Avrupa Birliği (AB), Turkiye'deki sığınmacıları desteklemek icin yurutulen 2 insani yardım programını 2022 yılı başına kadar uzattı.
AB Komisyonu, Turkiye'deki sığınmacıların temel ihtiyaclarına ve eğitimlerine katkı sağlamaya yonelik insani yardım programları hakkında acıklama yayımladı.

Acıklamada, Turkiye'deki sığınmacılar icin yurutulen Sosyal Uyum Yardım (SUY) programı kapsamında dağıtılan Kızılay Kart'lara ve sığınmacı cocukların eğitimlerinin devamlılığını sağlamaya yonelik Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) programına desteğin 2022 yılının ilk aylarına kadar devam edeceği kaydedildi.
Programlarla Turkiye'deki 1,8 milyon sığınmacıya temel ihtiyacları icin aylık nakit yardım sağlandığı, 700 bin cocuğun da eğitimine katkı verildiği belirtilen acıklamada, soz konusu uzatılan yardım programlarının AB butcesinden karşılanacağı bildirildi.
Acıklamada, Turkiye'nin yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığı, bunların yuzde 70'inin kadın ve cocuk olduğu anımsatıldı.
AB, 6 milyar avro taahhut etmişti
AB, 29 Kasım 2015'te duzenlenen Turkiye-AB Zirvesi'nde, Turkiye'deki Suriyeliler icin 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhut etmişti. 18 Mart'taki zirvede ise 3 milyar avroluk ek fonun hayata gecirilmesi kararlaştırılmıştı.
Fonların, Turkiye'deki Suriyelilerin sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyacları icin geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.
Gecen hafta, AB tarafından "Turkiye'deki Sığınmacılar icin Mali Yardım Programı (FRIT)" kapsamında odenmesi ongorulen 6 milyar avronun tamamının sozleşmelere bağlandığı acıklanmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ata Ufuk Şeker