Muğla'nın Marmaris ilcesinde 30 yıldan bu yana deriden urunler ureten 60 yaşındaki sandalet ustası Osman İlan, pandemi sonrası deriden maske uretmeye başladı.
Muğla'nın Marmaris ilcesinde yaşayan iki sandalet ustasından birisi olan 60 yaşındaki Osman İlan, 10 metrekarelik dukkanının on tarafına koyduğu masasında her gun deriden urunler yapıyor. Pandemi oncesinde deriden canta, sandalet gibi urunler yapan İlan, pandemi sonrasında ise deriden maske uretmeye başladı. İlan'ın urettiği deri maskeler ise vatandaşlar tarafından ilgi goruyor.
Teknolojinin gelişmesi, genclerin daha farklı iş alanları secmesi ile el sanatları ile uğraşan zanaatkarların artık tek tuk kaldığını ifade eden İlan, "1990'lı yıllarda başladığım sandalet, canta, anahtarlık, defter kabı haricinde bu yıl deriden maske uretmeye de başladım. Daha once mağazam vardı, satışları yetiştiremiyordum. Ustalara daha cok uretin diyordum ama uretmiyorlardı. Ben de o donemde ev arkadaşım sayesinde bu işi oğrendim ve yapmaya başladım. Kendim uretip bu dukkanda kendim satmaya başladım" dedi.
"En buyuk sorunu cırak bulamamak"
Deri urunlerin hem sağlıklı hem de cok kullanışlı ve uzun omurlu olduğunu belirten İlan' "Uc oğlum var ama hicbiri baba mesleğini secmedi. Cocuklarım benim mesleğimi secmedi kendi işlerini yapıyorlar. Cırak bulamıyorum gecen sene esnaf bir arkadaşım oğlunu getirdi işi oğrensin diye ama yapamadı cocuk gitti. Bu işi yapmak icin azim haricinde hayal gucunun de gelişmiş olması gerekiyor. Herkes işin cok guzel diyor ama kimse oğrenmek istemiyor" diye konuştu
"Deri maske uretmeye başladı"
Pandemi doneminde gelen isteklere ve ihtiyaclara bakıp sağlıklı deriden icine filtre uzerine de Amerikan bezi koyarak deri maske uretmeye başlayan İlan "Maske ihtiyacı olduğu icin uretmeye başladım, bir maskeyi 1 bucuk ile uc saat arasında yapıyorum, guzel satılıyor ve vatandaşlar da maskelerden memnun" dedi. - MUĞLA