Yılbaşı tatili icin yapılabilecek en guzel yemekler nelerdir haberimizden hepsine ulaşabilirsiniz. Yılbaşı icin yemek, corba ve tatlı onerileri!
[h=3]BALKABAĞI CORBASI TARİFİ[/h]Tam da mevsimindeyken, yılbaşı sofranıza farklı, renkli ve lezzetli bir corba tercih etmek isterseniz: Balkabağı Corbası Tarifi!
Malzemeler:
3 iri dilim bal kabağı
1 adet patates
2 litre su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
3 diş sarımsak
1 su bardağı su (dilerseniz et suyu kullanabilirsiniz)
1 su bardağı sut
1 cay kaşığı tuz
1 cay kaşığı karabiber
1/2 cay kaşığı zerdecal
Hazırlanışı:
Bir tencerenin icerisine doğradığınız balkabakları ve rendelediğiniz patatesleri alın.
Uzerine sıcak suyu ilave edip kaynatmaya başlayın.
O esnada ayrı bir tavada doğradığınız soğan, sarımsak ve rendelediğiniz havucu guzelce sıvıyağda kavurun.
Kavurduğunuz bu harcı tencerede kaynayan sebzelere ilave edin. Son olarak et suyu ve tuzunu da ekleyip tum sebzeler yumuşayana dek pişirin.
Ardından corbayı blenderdan gecirip icine sutya da tercihe gore krema ilave edin ve karıştırın.
Yavaş yavaş kıvamını bulan corbaya baharatlarını da ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun
[h=3]VİŞNELİ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI[/h]Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı Zeytinyağlı Yaprak Sarmasıdır. Biz bu tarifte size hem cok lezzetli hem de gorunuşuyle de yılbaşı sofranızı şenlendirecek bir sarma tarifi veriyoruz: Zeytinyağlı Vişneli Yaprak SarmasıMalzemeler:
500 gram asma yaprağı
5 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinc
1/2 cay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş uzumu
300 gram vişne (cekirdekleri cıkartılmış)
3/4 su bardağı sıcak su
1/2 su bardağı vişne suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 cay kaşığı toz şeker
1 cay kaşığı yenibahar
1/2 cay kaşığı tarcın
1/2 cay kaşığı karabiber
1/4 demet dereotu
1 adet orta boy limon
Hazırlanışı:
Aama yapraklarını bol suda yıkayın ve fazla suyunu suzun. Daha sonra yaprakları kısık ateşte haşlayıp haşlama suyunu da suzun. Sap kısımlarını kopardığınız asma yapraklarını soğuması icin ayrı bir kenarda bekletin.
Kuru soğanları kucuk kucuk yemeklik doğrayın. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları hafif renk alana kadar orta ateşte kavurun.
Dolmalık fıstık ve soğuk suda bekletip suzduğunuz kuş uzumlerini kısa bir sure kuru soğanlarla birlikte kavurun.
Pirincleri bol suda yıkayın ve suyunu suzdukten sonra tencereye katıp şeffaf bir gorunum alana kadar kısık ateşte kavurun. Sıcak su ve vişne suyunu da ekleyip hazırladığınız ic harcı kısık ateşte, 8-10 dakika kadar pişirin. Demlenmesi icin kapağı kapalı tencerede demlendirin.
Demlenen sarma harcına nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, toz şeker, karabiber, yenibahar, tarcın, kuru nane ve ayıklandıktan sonra incecik kıyılmış dereotunu ekleyin. Tum malzemeyi harmanlayın.
Onceden haşlayıp fazla suyunu suzduğunuz yaprakları tek tek mutfak tezgahına acın. İc kısmına dolu dolu bir tatlı kaşığı kadar ic harc yayıp bir adet cekirdeksiz vişne yerleştirin.
Kenar kısımlarını ice doğru katlayıp her bir yaprağı sarın. Sarmaların eşit buyukluk ve kalınlıkta olmasına ozen gosterin. Hazırladığınız sarmaları tek sıra halinde tencereye dizip tum sarmalar bitene kadar aynı işlemi kat kat uygulayın.
Kalan cekirdeksiz vişne taneleri, incecik dilimlenmiş limon ve kalan birkac adet asma yaprağını sarmaların uzerine ortun. Ağırlık yapması icin uzerlerine bir servis tabağı kapatıp sarmaların kenar kısımlarından gorunecek kadar sıcak su ekleyin.
Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Suyunu ceken ve pişen sarmaları arzuya gore ılık ya da soğuk olarak uzerlerine sızma zeytinyağı gezdirip servis edin.
[h=3]ZENCEFİLLİ TARCINLI YILBAŞI KURABİYESİ TARİFİ[/h]Yılbaşının en lezzetli ve gorsel olarak en tatlı tarifi hic kuşkusuz Zencefilli Tarcınlı Yılbaşı kurabiyesi tarifidir. Yılbaşı sofralarının ve sosyal medya hesaplarının olmazsa olmazıdır. Tarcın ve zencefilin o guzel kokusu daha fırındayken bile tum eve yayılır ve hic gecmesin istersiniz!Malzemeler:
3 su bardağı (350 gram)
1 adet oda sıcaklığında yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı tarcın
1 tatlı kaşığı oğutulmuş muskat (tercihe gore)
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
175 gram esmer şeker
4 corba kaşığı pekmez (tercihen uzum, ama fark etmez)
1 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
Oncelikle tereyağ ve esmer şekeri mikserle iyice cırpıyoruz. Şekerin esmer şeker olması gereklidir. Beyaz şeker kullanmak rengini ve lezzetini değiştirecektir.
İyice cırpılan tereyağı ve şekerin icerisine pekmez ve yumurtayı ekleyerek cırpmaya deva edelim. Daha sonra tarcın, zencefil, vanilya ve kullanılacaksa muskatı da ekleyelim.
İyice karışan karışımın icerisine son olarak karbonat ve unu eleyerek yavaş yavaş ekleyelim. Elimizle hamurumuzu iyice yoğuralım.
Hamurun ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekir. Tereyağından dolayı yağlı bir kıvamı olacaktır, bu normal.
Hamuru acacağımız zemine yapışmaması icin strec film acalım. Hamuru uzerine koyalım ve bir merdane yardımıyla yaklaşık 0,5 cm olacak şekilde acalım. Ne cok ince ne de cok kalın olmalıdır.
Actığımız hamura kurabiye kalıpları ile şekil verip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Ve onceden ısıttığımız 175 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirelim.
Pişen kurabiyeleri fırından cıkarıp bir telin uzerine alalım ve soğumaya bırakalım. Dilediğiniz gibi susleyebilirsiniz! Suslemek icin şeker hamuru da kullanabilirsiniz! Afiyet olsun.