Bursa'nın proje okullarından Zeki Muren Guzel Sanatlar Lisesi oğrencileri, Turkiye-Azerbaycan kardeşliği ve Karabağ'da Ermenistan'a karşı elde edilen zaferi resmetti.
Resim Bolumunden 120 oğrenci, oğretmenleri Nagihan Ergiyen, Serap Calkı Ucar, Elif Kocaağa Ataman, Serpil Turk, Gurcan Ozdemir, Hilal Sakin ve Kubilay Uzar yonetimindeki proje kapsamında birer resim cizdi. Bu resimler arasından secilen 55'i sergilenecek.
Okul muduru Remzi Ayaz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Karabağ Zaferi'nden dolayı Azerbaycan'ın yanında yer aldıklarını ifade etmek icin iki milletin kardeşliğini yansıtan resim sergisi acma fikrinin ortaya cıktığını soyledi.
Resimleri, Tayyare Kultur Merkezi'nde sergileyeceklerini belirten Ayaz, şoyle dedi:
"Biz topla tufekle değil, kalemle, boyayla, fırcayla Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olalım istedik. Herkesin yuz yuze gelmeye imtina ettiği bir donemde oğretmen arkadaşlarımız surekli okula gelip giderek, oğrencilerimizle irtibata gecerek, onların calışmalarını değerlendirerek bu anlamda ciddi fedakarca bir calışma yaptılar. Bu konuda emek harcayan oğretmen ve oğrencilerimize teşekkur ediyorum. Tum halkımızı sergimize bekliyoruz."
Okulun Resim Bolumu oğretmenlerinden Serap Calkı Ucar, kardeş ulke Azerbaycan'a destek olmak amacıyla oğrencilerin duygularını resmettiklerini anlattı.
Ozellikle sivillere karşı Ermenistan'ın saldırılarına cok uzulduklerini dile getiren Ucar, "Birlik ve beraberlik anlayışıyla cok guzel bir iş başardık. Kardeşlik, dostluk, birliktelik ruhunu yansıtan sergi oluşturduk. Dileğimiz Azerbaycanlı kardeşlerimizin de bu sergiyi gormesi." dedi.
Ucar, bolum olarak ulusal ve yerel yarışmalar da duzenlediklerini, farklı konularda resim sergisi calışmalarının olduğunu ifade etti.
Resim cizmeden once araştırma yaptılar
Projeye katılan oğrencilerden Esra Taşdemir, duygusunu ve gozyaşlarını cizgisine yansıtmaya calıştığını, bir portreyle sergiye destek verdiğini belirtti.
Cizdiği resimde iki ulke bayrağının yan yana dalgalandığını anlatan Taşdemir, sozlerini şoyle surdurdu:
"Hepimiz aynı duyguları hissediyoruz. Hissettiklerimi insanların gozune carpıp onlara bir şey ifade edecek şekilde cizdim. Resmimde bir savaş alanı gormek istemedim, insanın yuzune yansıyan o hissi gormek istedim ve erkek figurun gozlerine savaşın yorgunluğunu, yıpratıcılığını cizdim."
Egehan Cansever ise kara kalem tekniğiyle resmini cizdiğini, savaş alanlarındaki negatifliği değil koruyucu bir melek uzerinden pozitif bir duyguyu yansıtmaya calıştığını dile getirdi.
Resim cizerken cok fazla araştırma yaptığını anlatan Sudenur Sağdıc, "Araştırdığım zaman kardeşliğimizin daha derinlerde olduğunu gordum. Savaşın herkesin ustunde kotu etkilerinin olduğunu farkındayız. Bunu resmimde yansıtmak yerine daha cok barışı temsil eden bir şey resim cizdim. Okul bize resim konusunda cok fazla imkan sunuyor, bundan da cok memnunum." dedi.
Sıla Kar, Turkiye ve Azerbaycan'ın kulturel giysilerini araştırarak resim yapma aşamasına gectiğini aktardı.
Resminde cizdiği figurlere kulturel giysileri giydirdiğini dile getiren Kar, "Figurlerimi el ele tutuşturdum. Birlik ve beraberlik icinde olduğumuzu, kulturlerimizin cok benzediğini gostermek istedim. Azerbaycan bizim kardeş ulkemiz." ifadesini kullandı.
Tayyare Kultur Merkezi'nde 28 Aralık'ta izlenime sunulacak sergi iki hafta acık kalacak.