Mersin Buyukşehir Belediyesi, bu yıl 41 milyon 296 bin liralık butceyle sosyal projelerde Mersinlilere destek olurken, 2021 yılı icin de sosyal hizmetlerdeki buyuk projeler icin 49 milyon 662 bin lira ayırdı.
Mersin Buyukşehir Belediyesinden yapılan acıklamaya gore, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2020 yılına 41 milyon 296 bin liralık butceyle başladı. Buyukşehir, soz konusu butceyle yıl icerisinde Halk Kart'tan yararlanan ihtiyac sahibi 17 bin 699 haneye toplam 10 milyon 401 bin 690 liralık destek sundu. Universitelerin 4 yıllık bolumlerini kazanan 7 bin 384 oğrenciye toplam 8 milyon 524 bin 55 lira oğrenim yardımında bulundu. Ayrıca 935 bin 425 liralık butceyle Eğitim ve Oğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde ucretsiz bir şekilde universiteye hazırlanan 3 bin 856 oğrencinin eğitimine katkı yapıldı.
Salgında da afette de vatandaşlara yardım eli uzatıldı
2020 yılının ilk ayında Mersin'de yaşanan selde, Elazığ'da ve İzmir'de yaşanan depremde ve yıl icerisinde yaşanan tum doğal afetlerde vatandaşlara yardım eli uzatan Buyukşehir Belediyesi, evi yanan, sel ve diğer doğal afetlerden dolayı zarar goren 207 haneye eşya yardımı yaptı. Mart ayında Turkiye'de de gorulmeye başlanan salgın surecinde ise sosyal yardımlara ağırlık veren belediye, 'El Bebek Gul Bebek' projesini başlattı. Salgın surecinde ekonomik sıkıntılar yaşayan bebekli 13 bin 101 aileye bebek paketleri ulaştırıldı.
Aşhaneden yuz binlerce yurttaşın sofrasına AŞ ulaştı
"1 Ekmek 1 Corba" projesini surduren Buyukşehir Belediyesi, salgın surecinde 'Mahalle Mutfakları'nı da acarak dezavantajlı mahallelerdeki vatandaşlara 3 TL'ye 3 ceşit yemek hizmeti vermeye başladı. Buyukşehir, salgın surecinde merkezdeki aşhanesinin yanı sıra Tarsus'ta da bir aşhane actı ve 'Aşhane' hizmetleriyle yuz binlerce yurttaşa ucretsiz yemek ulaştırdı. Toplam 542 bin 66 paket yemek, salgın surecinde ihtiyac sahibi vatandaşların kapısına kadar ulaştırıldı. Buyukşehir Belediyesi, bu yıl 2 milyon 748 bin lirayı Aşhane hizmetlerinde kullandı.
Salgında 166 bin 500 gıda kolisi dağıtıldı
Buyukşehir Belediyesi, salgının ekonomik sıkıntılarıyla karşı karşıya kalan esnafa ve talepte bulunan ihtiyac sahibi vatandaşlara 166 bin 500 adet gıda kolisi yardımı yaptı. Başkan Vahap Secer, gıda kolisi yardımıyla ilgili "Hic kimseden esirgemedik. Beyana tabi 166 bin 500 adet gıda kolisi dağıtıldı. Bunun da karşılığı 17 milyon 448 bin lira. 15,5 kiloluk; icinde her turlu gıda maddesinin birinci sınıf kalitelisinin olduğu bir dağıtım gercekleştirdik" dedi.
Halk Kart odemeleri 2021'de artıyor
Buyukşehir Belediyesi, başlatılan projeleri surdurmeyi ve 2021 yılında yeni projeleri hayata gecirmeyi planlıyor. 2021 yılı icin sosyal hizmetler alanındaki buyuk projeler icin ayrılan butce 49 milyon 662 bin lira oldu. Soz konusu butce icerisinde Halk Kart, aşhane hizmetleri, oğrenim, gıda kolisi ve eşya yardımları gibi bircok yardım kalemi yer aldı. Başkan Secer, Halk Kart odemelerinde 2021 yılında artış yapacaklarını belirterek, "90 TL olan kısım 100 TL, 160 TL olan kartlar da 180 TL, 1 Ocak itibariyle artık yardım alabilecekler. Onun icin de 20 milyon lira bir butce ayırmışız" diye konuştu.
Eğitime onemli butce ayrıldı
Gecen yıl oğrenim yardımı icin oğrencilerin her birine bin 250 TL yardımda bulunduklarını, 2021 icin bu tutarın artırıldığını ifade eden Başkan Secer, "Bu yıl da bin 400 TL'ye cıkarttık onu. Yaklaşık 8 bin oğrencimiz faydalanacak. Bunun icin de 11 milyon 200 bin TL butce ayırdık" ifadelerine yer verdi.
Eğitim ve Oğretimi Destekleme Kurs Merkezleri icin 2021 yılında 1 milyon 600 bin lira butce belirlenirken, 3 milyon 270 bin liralık "Oğrencilere Kırtasiye Seti Yardımı" 2021 yılı butce kaleminde dikkat ceken eğitim yardımları arasında yer aldı.
"Mahalle Mutfakları'nın sayısı artacak"
Şu anda kent merkezinde 7 noktasında biri sabit 6'sı mobil hizmet veren Mahalle Mutfakları'nın sayısını da 2021 yılında artırmayı planladıklarını duyuran Başkan Secer, "Bizim Mahalle Mutfakları onemli. Bunların sayısı artacak. Tarsus'ta, Erdemli'de, Silifke'de. Bir onemli husus da şu; bunlar yoksul insanların, akşama kadar yevmiyeyle calışan insanların evine temiz, duzenli, hayvansal protein iceren, 3 ceşidi 3 TL'ye mal ettiği bir yemek hizmeti" dedi.
"Hepsi 2021 yılı icerisinde gercekleşecek projeler olacak"
Yeni yıl icin belirlenen butce icerisinde 100 bin lira ayrılan "Mobil Kuafor Hizmeti" ve 576 bin lira tutarındaki "Konukevi Projesi" de dikkat ceken kalemlerin başında yer aldı. Mobil Kuafor ile il genelinde kırsal mahallelerde yaşayan 11 bin 520 vatandaşa kuaforluk hizmeti goturulmesi, Konukevi Projesiyle ise merkez dışındaki ilcelerden gelen 7 bin 300 hasta ve hasta yakınına konaklama hizmeti sunulması planlandı.
Sosyal hizmetler alanındaki buyuk projeler icin 2021 yılında 49 milyon 662 bin liralık bir butce ayırdıklarını belirten Başkan Secer, şu ana kadar hayata gecirilen projelerin artarak surduruleceğini belirtti. Secer, yeni projelerin de hayata gecirileceğini vurgulayarak, "Hepsi 2021 yılı icerisinde gercekleşecek projeler olacak" dedi. - MERSİN