Turkiye Gureş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınına rağmen 2020 yılını gureş camiası olarak başarılı gecirdiklerini belirtti.
Musa Aydın yaptığı acıklamada, hic kimsenin hatırlamak istemeyeceği bir yılı geride bırakmak uzere olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Pandemiden once bu yıl yapılan en onemli organizasyon şubat ayında İtalya'da duzenlenen Avrupa Gureş Şampiyonası'ydı. Bu şampiyonayı 1 altın, 3 gumuş ve 5 bronz olmak uzere toplamda 9 madalya ile tamamlamayı başardık. Tam olimpiyat elemelerine hazırlanırken ulkemizde ve dunyada pandeminin başlaması nedeniyle tum musabakalar ertelendi. Ardından da olimpiyatlar bir sonraki yıla ertelendi. Aslında Taha Akgul ve Rıza Kayaalp'in sakatlıklarından dolayı bu erteleme kararı bizim icin iyi oldu. Ardından bir belirsizliği yaşamaya başladık. Cunku daha once hic yaşanmamış bir olayla karşı karşıyaydık. Pandemiye rağmen 2020 yılını başarılı bir şekilde gecirdik."
Sporcuların evlerinde de olsa hazırlıklarını surdurduğunu ve federasyon olarak var gucleriyle calıştıklarını belirten Aydın, "Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu gecesini gunduzune katarak, sporcularımızın sağlıklı bir ortamda idman yapabilmeleri icin bir calışma yaptı. Bakanımızın ozel talimatıyla olimpik kadro kamplarına ara verilmeden devam edildi. Boylelikle sadece gureş değil, tum branşlarımız Sayın Bakanımız sayesinde hazırlıklarına Kovid-19 onlemleri cercevesinde devam etti." ifadelerini kullandı.
Milli gureşcilerin 3 ulkede duzenlenen turnuvalarda 46 madalya, Sırbistan'daki Dunya Kupası'nda ise 13 madalya alarak başarılı olduğunu aktaran Aydın, artık tek duşuncelerinin olimpiyatlar olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dunya Kupası'nda genc bir kadroyla mucadele ettik. Avrupa ve dunyada şampiyonluklar yaşamış bircok gureşcimizi goturmedik. O yuzden 13 madalya almak onemli bir başarıydı. Şimdi geniş bir kadroyla olimpiyatlara hazırlanacağız. Gureş bizim ata sporumuz. Bugune kadar her zaman Turk sporunun lokomotifi olmuştur. Dolayısıyla olimpiyatlardaki hedefimiz, yine Turkiye'nin en başarılı branşı olmak."
Pandemi boyuncu 65 yaş ustu gureş ailesinin her zaman yanında olduklarını da hatırlatan Aydın, 2020 yılındaki en buyuk uzuntulerinin Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nin yapılamaması olduğunu anlatarak, sozlerini şoyle surdurdu:
"Biz surecin başından bu yana elimizden gelen her şeyi yaptık. Yağlı gureşin paydaşlarıyla bir araya geldik, toplantılar yaptık. Ben bizzat 2 ayrı universite ve hastaneden bu konuda rapor hazırlattım. Raporu bilim kurula yolladım. Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu da olağanustu caba harcadı ama maalesef bu ortamda guvenli bulunmadı. Belki de bu hayırlı olanıydı. Zira bu pandemi surecinde Pele Mehmet gibi Kırkpınar'ın sembol isimlerinden birini Kovid-19 yuzunden kaybettik. Sağlık her şeyden onemli. Bizim gorevimiz aynı zamanda tum gureş ailesinin bu sporu sağlıklı bir şekilde yapması. Bu yıl beni en cok uzen yoğun cabalarımıza rağmen Kırkpınar'ın yapılamaması oldu."
Musa Aydın, Doğu ve Guneydoğu illerindeki gencler icin cok onemli bir proje başlattıklarına dikkati cekerek, "Bu projeye cok onem veriyoruz. Bu proje sayesinde o illerdeki genclerimizi spora yonlendireceğiz. Boylelikle bu evlatlarımızı kotu niyetli insanlardan koruyarak, sporcu olmalarını sağlayacağız. Sayın Bakanımız Ankara Kecioren'de Gureş Kamp Merkezi yapımının sozunu verdi. Turkiye'nin en başarılı branşına yakışır bir tesis en kısa zamanda Turk gureşine kazandırılacak. Bu mujdeyi veren Bakanımıza ve her zaman Turk gureşinin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a cok teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Erkan Tiryaki