
Bilecik'in Soğut ve İnhisar ilcelerinde hasadına başlanan yeşil soğan, fiyatıyla ureticisini memnun ediyor.
Sabahın erken saatlerinde aile fertleriyle tarlalarına giden ureticiler, gunubirlik işcilerin de katılımıyla Sakarya Vadisi'ndeki Caltı ve Yakacık koylerinde binlerce donum alanda mesailerini surduruyor.
İki ilcede 2 bin donum alana ektikleri yaklaşık 3 bin ton soğanı hasat edip, temizleyerek satışa hazır hale getiren ciftciler, urunlerini cevredeki buyukşehirlere gonderiyor.
Yakacık koyu Muhtarı Huseyin Yıldırım, AA muhabirine, sezondan umutlu olduklarını soyledi.
Kış sebzeleri arasında yer alan yeşil soğanın tarladan sofraya yolculuğunun başladığını belirten Yıldırım, şoyle konuştu:
"Ureticiler sabah saatlerinde calışmaya başlıyor. Tarladan aldıkları soğanı eve goturup, satışa hazır hale getiriyorlar. Oradan da hal bolgesine ulaştırıyorlar, satış orada yapılıyor. Şu an tarladaki hasat başladı, burası bitecek daha sonra seralarda hasat devam edecek. Urunlerimiz Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi cevre illere gonderiliyor. Koyumuzde her hane seracılıkla veya ciftcilikle uğraşıyor. İnşallah bu sezon umutluyuz."
Bolge ureticilerinden Aynur Adalı da umutla tarlaya girdiklerini ifade etti.
Sezonun bereketli gecmesini dileyen Adalı, "Her gun gelip, buradan soğan sokuyoruz, eve gidip sobanın yanında temizliyoruz. Daha sonra bağlayıp, satışa hazırlıyoruz. Cok umutluyuz, inşallah hayırlı kazanc elde ederiz." dedi.
"Allah bereket versin, memnunuz"
Tarlasında hasada başlayan İnhisar ilcesi Koyunlu koyu Muhtarı Gurol Emir ise bu işlerin mart ayının sonuna kadar surduğunu belirtti.
Soğuk havaya rağmen ureticilerin hummalı bir calışma surecinde olduğunu vurgulayan Emir, şunları kaydetti:
"Urunu kuru soğan olarak diktik, yeşil soğan olarak hasadını yapıp, İstanbul'a satacağız. Seramızı domates hasadının ardından surduk ve organik gubreyle gubreledik. Daha sonra taze soğan diktik. Bunun adı 'yeşil elmas'. Her yıl bu işi yapıyoruz, Allah bereket versin, memnunuz, getirisi de guzel. Fiyatlar şu an iyi. Buradan 7 liraya veriyoruz, İstanbul'da kilosu 9-12 liradan satılıyor. Hasadın ardından tekrar kuru soğan dikeceğiz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Harun Reşit Kaymaz