
MERSİN'in Silifke ilcesinde ardıc olarak da bilinen andız kozalağından uretilen andız pekmezine koronavirus nedeniyle talep arttı. Andız pekmezinin kilosu 40 liradan alıcı buluyor.İlcede ardıc olarak da bilinen andız kozalağından uretilen pekmeze talep yoğunlaşınca, yılda bir kez pekmez kaynatan Halime Ever, butun zamanlarını pekmez kaynatmaya ayırdı. Andız kozalağından uretilen pekmezinin kilosu yaklaşık 40 liradan alıcı buluyor. Kandaki şeker miktarını ayarladığı ve kansızlığa iyi geldiğine inanılan andız pekmezi; bronşit, oksuruk, ağız yaraları, verem, bobrek iltihabı, sedef hastalığı, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydası ile şifa kaynağı olarak bilinirken, son zamanlarda ozellikle nefes darlığına da iyi geldiği ve bağışıklık sistemini guclendirdiği gerekcesi ile koronavirus pandemisinde vatandaşlarca bolca talep goruyor.
100 KİLO ANDIZ SUYUNDAN 10 KİLO PEKMEZ CIKIYORYapımının oldukca zor olduğunu belirten Silifkeli andız pekmezi ureticilerinden Halime Ever, 100 kilo andız suyundan 10 kilo pekmez cıktığını, ancak şifasının zahmetine değdiğini soyledi. 800 ile 1000 rakımlı dağlık alanlarda yetişen andız ağaclarının kozalaklarını toplayıp kuruttuklarını, daha sonra kırma işlemine gecildiğini belirten Ever, "Dağlardan topladığımız andızları eve getirdikten sonra iki gun bekletiriz ki, kabukları iyice kurusun. Pekmez aşamasına gelmesi icin en az 4 gun gerekli. Kabukları cok sert. Onları keserlerin arkası ile kırarız, cunku keserin ağırlığı ancak kırıyor. Kırdığımız bu andız kozalaklarını ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere koyarak bekletiriz. Yaklaşık 4 gun sonra kozalaklar su icinden cıkarılır. Kazanlarda 12 saate yakın kaynatılır. Kaynama sırasında kazanın icindeki sıvı sık sık karıştırılır, kaynama anında kazan icindeki su buharlaşarak savrulur ve sonunda andız pekmezi oluşur" dedi.KORONODAN KORUNMAK İCİN TALEP ARTTIKoronavirus salgını nedeniyle pekmeze talebin arttığını kaydeden Ever, "Bu pekmez diğer pekmezler gibi değildir, fazla tuketemezsiniz. Kahvaltı da tuketebilirsin, normal icerek tuketebilirsin kaşıkla. İcerisine ceviz ezerek yiyebilirsin, yeme kolaylığı sağlamak icin. Gunluk iki kaşık icerek de tuketebilirsin. Koronavirus hastalığından dolayı aşırı bir yoğunluğumuz var, satış talebimiz var. Cok faydalı diyorlar, oksuruğu kestiği icin daha cok istiyorlar. Talep cok olduğu icin yetişemiyoruz. Satış biraz yoğunlaştı ama aslında cok satış taraftarı değildik ama isteyen olunca mecburen bizde ekmek parası diye kilosunu 40 liradan veriyoruz" diye konuştu.Talebin yoğun olduğu zamanlarda komşuları ile imece usulu calışıp toplu siparişe cevap verdiklerini de belirten Ever, piyasada 80 liraya kadar satılan pekmezin kilosunu kendisinin 40 liraya sattığını, cunku yıllardan bu yana devam eden muşterilerinin guvenini sarsmak istemediğini, 40 liradan da emeğinin karşılığı olan para kazandığını soyledi.
- Mersin








