Turkiye'deki kadınların profilini cıkarmak amacıyla yapılan araştırmaya katılan evli ve cocuk sahibi olan kadınların buyuk bolumu, eğitim, iş ve ekonomik ozgurluğunu kazanmadığı icin pişmanlık duyduğunu bildirdi.
OMO Kadınlar Kulubu tarafından gercekleştirilen araştırmaya, evli,cocuk sahibi, calışan ve ev kadını olmak uzere, 20-35 yaşları arasındaki 800 kadın katıldı. Araştırmanın sonuclarına gore, evli ve cocuk sahibi olan kadınların yuzde 83'u eğitim, iş ve ekonomik ozgurluğunu kazanmadığı, yuzde 54'u evlendiği, yuzde 53'u de okulunu bıraktığı icin pişmanlık
duyuyor.
Yaşları arttıkca eşlerini yeteri kadar tanımadan evlendikleri icin yaşadıkları pişmanlığın da coğaldığını vurgulayan kadınların yuzde 18'i ise, erken yaşta ve cok sayıda cocuğa sahip olduklarından dolayı pişmanlar.
Kadınların hobilerinin başında yuzde 57'lik oranla elişi, yuzde 50 ile de muzik dinlemek geliyor. Kadınların, yaşları arttıkca kitap ve dergi okuma oranları yukselirken, televizyon seyretme suresi duşuyor. Calışan kadınlar, bilgisayar ve internetle daha cok ilgileniyor.
Kadınların eşleriyle ilgili korkularının başında, yuzde 37 ile hastalık geliyor. Kadınların 3'u eşinin eve başka kadın getirmesinden, yuzde 4'u dayaktan, yuzde 6'sı terk edilmekten, yuzde 14'u ihanetten ve yuzde 23'u de eşinin işsiz kalmasından korkuyor. Cocuklarıyla ilgili korkuların başında da yuzde 45'lik oranla hastalık yer alırken, bunu yuzde 16 ile kotu alışkanlıklar, yuzde 15'le şiddet ve tecavuze maruz kalma, yuzde 2 ile universite ve kolej sınavlarında başarısız olma izledi.
Kadınların kendileriyle ilgili yaşadıkları korkularda ise, yuzde 46 ile yine hastalık birinci sırada bulunurken, yalnızlık, şiddet ve tecavuze maruz kalmak ile cocuklardan ayrılmak da diğer korkular arasında yer aldı.
Araştırma katılan kadınlar, en buyuk sorumluluklarının başında ''anneliği'' gosterirken, bunu ''eş, ev kadını, yonetici, calışan kadın ve sadece kadın olmak'' takip etti. Annelikle ilgili duşuncelerin başında ise cocuk bakımı, oğretmen, sorumluluk, arkadaşlık, sevgi, destekleme ve ozveri geliyor.
Kadınların eşleriyle ilgili duşunceleri arasında, sevgi, saygı, sorumluluk, yardım ve destek, arkadaşlık, paylaşım, ozveri, şefkat ve anlayış, sabır, cinsellik ile aile ilişkileri bulunuyor.
alıntı