MANİSA'da, emekli fabrika işcisi Yunus Direr (58), kendi imkanlarıyla yetiştirdiği su kabaklarını bir sanatcı titizliğiyle işleyip gece lambası ve bircok değişik aksesuara donuşturerek, aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Şehzadeler ilcesinde calıştığı fabrikadan 9 yıl once emekli olan evli ve 1 cocuk babası Yunus Direr, vakit gecirmek icin halk eğitim merkezi tarafından duzenlenen kurslara katıldı. Sırasıyla cini, seramik ve son olarak da su kabağından lamba işlemesini oğrenen Direr, zamanla su kabağı oymacılığına olan ilgisini geliştirerek, kiraladığı bir dukkanda atolye kurdu. Mesleğin inceliklerini oğrenen Direr, kendi yetiştirdiği su kabaklarına matkapla desenler cizerek, renkli boncuklarla susledi. İcine yerleştirdiği ampullerle de gece lambası gibi aksesuara donuşturdu. Aldığı siparişlere yetişemeyen Direr, sattıklarıyla aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Hobi olarak başladığı işle, emekliliği ardından meslek sahibi olduğunu dile getiren Direr, "Pandemi dolasıyla da dışarı cıkmıyorum. Atolyeme gelerek calışmalarımı surduruyor, yaptığım urunleri değerlendiriyorum. Kabağın icinin temizlenmesi, modellenmesi, boyanması ve boncuk cakılması gibi surecleri var. Bu surecte 1 gun icinde biten de var, 2 hafta icinde biten de. Urunun hazırlanması yapacağımız modele gore değişiyor. Urunlerden isteyen var. Kendi yaptığım modeller dışında siparişlere gore de calışıyoruz. İstedikleri modeli kabak uzerine işleyerek, urunlerimizi teslim ediyoruz" diye konuştu.Oğrenmenin yaşı olmadığını kaydeden Direr, "Burada beni goren arkadaşlarımız şaşırıyor. Ben de yapabilir miyim diye yapmaya calışıyorlar. Oğrenmenin yaşı yok. Cocukta, buyukte, yaşlılar da her yaştaki insanlar bunları yapabilir. Koronavirus (Covid-19) pandemisi sebebiyle dışarıda dolaşmaktansa evde bu işleri yaparak kendimize hem kazanc elde edebiliriz hem de boş vakitlerimizi değerlendirebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ersan ERDOĞAN