Burdur'da 63 yıldır bakırcılık yapan 74 yaşındaki Hasan İmrak, Akdeniz Bolgesi'nde tek bakırcı ustası olarak kaldı.
Burdur'da yaşayan Hasan İmrak, 11 yaşındayken babasının yanında bakırcılık mesleğine başladı. Mesleğe severek başlayan ve uzun yıllar surduren İmrak, babası yaşamını yitirince tek başına kaldı. Hasan İmrak'ın yanına alarak yetiştirdiği cıraklar da mesleği yapmadı. Bakırcılar Arastası'ndaki dukkanda yaklaşık 50 yıldır calışan Hasan İmrak, Burdur'da bakırcılığın tek temsilcisi olarak kaldı. Tek başına mesleğini yaşatmaya calışan Hasan İmrak, Turkiye'de dovme celik kazan yapan tek usta olarak tarihe gecti.

Cocukluktan itibaren başladığı mesleği, piyasanın zor şartlarına rağmen surdurmeye devam eden Hasan İmrak, mesleği devam ettirecek ara eleman yetişmemesinden yakınıyor. Universite okuyan oğrencilerin, masa başı iş istedikleri icin bu mesleğe yonelmediklerini ve bu yuzden cırak bulamadıklarını ifade eden İmrak, genclerin bakırcılığı yan meslek olarak devam ettirmeleri gerektiğini, mesleği bıraktığı zaman bakırcılık mesleğinin kalmayacağını belirtti.
"Ben bıraktığım zaman bakırcılık diye bir meslek kalmayacak"
Bakırcılar Odası Başkanlığı yaptığı zamanlarda Burdur'da yuz elliden fazla bakırcı ustası olduğuna dikkat ceken İmrak, "Ben son bakırcı olarak kaldım. Ben bıraktığım zaman Burdur'da ve Akdeniz Bolgesi'nde bakırcı diye bir meslek kalmayacak. Herkes masa başında bir işi olsun diye cocuklarını okullara gonderiyor. Bu meslek oluyor. Bu mesleği yapacak genclere ihtiyacımız var. Bu mesleği sevin, bu meslekle gurur duyun. Cunku universiteyi bitiren bir cocuk 2500 TL maaş ile Ankara'da gecinemez. Yan gelir olarak da bu mesleği oğrenirse bu meslekle ac kalmaz. Cunku bu meslek insanı doyurur. Bu mesleğe cırak gelmiyor. Her mesleğe cırak bulunamıyor. Sanayide bircok mesleğe cırak gelmiyor. Herkes masa başı iş bekliyor" dedi.
Bakırcılık sanatının 1870'li yıllarda Burdur'da Rumlar tarafından yapılmaya başlandığını belirten Hasan İmrak, 15 yıldır emekli olmasına rağmen mesleğini surdurmeye devam ettiğini belirtti. İmrak, "Burdur'da bakırcılık 1870 yıllarında Rumlardan kalmadır. Burada Kilise Mahallesi'nde Rum mahallesi vardı. Orada bakırcılık, kalaycılık, terzilik ve kunduracılık onlardan kalmadır" diyerek eskiden bakırcılık mesleğinin Burdur'daki en buyuk meslek dalı olduğunun altını cizdi.
Turkiye'de celiği doverek kazan yapan tek usta
Celik, damıtma ve gul yağı kazanları yaptığını dile getiren İmrak, Turkiye'de celiği doverek kazan yapan tek bakırcı olduğunu ifade etti. İmrak, "Celikten derece kazanları yapıyorum. Bu derece kazanlarının hem yurt dışına hem de iş pazarında pazarı hazır. Ben bakırcılığın yanında dovme celikten kazanlar yapıyorum. Turkiye'de celiği doverek kazan yapan tek bakırcıyım ve Turkiye'de celiği doverek kazan yapan başka bakırcı yok, yapamıyor. Bakanlıktan da tescillendi" diye konuştu. - BURDUR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı