Sakarya'nın Akyazı ilcesinde yaşayan ve uzun yıllar otobusculuk yapan 85 yaşındaki Vefa Guvenman meslek hayatında unutulmaz anılar biriktirdi. 1971 yılında aldığı otobusu şu anda muzede sergilenen Guvenman, bircok kez karayolu uzerinden 45 gunde hacca yolcu taşıdığı anıları paylaştı.
Sakarya'nın Akyazı ilcesinde yaşayan 85 yaşındaki Vefa Guvenman, 1953'te ehliyetini alarak şoforluğe başladı. Yıllarca farklı firmalarda kamyon ve otobus şoforluğu yapan Vefa Kaptan, 1971'de ilk otobusunu satın aldı. 2005 yılında emekli olarak mesleğini bıraktı. Bircok kez karayolu uzerinden hacca yolcu taşıyan Guvenman, meslek hayatında unutulmaz anılar biriktirdi. Otobus ile zorlu bir şekilde 45 gunde hacca yolcu taşıdığı anıları paylaşan Guvenman'ın uzun yıllar kullandığı ve hurdaya vermeye kıyamadığı otobusu ise ozel bir firma tarafından yeniden restore edilerek muzede sergilenmeye başlandı.

Eskiden 40-45 gunde gidip geldiği col yollarının şimdi ise asfalt olduğunu belirten Guvenman, "Eskiden yol yoktu. Urdun'den sonra cole girerdik. 2 gunde colu gecerdik, yol ve iz yoktu. Arabanın uzerinde uzun sırıklar koyardık araba battığı zaman kullanırdım. Gece gidemezdik col fırtınası olurdu ve yollar kapanırdı. Orada uyurduk ve sabah erkenden namazı kıldıktan sonra yolumuza devam ederdik. Eskiden Hayber Kalesi'nin icerisinden geciyorduk, yollar boyle musait değildi. Cok zordu o zaman bir tane yol vardı. Araplar arabalarımızın camlarını kırıyorlardı hic unutmuyorum, cok sıkıntılar cektik o yollarda biz. Sonradan arabalar ile gidildiğinde 6-7 saatte Mekke'den, Medine'ye geliyordum. Şimdiki hac yolunda hic zorluk yok. 1968'li yıllarda colde gittiğimiz zaman 40-45 gundu gidiş gelişimiz. Şimdi 2-3 gunde gidiyorsun, her taraf yol. Col bile asfalt oldu" dedi. - SAKARYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı