- Gecen cumartesi sabahı Milliyet'i gorduğum zaman şaşırdım...
Gazetenin surmanşeti şoyleydi:
'' İlhan Selcuk bir takiye ustasıdır''
'Takıyye' sozcuğu AKP iktidarıyla siyasal yaşama oturmuş, Recep Tayyip 'in sıfatına donuşmuştu; gazete bana mı ihale ediyordu?..
Hem ne siyasal parti başkanı, ne devlette makam sahibi, ne politika lideriydim; Milliyet hangi amacla beni surmanşete cıkarıyordu?..
Meğer bu suclamayı Hasan Cemal yeni cıkan kitabında yapmış...
Ama, iş bu kadarla kalmadı...
**
Ertesi gun, pazar gunu, basın tarihimizde gorulmemiş bir olay yaşandı...
Milliyet yayınını genişleterek surdururken, Doğan Medya Grubu'nun butun gazeteleri, birinci sayfalarından başlayarak Pazar eklerini bu kitaba ayırdılar...
Bu gazetelerin sayfaları Cumhuriyet'e ve bana saldırı ve sovgulerle donandı...
Kitap onemli değil...
'Doğan Medya' Turkiye'de gerek satış ve gerek reklam acısından en buyuk gruptur; medya dışındaki şirketleriyle bir 'dev' e donuşmuştur.
Cumhuriyet'i neden hedef olarak secmiştir?..
**
Hasan Cemal bizim gazetede 19 yıl calıştı, bunun 11 yılında Genel Yayın Mudurluğu'nu ustlendi, ayrılalı 13 yıl oldu...
Bu surede Pencere koşesinde ne ondan, ne de ayrılan oteki arkadaşlardan -olumlu ya da olumsuz- soz acılmadı.
Zorunluk olmasa yine bir şey yazmayacaktım...
Ama, artık bu iş bir kitap olayı değil; Cumhuriyet sorunu... Tum medyayı ve ulkenin yazgısını ilgilendiren bir dava...
Bu arada Hasan'la da ilişkili birkac soz soyleyeyim; kitabı daha gormedim, okumadım, okumaya gerek var mı bilmiyorum; ama Doğan Medya'nın tum gazetelerinde Cemal bana şu suclamaları yoneltiyor:
**Komunist..
**Faşist..
**Darbeci..
**Askerci..
**Stalinci..
**TKP (Turkiye Komunist Partisi) ile ilişkili..
**Takıyyeci..
Eh, bunların tumunu bir araya getirmek kolay değil...
Aferin bana!..
Ancak bu konuda suc yine bendedir.
* Cunku Hasan'ı gazeteciliğe Yon dergisinde ben başlattım..
* Cumhuriyet gazetesine girmesini sağladım.
* Cumhuriyet Genel Yayın Muduru olmasını da Nadir Nadi nezdinde ben sağladım..
* Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlamasını da ne yazık ki ben sağladım..
* Bu yoldaki rolumun ne olduğunu rahmetli Uğur Mumcu şoyle dile getirmişti:
''Herkes yazmak icin ilham bekler..
Hasan ise İlhan bekler.''
Evet, suc bende!..
Hasan Cemal'in ruhundaki bana karşı birikimin nereden kaynaklandığını cok iyi anlıyorum..
Peki, ama, Hasan'ın Uğur Mumcu'ya, Nadir Nadi'ye, Berin Nadi 'ye kin ve nefreti nereden kaynaklanıyor?..
**Berin Nadi şirret bir kadınmış..
**Nadir Nadi tum gericileri asmak isteyen bir cellat ruhluymuş..
**Uğur Mumcu bir ajanmış..
Sanırım ortada patolojik bir vaka var... Hasan bir ruh doktorunun muayenehanesindeki divana uzanmış hasta gibi konuşuyor...
Seviyesizliği de cabası..
**
Ama, bu iş yukarıda vurguladığım gibi Hasan sorunu değil..
O yalnız konu mankeni..
Tek başına bir gazete olan Cumhuriyet'e Turkiye'nin satış ve reklamda en buyuk medya grubu olan Doğan Holding gazetelerinin ortaklaşa saldırı ve sovgu harekÂtı ortadadır...
Dost bildiğim ve sevdiğim Aydın Doğan 'ın bu harekÂttan haberi var mıydı?..
Yok muydu?..
Sorunun yanıtını dostum Aydın Doğan acıklarsa mutlu olurum; ama, acıklamasa da kendimi yanıtını almış sayacağım.
Cumhuriyet
İlhan SELCUK