Fetih İlim Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Fetihder), Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde bulunan sığınmacı kamplarındaki yetimlere, topladıkları 25 tır dolusu kışlık ve insani yardım malzemelerini ulaştırmaya başladı.
Fetihder, Suriye'deki sığınmacı kamplarında yaşayan savaş mağduru ve ihtiyac sahibi sivillere yonelik başlattığı kış kampanyası kapsamında ilk etapta 25 tır dolusu kışlık ve insani yardım malzemelerini İdlib'e ulaştırdı.
Fetihder Başkanı Yılmaz Bulat, AA muhabirine yaptığı acıklamada, icinde gıda, komur, soba, yatak, battaniye ve kışlık kıyafetlerin bulunduğu yardımları İdlib'deki ihtiyac sahibi yetim ve oksuzlere dağıtmaya başladıklarını soyledi.
Bulat, başlattıkları kampanya kapsamında kış mevsiminde Suriye'ye toplam 100 tırlık insani yardım ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
İdlib'deki durum
Turkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gercekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bolgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ulkenin guney bolgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak uzere 4 "gerginliği azaltma bolgesi" oluşturuldu.
Ancak rejim ve İran destekli teroristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bolgeden 3'unu ele gecirip İdlib'e yoneldi. Turkiye, Eylul 2018'de Rusya ile ateşkesi guclendirmek icin Soci'de ek mutabakata vardı.
Rusya ve rejim gucleri, Mayıs 2019'da tum bolgeyi ele gecirmek icin operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bolgesi icinde cok sayıda buyuk yerleşimi ele gecirdi.
Son olarak Turkiye ve Rusya arasında 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat sağlandı.
Rejim guclerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkes buyuk olcude korunuyor. 2017-2020 doneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim guclerinin saldırılarında Turkiye sınırına yakın bolgelere goc etmek zorunda kaldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Burak Karacaoğlu