Bloomberg HT’nin sektore yakın kaynaklara dayandırdığı haberine gore dunyanın en populer akıllı telefon ureticilerinden ikisi olan Samsung ve OPPO, Turkiye’de uretime başlamaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili resmi acıklamalar henuz yapılmadığından detaylar bilinmiyor olsa da soz konusu yatırımların hem ihracat hem de yerel tuketiciyi sevindireceği ongoruluyor.
Gelen bilgilere gore Cinli akıllı telefon uretici OPPO, gelecek aydan itibaren İstanbul ve Kocaeli’de kurulacak tesislerde telefon uretimine başlayacak. Ayrıca paylaşılan bilgilere gore soz konusu tesislerde yalnızca montaj değil, parca uretimi de gercekleştirilecek.
[h=2]Bazı OPPO akıllı telefonlar tamamen Turkiye'de uretilebilir[/h]
Aktarılanlara gore OPPO, Turkiye’deki uretim hamlesine 50 milyon dolarlık bir yatırım ile başlayacak. Şirket, bazı modellerini tamamen Turkiye’de uretmeyi planlıyor ki bu modellerde Avrupa başta olmak uzere yurt dışına da ihrac edilecek.
Turkiye akıllı telefon pazarının en populer markalarından Samsung ise Turkiye’deki uretimine daha kucuk bir yatırım ile başlamayı planlıyor. Buna gore Samsung’un Turkiye’deki uretimini ilk başta bir alt yuklenici ustlenecek. Ayrıca Samsung’un uretim faaliyetleri montaj ağırlıklı olacak.
Şirketlerin Turkiye’de uretim kararı vermesine on ayak olan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, “Yatırım teşvik belgeleri kapsamında, elemanları dizili baskılı devre kartı(PCBA) uretiminden başlayan cep telefonu uretimine yonelik yatırımlar icin, uretim kapasitesi ile uyumlu olmak ve cep telefonu uretiminde kullanılmak kaydıyla yarı demonte haldeki(SKD) aksam ve parcalar 31 Ağustos 2021’e kadar gumruk vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilebilir.” ifadeleri kullanılmıştı.