinen adıyla Gulden Karabocek, 4 Kasım 1953, Ankara doğumlu Turk fantezi, arabesk şarkıcısı. Arabesk ve fantezi muziğin ilk isimlerinden olup muzik kariyeri boyunca pek cok tarzı denemiş ancak asıl ununu fantezi şeklinde tanımlanan kendine ozgu arabesk şarkılarından kazanmıştır. Orijinal adı Saniye Gulden Gokturk olan sanatcı, ilk ve orta oğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra, Ankara Radyosu'nda Yaşar Aydaş'tan şan, nota ve solfej eğitimi aldı. Ankara'dan ailesi ile birlikte İstanbul'a gelerek ilk plağını 14-15 yaşlarında Pathé adlı firma hesabına doldurdu: "Yazılanlar Gelir Başa & Garip Kaldım" 45'liği. Bu plakta Karabocek'e unlu sanatcı Orhan Gencebay bağlamasıyla eşlik etti. İlk iki plağını Gulden Gokturk adıyla cıkartan sanatcı, yaşadığı aile ici gerilim sebebiyle donemin unlu starı ablası Neşe Karabocek'in takma soyadını 1972 yılında mahkeme kanalı ile alarak resmileştirdi.
70'li yıllarda Anadolu Pop Folk olarak adlandırılan turkuler seslendiren Gulden Karabocek, o donem ayrıca "Yaralı Kalp", "Anca Beraber Kanca Beraber", "Taka Taka", "Dur Bırakma Beni" gibi aranjmanları başarıyla seslendirdi. "Non Ce N'est Pas Fini" nin Turkce sozlusu Dur Bırakma Beni adlı şarkıda Gulden Karabocek'e vokalde Nilufer ve Fusun Onal eşlik eder. Gulden Karabocek, o donem Onno Tunc, Norayr Demirci, Esin Engin gibi başarılı muzisyenlerle birlikte calıştı.
Gulden Karabocek, 70'li yılların ilk yarısında Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Neşet Ertaş, Aşık Nesimi Cimen, Aşık Mevlut İhsani gibi ozanların eserlerini başarıyla seslendirir. Arif Sağ, Selahattin Boluk, Yucel Paşmakcı gibi Turk Halk Muziği'nin duayenleriye calışan Gulden Karabocek bu donemde Aşık Veysel'den "Derdimi Dokersem Derin Dereye", Aşık Mahzuni Şerif'ten "Mehmet Emmi", "Dumanlı Dumanlı", "Nem Kaldı", "Dokunma Keyfine Yalan Dunyanın", "İşte Gidiyorum Ceşm-i Siyahım ve "Yalancısın", Sebahattin Ali'den "Aldırma Gonul", Ali Ercan'dan "Adaletin Bu mu Dunya", Neşet Ertaş'tan "Gonul Dağı" ve "Sarmaşık Gullere Dolandım", Aşık Mevlut İhsani'den "Oy Beni Beni" ve "Oy Bende Yare Bende", Selahattin Boluk'ten "Gel Bari Bari", Pir Sultan Abdal'dan "Dostum Dostum", Aşık Ali İzzet Ozkan'dan "Şu Sazıma Bir Duzen Ver" gibi eserleri seslendirir.Karabocek'in bu donem Şah Plak'tan yayınlanan calışmaları Anadolu Pop-Folk olarak adlandırılmakla birlikte bazıları Progressive rock ve funky oğeler de icerir.
[h=3]2001- GUNUMUZ[/h]Son albumu 2001 yılında cıkan Guldence'dir. Bu albumde Gulden Karabocek Aşık Mahzuni Şerif, Aşık Nesimi Cimen, Musa Eroğlu, Ali Tekinture, Cengiz Tekin, Fatih Kısaparmak, Ferdi Tayfur ve Ozhan Eren gibi şair ve ozanların eserlerine yer verir. Sanatcı bu albumunde; Aşık Mahzuni Şerif'ten "Nem Kaldı", "Bitmez Tukenmez Geceler" ve "Dumanlı Dumanlı", Musa Eroğlu'ndan "Telli Turnam", Aşık Nesimi Cimen'den "Vay Deli Gonul", Ozhan Eren'den "Kara Tren" adlı turkuleri her zamanki Guldence tavrıyla başarıyla seslendirir. Karabocek, soz ve muziği Ali Tekinture'ye ait "Anadan Ayrı" ve "Sevmez Olaydım" eserlerin yanı sıra, Ferdi Tayfur'un "İcim Yanar", Cengiz Tekin'in "Diyemedim", Fatih Kısaparmak'ın "Ağlıyor Ağlıyorsun" adlı bestelerini okur. Gulden Karabocek, albumun tek klibini sozleri Ali Tekinture'ye muziği Adnan Aslan'a ait "Sevmez Olaydım" adlı şarkıya ceker. Gulden Karabocek 2004 yılında Murathan Mungan'ın tribute albumu Soz Vermiş Şarkılar'a "Otel Odaları" adlı şarkı ile katkıda bulunmuştur. 2006 yılında 22 yıl aradan sonra Muazzez Abacı ile birlikte yeniden İzmir Fuarı'nda Nostaljik Gol Gazinosu'nda sahne aldı.[22],[23] 2004 yılında aktif muzik yaşantısına donmuş olup, Eylulist Muzik Kulubu, Paella, Cahide, Nahide, 5. Kat, Parkorman, Ghetto, Harbiye Cemil Topuzlu Acıkhava Tiyatrosu gibi cok ozel mekanların yanı sıra, Azerbaycan'da Haydar Aliyev Sarayı'nda (2010) ve Turkiye'nin dort bir yanında konserler vermeye başlamıştır.
Gulden Karabocek 5 Nisan 2010 tarihinde Milliyet Gazetesi'nden Olcay Unal Sert'e verdiği roportajında, "Şarkılarınızda isyan var. 'Surunuyorum'da "Baştan yarat beni dertten eleyip, acı şu halime surunuyorum", 'Kırılsın Ellerim'de "Ne zaman bitecek Tanrım bu azap, yarını olmayan gunlere kaldık" diyorsunuz. O yıllarda bu isyan niye? sorusuna "Bir donemi yansıtıyor. 12 Eylul 80 ihtilali sonrası, sancılı bir doneme rastladı. Yokluklar, yağ, benzin kuyrukları... Acılı şarkılarda teselliyi buldu insanlar. Şu anda da bir yenisini yaşıyoruz. Ben besteciyim esasında bu şarkıları yazana sormak lazım." yanıtını vermiştir.
2012 yılında İstanbul Atakoy'de Sheraton Otel'de duzenlenen 18. Magazin Gazetecileri Derneği Altın Objektif Odulleri toreninde Yaşam Boyu Onur Odulu'ne lÂyık gorulmuştur. Odulunu alırken teşekkur konuşmasının ardından, şarkılarının halka mÂl olduğunu belirterek "Şarkıların gercek sahipleri sizlersiniz" demiştir.
Gulden Karabocek'in dizilerde de sık sık şarkılarına yer verilmiştir. Kıvanc Tatlıtuğ 'un başrolu oynadığı Kuzey Guney adlı dizide 80'lerin buyuk hiti Ağlıyorsam Yaşıyorum [28] adlı şarkıya yer verilirken, Tovbeler Tovbesi adlı dizide stadlarda marş olan Surunuyorum'a"Kalbim Seni Secti" adlı dizide Kırılsın Ellerimve Sen Evlisin'e, Seksenler adlı dizide Ben Olmalıydım ve Ayrılık Kolyesi adlı şarkılarına yer verilmiştir.
Gulden Karabocek, 2015 yılında Almanya'nın Dortmund, Koln, Essen, Berlin [33] şehirlerinde konserler vermiş olup, 2016 yılının ilk konserini aynı zamanda doğum yeri olan Başkent Ankara'da [34] vermiştir. 5 Temmuz 2016'da Didim'de , 7 Temmuz 2016'da Karaman'da 1. Uluslararası Başyayla Kiraz ve Kultur Festivali'nde[37] sahne aldı. 5 Kasım 2016'da İstanbul'da Beyrut Performance Hall'de sahne alan Gulden Karabocek doğum gununu sahnede kutladı.
Mu Tunc?'un yazıp–yonettiği, Burak Deniz ve Buşra Develi?'nin başrollerini paylaştıkları "Arada" adlı sinema filminde Gulden Karabocek'in 1972 yılında seslendirdiği 'Şaka Yaptım' adlı şarkının remiks'ine yer verilmiştir. Şarkının yeni duzenlemesi Orkun Tunc'a ait.
Gulden Karabocek'in 1971-1973 yılları arasında Şah Plak etiketiyle yayınlanan plaklarının orijinal kayıtları ve Armageddon Turk remikslerinden oluşan albumu 2018 yılında Sony Music & Median işbirliğiyle 2 CD olarak yayınlandı. İlk CD'de Orijinal Kayıtlar yer alırken 2. CD'de duzenlemesini Orkun Tunc'un yaptığı remiksler yer aldı. Bu album daha sonra plak formatında da yayınlandı. Gulden Karabocek İstanbul Babylon'da 'Kokler ve Filizler' adını verdiği konserde album lansmanını gercekleştirmiştir.
Gulden Karabocek'in, 1969 yılında Gulden Gokturk olarak yayınlanan kariyerinin ilk iki plağındaki "Hayat Defteri", "Yazılanlar Gelir Başa", "Dunyaya Neden Geldim" ve "Garip" adlı eserler 2018 yılında "Maziden Kalanlar" adıyla Gloss Muzik tarafından dijital platformlarda yeniden yayınlandı.
Gulden Karabocek "Kalbime Azap" adlı şarkıda Mabel Matiz'le duet yapmıştır. Bu şarkı 2018 yılında Matiz'in "Maya" adlı albumunde yayınlanmıştır. Gulden Karabocek, 14 Şubat 2019 da Mabel Matiz'le aynı sahneyi paylaşarak 'Kalbime Azap' adlı şarkıyı birlikte seslendirmişlerdir. Volkswagen Arena'da ki bu konserde Karabocek yoğun istek uzerine "Dilek Taşı" adlı şarkıyı da seslendirmiştir.
16 Ekim 2018 tarihinde Gulden Karabocek, Cemil Topuzlu Harbiye Acıkhava Sahnesi'nde duzenlenen konserde Cahit Berkay, Semiha Yankı, Ercan Turgut, Bilgen Bengu, Ersan Erdura, İskender Doğan, Rana Alagoz, Selcuk Alagoz gibi bir doneme damga vurmuş isimlerle aynı sahneyi paylaştı. 'Annemin Şarkılar' adlı konserde Gulden Karabocek'e sahnede kızı Nur Duzgit eşlik ederek 'Surunuyorum' adlı şarkıya duet yapmışlardır.
Gulden Karabocek 18 Ocak 2020'de Buyuk Kulup'te Gonul Yazar, Seyyal Taner, Semiha Yankı, İskender Doğan, Ersan Erdura ile nostaljik Aile Gazinosu konserinde sahne aldı.[53] Şarkılarında aşk acısı ve ayrılık temasına sıkca yer verdiği icin Huzun Kralicesi olarak anılmaktadır. Sanatcı son albumu uzerindeki calışmalarını surdurmekte olup surpriz albumu beklenmektedir.
[h=3]GULDEN KARABOCEK ALBUMLERİ[/h]45'likler
Yazılanlar Gelir Başa/ Garip Kaldım (1968) [56]
Hayat Defteri/ Dunyaya Geldim Neden (1968)
Derdimi Dokersem Derin Dereye/ Oy Bende Yare Bende (1971)
Adaletin Bu Mu Dunya/ Oy Beni Beni (1971)
Hasta Gonlum/ Gonul Dağı (1972)
Gozlerin Guldukce/ Unuttum Artık Seni (1972)
Koşma Koşma/ Dunyanın En Guzeli (1972)
Yaralı Kalp/ Anca Beraber Kanca Beraber (1972)
Sevdim Sevdim Ne Kazandım/ Şaka Yaptım Ben Sana (1972)
Tovbe Ettim Sevmeye/ Gozumuz Yok Ama Niye Olsun (1973)
İşte Gidiyorum Ceşm-İ Siyahım/ Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller (1973)
Dur Bırakma Beni/ Guleceksin Ağlanacak Haline (1973)
Kalbindeki Sevgili/ Şaka (1973)
Ahu Gozlum/ Artık Sorma Beni (1974)
Nem Kaldı/ Bitmez Tukenmez Geceler (1974)
Şu Sazıma Bir Duzen Ver/ Gitme Durnam (1974)
Yalancısın/ Ela Gozlum (1975)
Bana Gercekleri Soyle/ Dur Dinle Sevgilim (1975)
Kır Cicekleri/ Dokunma Keyfine Yalan Dunyanın (1976)
Ceşme/ Ne Bilirdim Ki ? (1977)
Dilek Taşı/ Sevmek Nedir Ki (1978)
Albumler
Anadolu'nun Bağrından (1975)
Gulden Karabocek (1975)
Gulden Karabocek 2 (1975)
Dostum (1977)
Gulden Karabocek 3 (1977)
Dilek Taşı (1978)
Muzik ve Ben (1979)
Ceşme (1981)
Gulden Fırtınası (1982)
Dertlerin Kadını (1982)
Yalan Almanya (1983)
Gulden'in Dunyası (1983)
Dunyadan Zevk Almıyorum (1984)
Yalvarmıyorum (1984)
Ağlıyorsam Yaşıyorum (1984)
Sev Yeter (1984)
Oyle Yalnız Kaldım Ki (1984)
Duyar Mısın Feryadımı (1985)
Aşığım Seviyorum (1986)
Adaletin Bu mu Dunya (1987)
Hasret Pınarı (1987)
Bir Mucize Allahım (1987)
Zirvede On Yıl/Bestelerim (1988)
Mutluluğa Gec Kaldım (1989)
Hatıralar Silinir Mi? (1989)
Hayatımın Şarkıları (1989)
Gencliğim Kayboldu (1989)
Mutluluğa Gec Kaldım (1989)
Suclumuyum (1989)
Hatıran Yeter (1990)
Anılar Bana Yeter (1990)
Ara Beni Mutluluk (1990)
Sevda Gozlum (1990)
Aşk Şiirleriyle Hasret Pınarı Var (1991)
İkimizde Sevmiştik (1991)
Sabrımın Bedelisin (1992)
Kısmetse Olur (1992)
Hayrını Gor (1993)
Kırgınım Anılara (1993)
Yalanmıydı (1994)
Sevenlerin Duası (1994)
Senin İcin (1995)
Silemem (1997)
Sen Bana Yetersin (1997)
Guldence (2001)
Hatıran Yeter/Guneş Topla Benim İcin (2010)
Bir Mucize Allahım/ Konuşsana Bir Tanem (2011)
Senin Olsun (2012)
Maziden Kalanlar (2018)
1971/1973 Orijinal Kayıtlar & Remixler (2018)