Kuantum ışınlanma ve kuantum internet kavramları, geleceğimizi şekillendirecek kuantum teknolojilerinin temelini oluşturan cok onemli iki kavram. Kuantum ışınlanma, en basit haliyle maddenin kendisinin bir başka hali olan enerjiye donuşturulerek uzay zamanda hareket ettirilmesi şeklinde tanımlanıyor ve yıllardır kuantum ışınlanmanın pratiğe gecirilmesi icin onlarca bilimsel calışma yurutuluyor.
Bu konudaki en onemli calışmalardan biri 2016 yılında gercekleştirilmiş ve bilim insanları fotonları fiber optik kablolar yoluyla 6 km boyunca ışınlamışlardı. Aradan gecen dort yılın ardından ışınlanmanın gercekleştiği mesafe, yine fiber optik kablolar aracılığıyla 44 km'ye cıktı.
Fermilab, AT&T, Caltech, Harvard, NASA ve Calgary Universitesi'nden bilim insanlarının gercekleştirdiği calışma sonucunda, 44 kilometrelik fiber optik ağ uzerinde ışınlama gercekleştirildi.
[h=2]Bu haber neden bu kadar onemli?[/h]
Kuantum ışınlanma calışmaları oldukca onemli. Cunku bu calışmaların sonucunda, kuantum internetin hayata gecirilmesinde bir adım daha ileriye gidebileceğimiz duşunuluyor. Kuantum interneti temelde bilgiyi kuantum mekaniğinin yasalarını kullanarak aktarma uzerine kurulu bir sistem ve onumuzdeki on yıl icerisinde guvenli veri aktarımı icin aktif olarak kullanılabilen bir sistem halini alacağı duşunuluyor.
Kuantum internetin ulkeler ve kıtalar arası guvenli veri aktarımı gibi alanlarda kullanılabilmesi icin tabii ki henuz aşılması gereken pek cok bilimsel 'engel' var. Ancak bu araştırmalar, kuantum dolanıklık kullanılarak uzak mesafe ışınlamaların da yapılabildiğinin kanıtlanmış olması sebebiyle oldukca onemli.
[h=2]Kuantum internet, 'herkesin interneti' olacak mı?[/h]
Kuantum internetin geleceğine dair planlar şu an icin daha cok guvenli veri aktarımı gibi konu başlıkları uzerinden yapılıyor ve bunu bildiğimiz anlamıyla 'internet' olarak yaygın bir şekilde kullanabilmemiz icin, uzunca zamana ve bolca araştırmaya gerek olduğu soyleniyor.