TEZCAN EKİZLER/OMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'da, anne karnında Akdeniz anemisi teşhisi konulan 3 yaşındaki tek yumurta ikizleri, 8 ay arayla aynı donorden yapılan kemik iliği nakliyle sağlığına kavuştu.
Bismil ilcesinde yaşayan Mizgin ve Ahmet Calın cifti, 2017 yılında ikiz cocukları olacağını oğrendi. Doğum oncesi rutin kontrollerde ikizlere Akdeniz anemisi teşhisi konuldu.

Ozgur ve Barış ismi verilen ikiz kardeşler, dunyaya gozlerini acar acmaz hastalıkla mucadele etmeye başladı. Sağlık durumları yakından takip edilen ikiz bebeklere henuz 9 aylıkken kan nakli yapılmaya başlandı.
Bir sure Diyarbakır'da şifa arayan aile, bebeklerinin tedavisi icin Sağlık Bilimleri Universitesi (SBU) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.
Pediatrik Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Malbora, yaptığı tetkikler sonrası kardeşlere kemik iliği nakli yapılması gerektiğine karar verdi. Bu donemde ikizlere ilac ve kan nakli tedavisi uygulandı. Bebeklerinin yaşama tutunabilmesi icin Bismil'den İzmir'e yerleşen aile, uygun donor icin beklemeye başladı.
Once akraba ici donor taraması yapıldı ancak buradan sonuc alınamayınca Sağlık Bakanlığı Turkiye Kok Hucre Koordinasyon Merkezine (TURKOK) başvuru yapıldı.
Once İzmir ardından İstanbul
İkizlerin tedavilerini yakından takip eden Prof. Dr. Malbora, bu surecte İzmir'den ayrılarak Yeni Yuzyıl Universitesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde goreve başladı. Bu habere uzulen Calık cifti, cocukları icin bu kez de İstanbul'a yerleşti.
Barış ve Ozgur'un tedavilerine İstanbul'da devam eden Prof. Dr. Malbora, bu yılın başında aileye mutlu haberi verdi. Uygun donorun bulunmasının ardından ikiz bebeklere 8 ay arayla kemik iliği nakli gercekleştirildi.
Bir sure daha İstanbul'da kontrolleri yapılan ikizler, sağlıklarına kavuştu. Anne ve baba da bebeklerinin iyileşmesinin ardından gurbet hayatına son vererek memleketleri Bismil'e dondu.
"Şansımız kardeşlere anne karnında teşhis konulması oldu"
Nakli gercekleştiren Prof. Dr. Barış Malbora, AA muhabirine, Barış ve Ozgur'un kendisine getirildiğinde sağlık durumlarının kotu olduğunu soyledi.
İkizlerin iyileşmesi icin cok mucadele ettiklerini belirten Malbora, "Akdeniz anemisi hastalığının tedavisinde erken kemik iliği nakli oldukca onemlidir. Ozellikle 16 yaşından buyuk cocuklarda tedavi başarısı daha duşuk olduğunu biliyoruz. Bizim bu surecte en buyuk şansımız Ozgur ve Barış kardeşlerin teşhisinin daha anne karnındayken konulması oldu. Kardeşlere uyguladığımız ilac tedavisi ve kan nakli kemik iliği nakli yapılıncaya kadar bize zaman kazandırdı." dedi.
Prof. Dr. Malbora, anne ve babanın bu surecte hic umutsuzluğa kapılmadığını, uygun donorun bulunacağına inandıklarını dile getirdi.
Kemik iliği ikizler icin ikiye bolundu
Ailenin yaklaşık 2 yıl donor beklediğini hatırlatan Malbora, şoyle konuştu:
"İkizlere uygun donor TURKOK aracılığıyla bulundu ve o gunu hala unutamıyorum. Uygun donor bulununca ikizlere farklı bir tedavi yontemi uygulamaya karar verdim. Hastalarımızın tek yumurta ikizi olması ve bağış azlığı nedeniyle tek bir donorden aldığımız kemik iliğini kardeşlerin sağlığına kavuşmaları icin ikiye bolme kararı aldık. Bu nadir uygulanan bir yontem ancak başarılı olduk. Once Ozgur'e kok hucre nakli yaptık. Onun kan değerlerinin yukselerek sağlığına kavuşmasının ardından dondurarak beklettiğimiz kalan kemik iliğini bu yılın eylul ayında kardeşi Barış'a naklettik. İki kardeş de bu sayede sağlığına kavuştu. Uyguladığımız tedavinin olumlu sonuc vermesi bizi cok mutlu etti."
Malbora, Turk Kızılaya 3 tup kan veren herkesin ilik nakli bekleyen hastalara umut olabileceğini sozlerine ekledi.
"Bizim icin mucize"
Anne 27 yaşındaki Mizgin Calın ise cocuklarının rahatsızlığı nedeniyle hayli zorlu gunler yaşadıklarını anlattı.
İkizlerinin Akdeniz anemisi hastası olduğunu oğrendiğinde cok ağladığını ifade eden Calın, "Onları dunyaya getirmeye karar verdim. Doktorlar cocukların tedavisi icin bir cocuk daha yapmamızı onerdi ama bizim buna cesaretimiz yoktu. Cocuklarımın kanları 3 haftada bir değişiyordu. Onları hasta gormek beni cok uzuyordu. Kemik iliği nakli olmaları icin 2 yıldan fazla donor arandı ama bulunamadı. Cocuklarım once İzmir'de daha sonra İstanbul'daki hastanede tedavi gordu. Aynı donor ikizlerime şifa oldu. Tek şansımız cocuklarımı tek yumurta ikizi olması. Bu bizim icin mucize." diye konuştu.
Bismil'de ciftcilik yapan baba Ahmet Calın (28) ise cocukları sağlığına kavuştuğu icin cok mutlu olduğunu, naklin uzerinden 2 yıl gectikten sonra evlatlarına hayat veren kişiyle tanışmak istediğini belirtti.
"Donorden aileye duygulandıran mektup"
Bu arada Calın ailesi, nakilden kısa bir sure sonra ismi acıklanmayan donorun TURKOK aracılığıyla kendilerine yolladığı mektupla duygusal anlar yaşadı.
Mektupta ise donorun şu sozleri yer aldı:
"Cok guzel bir haber aldım. Benim gidip bunu yapmamın sebebi bir cocuktu. Neden mi? Cocuklar ozeldir, tertemizlerdir. Umutsuzluk herkesin başına gelebilir. Benim, senin, onun... Bu yaşamımız boyunca bir şekilde bizi bulur. Cok zengin de olsan cok fakir de. Ama umut olmak başka bir zenginlik ve ben bu zenginliğe kavuştuysam ne mutlu bana.
Hayatınız boyunca siz de umutlu olun sizi mutlu etmek, sizin ailenize mutluluk vermek, o anki evdeki mutluluğunuzu duşunuyorum. Allah beni boyle bir şeye vesile kıldığı icin şukrediyorum. Bir bebeğin parmağını tuttuğu gibi sımsıkı tutunun bu hayata. Mutlu olun her zaman. Bir gun bana ve aileme anlatırsınız belki bunu. Ben de bir babayım. Kızıma anlatacağım bir hikayem var. Sizin de cocuklarınıza anlatacağınız bir hikaye olsun hayatınız boyunca."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tezcan Ekizler