Hemşireler, kaybettikleri hastalarla anılarını unutamıyor
Pandemi Acil Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Mukaddes Beke: "Kaybettiğimiz her hasta bizi cok etkiliyor"

"Dışarıda ki insanlar maskeyle zorlanırken buradakiler oksijen maskesiz nefes alamıyor"
"Yaşlılar kendilerini kotu hissediyor"
ADANA - Adana'da pandemi yoğun bakımında calışan hemşireler, kaybettikleri hastalarla yaşadıkları anılarını unutamıyor. Pandemi Acil Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Mukaddes Beke, "Bir gun once sohbet ettiğimiz hastanın sabah olduğunu oğrendim. Kaybettiğimiz her hasta bizi cok etkiliyor ve gercekten kaybettiğimiz hasta sayısı cok arttı. Maske takmak dışarıda ki insanlara zor geliyor ama burada ki insanlar oksijen maskesiz nefes alamıyor" dedi.
1 yıldır tum dunyayı etkisi altına alan korona virus en cok sağlık calışanlarını etkiledi. Kimisi haftalarca evladına sarılamazken kimisi de gunlerce evine gidemeyip hastanede veya başka yerlerde kalarak gununu geciriyor. Adana'da pandemi hastanesi olarak hizmet veren Seyhan Devlet Hastanesi'nde gorevli hemşireler ise kaybettikleri hastalarla yaşadıkları anılarını unutamıyor. 9 aydır Pandemi Acil Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi olarak gorev yapan Mukaddes Beke'de bu sağlık calışanlarından birisi.
"En cok zararı kurallara uyan yaşlılar gordu"
Kaybettikleri her hasta icin uzulduklerini İHA'ya anlatan Beke, "9 aydır pandemi servisindeyim. O kadar cok hasta kaybettik ki her gun kaybettiğimiz hastalara daha cok uzuluyoruz. Bu işin sağlık yonu bir tarafa bir de vicdanı yonu var. Biraz once benimle konuşan hastayı belki yarım saat sonra kurtaramayabiliyoruz. Gercekten cok uzuluyoruz. Kaybettiğimiz her hasta bizi cok etkiliyor ve gercekten kaybettiğimiz hasta sayısı cok arttı. Ozellikle yaşlılar bu hastalıktan cok etkilendi. Bu kurallara birebir uyanlarda bana gore onlardı. Fakat gencler kurallara uymadıkları icin yaşlılarımıza bulaştırıyorlar. 65 yaş ve uzerine cok bulaş oluyor. Kurallara uymasına rağmen yaşlılarımız evlerine girip cıkanlardan dolayı en cok zararı gorduler. Onlar icin cok uzuluyoruz" diye konuştu.
"Yaşlılar gunlerce tek başına kalıyor"
Yaşlıların yoğun bakımda tek başına kaldıklarını ve psikolojik olarak coktuklerini de belirten Mukaddes Beke, "O yaşlılar burada gunlerce yatıyorlar. Yanlarında kimse olmuyor. Kendilerini cok kotu hissediyorlar. Bizleri gordukleri anda konuşmaya calışıyorlar. İstekleri oluyor. Her turlu isteklerini karşılıyoruz ancak işin psikoloji boyutunda bu yeterli olmuyor. Yakınlarını gormeden odada kalıyorlar" ifadelerini kullandı.
"Yakını buralara duşenler bizi anlıyor"
Yoğun bakımda yatan hastaların oksijen maskesi takmadan nefes alamadıklarını soyleyen ve vatandaşları uyaran Beke, daha sonra şunları soyledi:
"Maske takmak dışarıda ki insanlara zor geliyor ama burada ki insanlar oksijen maskesiz nefes alamıyorlar. O maskeyi cıkarttıkları anda 10 dakika icerisinde bazen durumları kotuleşebiliyor. Dışarıda ki insanların cok dikkat etmeleri gerekiyor. Nefes alamıyoruz, boğuluyoruz diyen insanlar hala var. Onlara da anlam veremiyorum. Umarım kimsenin yakını buralara duşmez ama yakını buralara duşenler bizi anlıyor. Buraya hastalarını getirenler de biz 'Nasıl oldu, nasıl bulaştı' diye sorduğumuzda 'Komşuya gittik, bir cay ictik', 'AVM'ye gidip alışveriş yaptık' diyorlar. Onlarda nereden nasıl bulaştığını bilemiyorlar. Hastalarımız gercekten cok kotu. Biz artık kaybettiğimiz her hasta icin cok uzuluyoruz. 9 ay gecti hala neden kurallara uyulmuyor diye sorguluyoruz."
"Ani, beklenmedik kayıplarımızda olabiliyor"
1 gun once konuşup durumu iyiye gidiyor dediği bir hastayı kaybettiğini de anlatan Beke, "Hasta yaşı cokta olmayan bir hastamla bir gun once cok guzel sohbet edip konuştuk. Durumu da iyiye gidiyor gibiydi ama sabah geldiğimde hastanın olduğunu oğrendim. Gercekten cok uzuldum ve cokta şaşırmıştım. Boyle ani, beklenmedik kayıplarımızda olabiliyor" dedi.
"2 yaşındaki oğlum bana tavır yapıyor"
2 kucuk cocuğu olduğunu ve onlarında hastalık nedeniyle etkilendiğini vurgulayan Pandemi Acil Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Mukaddes Beke, "2 yaşında bir oğlum ve 9 yaşında bir kızım var. Kızım hala sorguluyor ve bana 'Anne neden hala kurallara uymuyorlar. Sarılamam, yaklaşamam değil mi sana' diyor. Bende 'Hayır' demek zorunda kalıyorum. Eşim de pandemi yoğun bakımda calışıyor. Bizim cocuklarımıza 65 yaş ustu annem bakıyor. Bizim kat ve kat dikkat etmemiz gerekiyor. 2 yaşındaki oğlum inanın aylardır bana tavır yapıyor. Gidiyorum yuzunu ceviriyor. Eve girer girmez ona sarılamadığım icin anlamıyor ve tavır yapıyor. Bunlar bizi gercekten psikolojik olarak cok yıprattı. Ancak yine de her zaman gorevimizin başındayız" diye konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / UMUTCAN İŞLEDİCİ