Trabzonlu bakır ustası Ali Cavuş'un urettiği ve dukkanının onunde sergilediği devasa boyutlardaki salep kazanı, demlik ve ibrikleri, vatandaşların ilgisini cekiyor.
61 yaşındaki Cavuş, Ortahisar ilcesine bağlı Kazancılar Sokak Bakırcılar Carşısı'ndaki dukkanda bakırcılık yapan dedesi ve babasının yanında, kucuk yaşlarda meslekle tanıştı. İlkokul ve ortaokul cağlarında dukkanda calışarak mesleği oğrenen Cavuş, "ozel ve değerli bir sanat" olarak nitelendirdiği bakırcılıkta yarım asrı geride bıraktı.
Cavuş, 2012 yılında donemin ABD Başkanı Barack Obama'ya hediye etmek uzere, 4 aylık calışma ve tamamen el işciliğiyle, 2 metre boyunda ve 80 kilogram ağırlığında demlik yaptı.
Cavuş, demliği Obama'ya ulaştırma girişimlerinden sonuc alamayınca, eserini, bir arkadaşına ait otelin onunde sergilenmek uzere verdi.
Bunun yanı sıra Sumela Manastırı anısına salep kazanı, Trabzon'daki 11. Avrupa Genclik Olimpik Oyunları anısına 1,4 metre boyunda hamsi logolu demlik, Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Suleyman ve Yavuz Sultan Selim ile Hurrem Sultan anısına ibrikler yapan Cavuş, dunyada kalıcı eser bırakmak icin urettiği devasa urunleri, dukkanının onunde sergiliyor. Cavuş'un yaptığı 3 ibrikten biri de dukkanın icinde yer alıyor.
"Bu dunyaya oyle bir şey bırakayım ki benden sonra bile konuşulsun istedim"
Cavuş, AA muhabirine yaptığı acıklamada, bakırın, dunyanın en değerli madeni olduğunu belirterek, "Bir daha dunyaya gelecek olsam yine bakırcı olurum. Bu madeni işlemekten ve insanlara sunmaktan keyif alıyorum." dedi.
Cok uzun yıllar bakırcılık yapan dedesi ve babasından geriye eser olarak sadece bakrac ve maşrapa kaldığını, kendisinin de geride bir eser bırakmak istediğini dile getiren Cavuş, "Bu dunyaya oyle bir şey bırakayım ki benden sonra bile konuşulsun istedim." ifadesini kullandı.
"İnsanlar fotoğraf cektirme sırasına girdiler"
Cavuş, yaptığı eserlerin buyuk ilgi gorduğune işaret ederek, şunları soyledi:
"Trabzon'da duzenlenen Avrupa Genclik Olimpik Oyunları icin yaptığım 10 bin bardaklık demlik buyuk ilgi gordu. Obama icin dunyanın en buyuk demliğini yaptım. Bu eserleri yaparken 'Bana yardımcı olun, bana destek olun, tek başıma yapamam' dedim. Bana 'delirdin mi, bir kiloluk bakrac varken 100 kiloluk bakrac yaptın, otur yerinde' dediler ama ben kafama koydum ve yaptım. İnsanlar fotoğraf cektirme sırasına girdiler."
Eserlerini 4-5 yıldır dukkanının dışında bıraktığını, iceri almadığını anlatan Cavuş, insanların cok ilgisini cektiğini kaydetti.
Cavuş, sağlığı el verdiği surece mesleğini surdureceğini vurgulayarak, "Aklımda tek bir şey var, Seyit Onbaşı'nın anısına bakırdan 2,5 metrelik bir top mermisi yapmak, uzerine de portresini işlemek. Askerde rutbem onbaşıydı. Altına da 'Onbaşı Ali Cavuş' yazmayı cok istiyorum. Bir yardımcı bulabilirsem yapacağım." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gazi Nogay