ERZURUM Buyukşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 'Buz Kırma Timi', kar yağışının artından soğuk havayla birlikte ev ve iş yerlerinin sacaklarında oluşan ve tehlike oluşturan buz sarkıtlarını mızrak ve kureklerle kırarak temizlik yapıyor. İtfaiye eri Sedat Ozmen, gunde ortalama 15- 20 kamyon buz kırdıklarını soyledi.
Kentte her yağışın ardından catılarda biriken kar, gunduzleri guneşin etkisiyle eriyor. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar duşmesi ile birlikte donuyor ve sacaklarda dev buz sarkıtlar oluşuyor. Gunduzleri sıcaklığın artması ile boyları 1- 2 metreyi bulan buz sarkıtları buyuk tehlike oluşturuyor. Can ve mal guvenliğini tehdit eden sarkıtları temizlemek icin ev ve iş yeri sahipleri itfaiyeden yardım istiyor. İtfaiyenin buz imha ekibi vincin sepetine girerek, metrelerce yukseklikteki sarkıtları ellerindeki uzun sırık veya kureklerle guvenli bir şekilde kırarak tehlikeyi ortadan kaldırıyor. Gunde yuzlerce ton ağırlığında buzu temizleyen Buz Kırma Timi, olası olumcul ve yaralanmalı kazaların onune geciyor.

'SACAK ALTINDA YURUMEK COK TEHLİKELİ'Gunde ortalama 15-20 kamyon buz kırdıklarını acıklayan itfaiye ekipleri, catılarda oluşan buzların kırılması icin vatandaşların 110 numaralı itfaiye telefonuna başvurmasını istedi. Sacaklarda oluşan buz sarkıtların sıcak havalarda tehlikeye yarattığını belirten Erzurum Buyukşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda itfaiye eri Sedat Ozmen, "Erzurum gibi kışın ağır gectiği illerde sacak altında yurumek cok tehlikeli. Her yıl catıdan buz duşmesi sonucu insanlar, sakat kalıyor ya da hayatını kaybedebiliyor. Ayrıca park edilen otomobiller de sarkıtların duşmesi nedeniyle hurdaya bile donebiliyor. Catılarda oluşan buz sarkıtlarını hicbir ucret almadan kırıyoruz" diye konuştu.Ev ve iş yerlerinin catılarında biriken buzların hayatlarını tehdit ettiğini soyleyen Ciğdem Keleş, "Cadde ve sokakta korkarak yuruyoruz. Erzurum gibi bir şehirde yaşıyoruz ve doğal olarak bu tehlikeyle karşı karşıyayız. Cocukluğumda ben de boyle bir kaza gecirmiştim catıdan buz sarkıtı duşmuştu" diye konuştu.Koronavirus nedeniyle gerekmedikce dışarıya cıkmadığını ifade eden Sultan Barış ise "Catı altlarından gecmemeye ozen gosteriyorum. Ana caddede yuruyemeyeceğimiz icin ister istemez sacak altından da geciyoruz. Elimizden geldiğince dikkat etmeye calışıyoruz. Başıma bu tur bir olay hic gelmedi ama kıl payı atlattığımız olmuştur" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Turgay İPEK