Guney Kıbrıs Rum Yonetimi (GKRY) Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, gundeme ilişkin yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da bahsetti. Hrisostomos, " Turk lider Erdoğan, yıllarca Turkiye'nin ucuz işgucunu kullanan Avrupa'dan bugun 'intikam alan' gercek bir vatansever" ifadelerini kullandı.
Guney Kıbrıs Rum Yonetimi (GKRY) Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Rum basınına gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hristostomos, Rum Yonetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in bir goruşmelerinde kendisine, iki devletli cozumu istediğini soylediğini, ELAM'a başta destek verdiğini ancak daha sonra vazgectiğini ve DİKO'nun uc kurucusundan biri olduğunu acıkladı.
"ERDOĞAN GERCEK BİR VATANSEVER"
Rum basınına konuşan II. Hrisostomos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki duşuncelerini de paylaşarak, "Turklerin lideri Erdoğan, yıllarca Turkiye'nin ucuz işgucunu kullanan Avrupa'dan bugun intikam alan gercek bir vatansever" ifadelerini kullandı.
REFERANDUMDA HAYIR CIKMASI İCİN 50 BİN KIBRIS LİRASI HARCADIM
II. Hrisostomos, 2004 yılındaki Annan planı referandumlarda "hayır"a destek vermek icin "50 bin Kıbrıs Lirası harcadığı" itirafı hatırlatılarak, bu paraları nerelere verdiği sorulduğunda şunları soyledi: "Halkı yonlendirmemiz icin afiş cıkarmak, şunu-bunu yapmakla ilgilenen bir grup vardı. O zaman bir gazeteci, Başpiskoposluk tarafından kesilmiş 50 bin liralık bir cek fotokopisini sallayarak geldi. Onu kendisine bir muhasebeci vermişti. Halen Baf Metropolitiydim o da (gazeteci) hem Başpiskoposluğu hem de beni ifşa etmek istiyordu. Ne olduğunu anlar anlamaz sesimi yukselterek masaya yumruğumu vurarak 'Kilise'nin mulku 2-3 milyar. Butun mulku vatan icin. Duyuyor musun?' diye bağırdım, tek soz soylemeden cıkıp gitti"
İNGİLİZLER ADİ, BİZİ YIKACAKLARINI SANDILAR
II. Hrisostomos, eski Rum lider Tasos Papadopulos kast edilerek "o size, barikatların acılmasını istemediğini soyledi mi?" sorusu uzerine "İstemiyordu. Hakikaten istemedi. Bize sıkıntı yaratacağını biliyordu" dedi ve şunları ekledi: "Halk haykırarak Avrupa'ya hayır diyelim dediğinde bir acıklama yaptım ve hayır buyukler icindir, kucukler icin değil dedim. 2003'te Başkanlığa cıktım. İzah ettim" dedi. Ote yandan, II. Hristostomos kendisine yoneltilen, 2004'teki Annan referandumda verilen hayır cevabını nasıl izah edersiniz?" sorusuna "Kaybettiğimizi goruldu. Kıbrıs gidiyor. Kıbrıs Cumhuriyeti gidiyor. İngilizler adi. O sakat bağımsızlığı verdiler ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni istedikleri zaman yıkabileceklerini zannettiler" ifadelerini kullandı.
- LefkoşaKaynak: Demiroren Haber Ajansı