Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığı avcılığının desteklenmesi amacıyla Akdeniz ve Ege Denizi'nde avlanan balon balığı kuyruğuna adet başına 5 lira destekleme odemesi yapıyor. Bu uygulamanın sadece Su Urunleri Bilgi Sistemi'ne (SUBİS) kayıtlı avcılık faaliyetinde bulunan, gecerli bir balıkcı gemisi ruhsat tezkeresine sahip olan balıkcılara verilmesi amator balıkcıların tepkisine neden oluyor.
Kızıldeniz uzerinden Turk karasularına giren diğer balık turleri icin buyuk tehlike oluşturan istilacı balon balığının gerek doğal ortamı olan denizdeki canlılar, gerekse insanlar icin buyuk bir tehlike olduğuna dikkat ceken amator balıkcı Mehmet Karlık, "Balon balığı denizdeki diğer canlıları yemek suretiyle zarar verirken, zehirli olduğu icin bilmeden bunu yemeye kalkan insanları da zehirleyebiliyor. Aynı şekilde sudan cıkınca bir başka hayvan balon balığını yediği zaman zehirleniyor. Balon balıkları Akdeniz ve Ege Denizi icin ciddi bir tehlike oluşturmakta" dedi.

Son gunlerde Manavgat sahillerinde balon balığına sıkca rastlandığına dikkat ceken Karlık, "Bugun sabah teknemle Manavgat ırmağından denize acıldım ve balık tutmaya başladım. Tuttuğum balığın en az 2-3 katı balon balığı yakaladım. Sadece bugun yakaladığım balon balığının sayısı 70-80'den fazla. Bir bolumunu geri attım. Bir bolumu de diğer balıklarla birlikte burada bulunuyor. Şu an burada en az 40 tane irili ufaklı balon balığı var" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Balon Balığı avcılığının desteklenmesi amacıyla balon balığı kuyruğuna adet başına 5 lira destekleme odemesi yaptığını belirten Karlık, "Ne yazık ki bu uygulama benim gibi amator balıkcıları kapsamıyor. Kapsamadığı icin de tuttuğumuz balon balıklarını geri atmak zorunda kalıyoruz. Yetkililerden bu uygulamaya amator balıkcıların da dahil etmelerini istiyoruz. Boylelikle hem amator balıkcılar icin bir gelir kapısı acılacak, hem de balon balığı avlayıp azalmalarına katkıda bulunacaklardır" dedi. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı