AVUKATLARIN duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma sistemi, 30 ilde 260 mahkemede uygulanabilir hale geldi. Ankara'daki burosundan Kahramanmaraş İcra Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan avukat Suheyla Gorgulu, "Kahramanmaraş'taki duruşmaya gitmek isteseydim en az 1,5 gunum gitmiş olacaktı. Oysa ben bu sistem sayesinde yarım saatte işimi halletmiş oldum" dedi.
Adalet Bakanlığı muhendisleri tarafından geliştirilen ve ilk olarak 15 Eylul'de Ankara Batı Adliyesi'nde başlayan e-duruşma sistemi, 30 ildeki 260 mahkemede uygulanabilir hale geldi. Şu anda İstanbul ve Ankara başka olmak uzere 30 ilde 91 tuketici, 116 icra hukuk, 29 kadastro, 5 asliye hukuk, 4 sulh hukuk, 8 aile, 6 iş ve 1 asliye ticaret mahkemesinde e-duruşma sistemi uygulanıyor. Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal'dan duruşma sorgula menusu aracılığı ile gerekcesini de yazarak e-duruşma talebi gonderiyor. Hakimin UYAP uzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yontemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hakimince UYAP sistemi uzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor. Sistem, SEGBİS sisteminde olduğu gibi, sadece cihazın bulunduğu adliyelerde değil, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazların bulunduğu her mahkemede kullanılabiliyor.
'ZAMAN VE EKONOMİK OLARAK TASARRUF SAĞLADIK'Gecen hafta carşamba gunu Kahramanmaraş'taki davanın duruşmasına, Ankara Cankaya'daki ofisinde e-duruşma sistemi ile katılan avukat Suheyla Gorgulu, "E-duruşmanın bize kazandırdığı en onemli şey; zaman ve emekten tasarruf. Ekonomik olarak da cok ciddi tasarruf sağladık. En son İcra Hukuk Mahkemesi'nde Kahramanmaraş'ta duruşmaya girdim. Ozelikle, Covid-19 vakalarının arttığı boyle bir ortamda, ucağa binip Kahramanmaraş'a gitmek yerine, ofisimde bilgisayarımın başında, rahat ve guvenli bir şekilde duruşmaya girmek beni cok mutlu etti" dedi.'SİSTEM SAYESİNDE YARIM SAATTE İŞİMİ HALLETTİM'İnternet bağlantısının guclu olması durumunda sisteme girerken sorun yaşanmadığını belirten avukat Gorgulu, "Bilgisayarınızın başında, mahkeme tarafından duruşma sisteminin acılmasını bekliyorsunuz. 10 dakika ya da en fazla yarım saat işinizin sureceği bir sistem. Kahramanmaraş'taki duruşmaya gitmek isteseydim en az 1,5 gunun gitmiş olacaktı. Oysa ben bu sistem sayesinde yarım saatte işimi halletmiş oldum" diye konuştu.'TEK TUŞA BASARAK DURUŞMAYA KATILIYORSUNUZ' Avukat Gorgulu, şu ana kadar tuketici ve icra hukuku mahkemelerinde duruşmalara girdiğini belirterek, "En az 24 saat once duruşma sorgulama sayfasından e-duruşma talebi gonderiyoruz. Gonderdiğimiz talebi, mahkeme inceleme yaptıktan sonra onaylıyor. Onaylandıktan sonra sistemde, 'talebiniz kabul edildi' şeklinde bir yazı belirleniyor. Duruşma gunu geldiğinde mahkeme sistemi aktif hale getirdiğinde tek tuşa basarak, duruşmaya katılmış oluyoruz" dedi.