Tum dunyayı etkisi altına alan koronavirus salgını Turkiye'de de yayıldığında aşı calışması acıklamalarıyla one cıkan bir isim olmuştu: Prof. Dr. Ercument Ovalı. Ancak Prof. Ovalı son gunlerde sosyal medyada aşıyla değil, "antikor kokteyli" ile gundeme geliyor.
SARS-CoV-2'nin sebep olduğu COVID-19 hastalığına yakalanan Prof. Dr. Ovalı'nın kendi geliştirdiği antikor kokteyliyle 72 saatte hastalıktan kurtulduğu iddia ediliyor. Peki, olay gercekten oyle mi? Hurriyet'ten Fulya Soybaş, Ercument Ovalı ile konuşarak soz konusu bu iddiayı direkt olarak kendisine soruyor.
[h=2]Prof. Dr. Ovalı: Boyle bir acıklama yapmadım[/h]

Fulya Soybaş'a konuşan Prof. Dr. Ovalı, 23 Nisan'da bir TV kanalına verdiği roportaj haricinde hicbir yerde konuşmadığını, bir toplantıda yaptığı konuşmanın sanki basına demec vermiş şeklinde servis edildiğini soyluyor. Ercument Ovalı, Soybaş'a yaptığı acıklamada şoyle soyluyor:
"‘Beni affedin, konuşmak istemiyorum’ dedikce sanki konuşmuşum, sansasyonel acıklamalar yapmışım gibi haberler cıkıyor. İnanın şaşkın ve uzgunum. Nasıl bir iştir bu? Anlayamıyorum. Toplantıda konuşulmuş, kulaktan kulağa yayılmış, benim demecimmiş gibi yazılmış. Şunu soyleyeyim boyle bir acıklama yapmadım."
Ayrıca Fulya Soybaş, antikor kokteyli konusunu da uzmanlara soruyor. İnonu Universitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, eski ABD Başkanı Donald Trump'a COVID-19 tedavisi icin antikor kokteylinin uygulandığını soyluyor. Prof. Dr. Erkurt, antikor kokteylinin hastalığın erken doneminde, virusun daha fazla yayılmaması icin uygulandığını dile getiriyor.
Tabii bu durumda antikor kokteylinin koronavirus aşısına alternatif olup olamayacağı sorusu akıllara geliyor. Ancak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Uyesi Doc. Dr. Afşin Kayıpmaz'a gore bu, aşıya bir alternatif değil. Doc. Dr. Kayıpmaz, aktif bağışıklık icin COVID-19'u gecirmenin ya da aşılanmanın gerekliği olduğunu soylerken soz konusu yontemde pasif bağışıklanmanın yaşandığını dile getiriyor.