Kurucusu ve CEO’su olduğu BioNTech firması ile Pfizer iş birliği icinde koronavirus aşısı geliştiren Turk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, Hurriyet’in Almanca haber portalından genel yayın yonetmeni Christian Ehrhardt ve Berlin temsilcisi Celal Ozcan’a onemli acıklamalarda bulundu.
Turkiye ile aylardır goruşme icinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Şahin, aşı ile ilgili muzakerelerin son aşamada olduğunu dile getirirken, “Biz Turkiye'yle aylardır goruşuyoruz. Bana kalsa coktan imzalar atılmış olurdu. Şu an ama son aşamalardayız ve butun dileğim aşının Turkiye'ye de gitmesi icin bu yıl icinde imzaların atılması” şeklinde konuştu.
[h=2]"Nakliyat konusunda bir sorun yaşanmaz"[/h]

Aşının mevcut saklama koşullarının lojistik acıdan bir sorun olmaması gerektiğini ifade eden BioNTech CEO’su, “Doz aşıların kuru buzla nakliyatı yaklaşık 50 yıldır yapılıyor. Bu bugunun bir yuksek teknolojisi değil. Soğutucuları Turkiye’de muhafaza edecek şirketler var. Ornek kuru buz nakliyatcıları. Turkiye’de universiteler mukemmel bir altyapıya sahip. Ben bu konuda kesinlikle hic şuphe duymuyorum. Aşı yerlerine nakliyat konusunda da. Bundan dolayı bir sorun yaşanmaz." dedi.
mRNA’nın her insan hucresinde bulunan doğal bir bilgi taşıyıcı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Şahin, “Biz virusun teknik planının bir parcasını insan hucresine gondermek icin doğal biciminden pek farklı olmayan temel taşıyıcının yapay bicimini kullanıyoruz. Bununla bağışıklık sistemine bilgi veriyoruz ve diyoruz ki, ‘Bak, virusten bir parca bu, bunu tanı ve buna karşı bir bağışıklık cevabı vermen gerekiyor’. Eğer bu bağışıklık cevabı başarılı olursa, virusun vucuda girmesi durumunda insan vucudu virusu hızla tanımaya ve onu etkisiz kılmaya hazırlanıyor. Burada mRNA aşısını bilgi iceren ve ardından kendi kendini silen bir email haberiyle kıyaslayabiliriz. Kaybolup gidiyor. mRNA genetiğe mudahale etmiyor” dedi.