
Yılbaşı hazırlıkları tamam mı? Evi susledik, yılbaşı ağacı evin en guzel alanında yılbaşı kutlamasını beklemekte. Peki ya menulerde yemekler tamam mı? Neler yapılacak, kac kişilik yapılacak? Yılbaşı menusu: en guzel, evde yılbaşı menu orneklerine goz gezdirdik mi? Hala menude başlangıclardan tatlılara, ana yemeklerden tuzlu yemek ceşitlerine kadar eksik var ise, gelin hep birlikte en guzel,evde yapılabilecek yılbaşı menusu orneklerine bir bakalım.
[h=3]EN GUZEL, EVDE YAPILABİLECEK YILBAŞI MENUSU ORNEKLERİ NELERDİR?[/h][h=3]CORBALAR[/h]Balkabağı corbası;
2020 yılını kapatmaya, 2021 yılını ise balkabağı corbası ile yapmaya ne dersin?
Her donemin en guzel corbası haline gelen, tadı ve kıvamıyla ağızda bıraktığı tat ile iştah actıran balkabağı corbası malzemeleri şoyledir:

Tavuk suyu (5 su bardağı)
Tuz (1,5 cay kaşığı)
Pure haline getirilen balkabağı (4 su bardağı kadar)
Maydanoz (1 yemek kaşığı doğranmış)
Kuru soğan (1 adet ince kıyılmış kuru soğan)
Kekik ( ½ cay kaşığı)
Sarımsak (1 diş ince doğranmış)
Krema (½ su bardağı)
Karabiber (5 adet)
Yapılışı:
Pure haline getirilen balkabağı, onceden ince kıyılmış kuru soğanları, tane olan karabiberleri ve ince doğranılan sarımsaklar tamamı gelecek şekilde bir tencereye eklenir.
Kısık ateşte 30 dakika pişirilir.
Kısık ateşte 30 dakika pişen corba, puruzsuz hale gelene kadar blender yardımıyla cekilir.
Cırpma teli yardımıyla krema azar azar corbaya ilave edilir.
Ardından corba 5 dakika daha pişirilir ve ateşten alınır.
En guzel, evde yapılabilecek yılbaşı menusu ornekleri icinde olan balkabağı corbası kaselere alınır.
Uzeri maydanoz ile suslenerek servise hazır hale getirilir.
Afiyet olsun.
Balık Corbası:
Daha once hic balık corbası ictiniz mi bilmem ama en guzel, evde yapılabilecek yılbaşı menusu icerisine aldığımız balık corbası hem sağlıklı hem de bir o kadar lezzetli bir corba ceşididir. Zengin bir mutfağa sahip olan Muğla'ya ozgu balık corbasının malzemeleri şu şekildedir.

Lagos balığı kafası (1 adet)
Kuru soğan (1 adet)
Patates ( 1 adet)
Kereviz sapı (1 adet)
Havuc ( 2 adet)
Maydanoz (1 demet)
Limon (1 adet)
Yumurta sarısı (1 adet)
Un (1 yemek kaşığı)
Sıvı yağ (1 yemek kaşığı)
Yapılışı:
Lagos balık kafası iyice yıkandıktan sonra temizlenir.
Temizlediğiniz lagos balık kafasını geniş bir tencerede kaynayan suya alınır.
Doğranmış patates, havuc, soğan, kereviz sapı ve maydanoz kaynayan suyun icerisine eklenir.
Tum malzemeler yumuşayıncaya kadar haşlanmaya bırakılır.
Tum urunler haşlandıktan sonra suzgecten gecirilir.
Suzulen balık corbasının icine tereyağ eklenir ve ardından tekrar ocağa alınır.
Corbanın kıvamı koyu oluncaya kadar tekrar kaynatılır.
Diğer malzemeler olan yumurta sarısı, limon suyu ve un başka bir kapta terbiye edilir.
Terbiye edilen malzemelerin uzerine corbadan alınan bir miktar su ile inceltme işlemi yapılır ve ardından corbanın uzerine eklenir
Tum malzemeler eklendikten sonra 8-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
[h=3]YILBAŞI YEMEK MENUSU[/h]Yılbaşı menusu: en guzel, evde yapılabilecek yılbaşı menusu orneklerinden olmazsa olmazlarından biri de ana yemektir.Peki yılbaşı menusu ana yemek orneklerine bir bakalım
Fırında Sebzeli Butun Tavuk
Butun tavuk (1 adet)
Havuc (2 adet)
Kırmızı soğan (1 adet)
Tereyağ (30 g)
Kayısı marmelatı (1 cay bardağı)
Un (1 yemek kaşığı)
Nar ekşisi (1 tatlı kaşığı)
Baharat Karışımı:
Taze biberiye (1 dal)
Kuru adacayı (1 dal)
Tuz (1 cay kaşığı)
Tane karabiber (1 c. kaşığı)
Zerdecal (1 c. kaşığı)
Sızma zeytinyağı (½ bardak)

Kabuğu soyulan soğanlar ve havuclar irice doğranarak fırın tepsisine yayılır.
Baharat karışımını elde edebilmek icin tane karabiberler, taze biberiye, adayı, tuz, zerdecal ve sızma zeytinyağı havanda krem haline gelene kadar ezilir.
Krem haline getirilen baharatlı karışımı yıkanan ve ici boş olan tavuğun ic ve dış kısımlarına tum yuzeyine surulur.
Karışım ile buluşan tavuk tepsiye yaygımız sebzelerin yanına eklenir.
Daha onceden ayarladığınız 180 derecelik fırında 50 dakikaveya 60 dakika arası pişmeye bırakılır.
Pişirme işlemi esnasında tepside biriken yağlar alınarak tavuğun uzerine dokulur.
Ardından oda sıcaklığında yumuşan tereyağ ve marmelat karıştırılır.
Pişirme işlemi tamamlanan tavuğun uzerine yaptığınız karışım eklenir.
Tavuk tekrar fırına verilir ve 10- 15 dakika yeniden pişirilir.
Tepside biriken tavuk suyu ile tavuk farklı kaplara alınır.
Sebzeleri bor sos tenceresine alınarak un ve 1 cay kaşığı tuz eklenir.
15 dakika kadar orta ateşte kaynattıktan sonra nar ekşisi eklenir.
Sebzeli sos tavuğun yanında servis edilir.
Tavuk ve sosumuz artık yemeğe hazırdır.
Afiyet olsun.
[h=3]SALATALAR[/h]En guzel evde yapılabilecek yılbaşı menusunun olmazsa olmazlarından biri de tabi ki salatalardır. Farklı bir o kadar da goruntusu ve tadı ile insanı mutlu eden Şuba salatası ile başlayalım.
Şuba Salatası:
Malzemeler:
Tavuk goğsu (300 g)
Patates (4 adet)
Havuc (2 adet)
Pancar (2 adet)
Yumurta (1 adet)
Mayonez (300 g)
Tuz (Yarım cay kaşığı)
Tane karabiber ( Yarım cay kaşığı)
Suslemesi icin:
Dereotu (1 demet)

Tavuk goğsu iyice haşlanır ve ince parcalar halinde didiklenir.
Patatesler haşlamaya alınır. Ardından kabuklarından ayrılır ve kucuk parcalar halinde kesilir veya rendelenir.
Pancarlar kabuklarından ayrılmadan butun bir halde haşlamaya bırakılır.
Diğer taraftan da havuclar ve yumurta haşlamaya bırakılır.
Haşlanan pancarlar kağıt havluyla ovalanarak cıkarılır veya talebinize gore rendeleme işlemi yapabilirsiniz.
Haşlanan havuclar ve yumurta ise kup kup doğranır
Servisi gercekleştireceğiniz tabağın altına ilk olarak iki kaşık kadar mayonez surulur.
Haşlanmış patates ince bir kat olarak tabağa eklenir.
Servisi hazırlarken tum ara katlara mayonez surulur, tuz ve karabiber eklenir.
Didiklenen tavuklar, patates, havuc ve yumurta kat kat doşenir.
Mayonez ile yumurtaların uzerinden gectikten sonra, salatanın uzeri pancarla kaplanır.
Servise hazır hale getirebilmek icin buzdolabında 5 saat kadar dinlendirilir.
En guzel evde yapılabilecek yılbaşı menusunu salatası servisi hazırdır.
Afiyet olsun.
[h=3]YILBAŞI MENUSU TATLISI[/h]En guzel evde yapılabilecek yılbaşı menusu tatlısız olmaz. 2020'yi tum sorunlarıyla kapanırken, yeni yıla umutla bakıyor ve sizleri nam-ı değer Marlenka ile baş başa bırakıyorum.
Marlenka:
Yapılışı:
Şeker (200 g)
Un (520 g)
Yumurta (2 adet)
Tereyağ (55 g)
Bal (2 corba kaşığı)
Kabartma tozu (1 adet)
Kondaste sut :
Yağlı sut (1200 mm)
Şeker (200 g)
Kreması:
Sut (300 g)
Yumurta (3 adet)
Bal (2 corba kaşığı)
Tereyağ (55 g)
Uzeri icin:
Fındık ici (400 g)

Kekini yapmak icin oncelikle yumurta ve şeker kıvam alana kadar cırpılır.
Tereyağı ısıdan uzak tutarak eritmeye bırakılır (Direk ısı gormemeli)
Eriyen tereyağa kuru malzemeler eklenir ve karıştırılır.
Yeterince homojen olan karışım işleminin ardından yavaş yavaş yumurtalı karışım eklenir.
Yağlı kağıt fırın tepsisine serilir.
Tepsinin icine 1.5 kepce hamur dokulerek ince bir tabaka elde edilir.
Daha onceden 165 derece ısıtılan fırında ince tabaka 5-6 dakika olarak pişirilir.
Butun hamurlar bitene kadar bu işlem tekrarlanır.
Kondeste sutu icin yağlı sut ve şeker karıştırılr ve kıvam elde edilir.
Kreması icin tereyağ eritilir ve soğutmaya bırakılır.
Soğutma icin bırakılan tereyağ dışında tum urunler geniş bir kabın icine alınır ve cırpılır.
Ardından tereyağ eklenir ver cırpma işlemine devam edilir.
Kıvamı daha iyi tutması icin buzdolabında bekletilir.
Ayrı olarak hazırlanan pasta kekinin ilk katına hazırladığınız kreme ince olarak surulur ve fındık eklenir.
Tum kekler bitene kadar bu işlem ust uste, kat olacak şekilde devam edilir.
Son olarak pasta soğuma işlemine bırakılır ve servise hazırlanır.
Afiyet olsun.