Ticaret Bakanlığı, internet ve telefon yoluyla alışverişe yeni duzenlemeler getiriyor. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine gore taslak duzenleme, uzaktan satış yapan ureticilere yeni yukumlulukler getirirken, cevrimici satış platformlarının uzerindeki yuku ise azaltacak.
Bu noktada uzaktan satış yapan ureticilerin birer muşteri temsilcisi atayıp kargolara bu temsilcinin iletişim bilgilerini yazması gerekecek. Urunlerin satıldığı cevrimici platformlar ise platformları uzerinden satılan urunlerin guvenli olup olmadığını araştırmakla yukumlu olmayacak.
[h=2]Yeni duzenlemeyle neler geliyor?[/h]
[h=3]Ureticileri neler bekliyor?[/h] Uzaktan satış yapan ureticiler birer muşteri temsilcisi atayacak, kargolara bu temsilcilerin iletişim bilgileri yazılacak. Yetkili temsilci, talep doğrultusunda urunun uygunluğunu gosteren gerekli bilgi ve belgeleri denetim kuruluşlarına sunacak, riskli urunu tespit etmesi halinde bildirim yapacak. Temsilcinin ismi, unvanı, acık adresi ve iletişim bilgileri; urunun uzerinde, ambalajında, kolisinde veya gonderilecek belgede yer alacak. [h=3]Platformları neler bekliyor?[/h] Elektronik ticaret ortamını sağlayan internet siteleri (Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 vb.), platform uzerinden satış yapan şirket veya kişiler tarafından sağlanan icerikleri kontrol etmek, icerikteki urunlerin guvenli ve teknik duzenlemeye uygun olup olmadığını araştırmakla yukumlu olmayacak. Aracı platformlar, satışta uygunsuz bir urun tespit etmesi halinde iceriğe ulaşımı kendi de engelleyebilecek. İhlalde bulunan şirketler, bakanlık ve yetkili kuruluşlar tarafından satış platformundan engellenebilecek. [h=3]Yetkili merkezler aracılığıyla denetim yapılacak:[/h] Yetkili denetim merkezleri; telefon, e-mail veya internet kanallarıyla satılan urunlerle ilgili denetim yapacak. Turkiye'de ihlalde bulunmasa da uluslararası platform ve veri tabanlarında yer alan guvensiz urunlerin Turkiye piyasasına sunulması engellenecek. Denetim kurumları, cevrimici ortamda satılan urunlerden numune alıp test yapabilecek, şirketlerden bilgi isteyebilecek. İnternetten satılan sakıncalı urunlere erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kanalıyla engellenebilecek ve gerektiğinde TV reklamlarının durdurulması istenebilecek. [h=3]Turkce hizmet[/h] Turkce hizmet, TL ile fiyatlandırma, TL ile odeme, Turkiye icindeki tuketicilere sevkiyat yapan butun platformlar duzenleme kapsamında olacak. Bu kapsamdaki online satış kuruluşlarının Turkiye'de kurulu işletmesi yoksa Turkiye'de yerleşik bir hizmet sağlayıcısı olması istenecek. Yabancı cevrimici satış şirketleri, bu duzenlemeden muaf olmayacak. Urunlerini internet veya telefonla pazarlayanlar, urunlerde bulunması gereken uyarı ve işaretleri, gorseller aracılığıyla ilanlarına yansıtacak. Telefon satışlarında bu bilgilendirmeler sozel; yazılı iletişimle (e-mail vb.) yapılan satışlarda ise yazılı olarak belirtilecek. [h=3]"Elektronik Ticaretin Piyasa Gozetimi ve Denetimi Merkezi Destek ve Bilgi Sistemi"[/h] İnternet vb. ortamlardan yapılan satışı denetlemek icin, "Elektronik Ticaretin Piyasa Gozetimi ve Denetimi Merkezi Destek ve Bilgi Sistemi" oluşturulacak. Bu sistem, şikÂyete bağlı olmaksızın piyasayla ilgili ihlalleri tespit edecek. Yeni elektronik ticaret platformları, elektronik ticarette moda ve trendler, internet forumları, tuketici şikayetleri, gelecekte elektronik ticarette populer ve riskli olabilecek alanlar da sistem uzerinden tespit edilip izlenecek.