Cukurova Universitesi Ziraat Fakultesi Araştırma ve Uygulama Ciftliği'nde bilimsel calışmaların yanı sıra tuketiciye sunulmak icin doğal ortamda yetiştirilen hindiler, yılbaşı sofralarını suslemek icin satışa sunuldu.
CU Ziraat Fakultesi Zootekni Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mikail Baylan, AA muhabirine, 5 yıldır universitede bronz hindilerin et, yumurta verimlerini arttırmak, alternatif kanatlı uretimini yaygınlaştırmak icin calışmalar yaptıklarını soyledi.
Hindilerin tavuklara gore daha dayanıklı, uzun omurlu, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yuksek olduğunu ifade eden Baylan, bunların sucuk ve salam gibi urunlerde kullanımının yetiştiriciliğini cazip hale getirdiğini kaydetti.
Baylan, Turkiye'de 2 milyon 200 bin ton civarında tavuk eti uretiminin olduğunu, hindi uretiminin ise 55 bin ton civarında kaldığını belirtti.
Turkiye'deki hindi uretiminin Avrupa Birliği ulkeleriyle kıyaslandığında cok duşuk duzeyde olduğunun altını cizen Baylan, şoyle devam etti:
"Hindi, kırmızı ile beyaz et arasında kalan, proteini hem tavuk hem de kırmızı ete gore daha yuksek olan yağ ve kolestrol iceriği duşuk, vitamin ve mineral iceriği bakımından yuksek, cok değerli bir gıdadır. Dunyada uretilen kanatlı et uretiminin yuzde 6'sı hindidir, gelişmiş ulkelerde ortalama yuzde 10-15'dir. Bizim ulkemizde ise uretilen kanatlı eti uretiminin yuzde sadece 2,5'u hindi uretimidir. Gelişmiş ulkelerde yılın bir gunu değil, her gunu tuketilmekte. Ortalama kişi başına tuketim 10, kimi ulkelerde 15 kilogramdır. Bizim ulkemizde maalesef yılın son gunlerine yılbaşına yonelik tuketim ve uretim soz konusu olduğundan kişi başı hindi eti tuketimi 600-650 gram civarıdır."
Şu an ellerinde acık alanda yetiştirdikleri ve kendi urettikleri yemleri kullanarak besledikleri 450 civarında bronz cinsi hindi bulunduğunu ifade eden Baylan, bunların bir kısmını kilogramı 25 liradan yılbaşı icin satışa cıkardıklarını soyledi.
Kişi başı hindi eti tuketiminin en az 6 kilogram olması gerektiğini aktaran Baylan, "Hindinin protein iceriği hem kırmızı hem tavuk etinden daha yuksek. Her yaştaki insanın tuketebileceği bir gıdadır. Mutlaka bunu yılın her donemine yaymamız lazım. Sadece yılbaşında hatırlamamamız gerekiyor." diye konuştu.
Baylan, uretilen kanatlı etinin en az yuzde 15'inin hindi eti olması gerektiğini kaydetti.